Ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος


Ολοκληρώθηκε το Επιμορφωτικό Σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.

H Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας και η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου και της Διευθύνσεως της Σχολής, στα πλαίσια της διαφυλάξεως και διαδόσεως της πατρώας ημών Ψαλτικής Τέχνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τούς αιώνες έως σήμερα, αλλά και στην προσπάθεια Επιμορφώσεως ων Σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και των εν γένει Ιεροψαλτών πού διακονούν τα Ιερά Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως, διοργάνωσε διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης στις Πόλεις Άργους και Ναυπλίου αντίστοιχα.

Εισηγητής ήταν Άρχοντας διδάσκαλος του Αποστόλου της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Δημήτριος Νεραντζής με θέμα: «ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ».

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ἱεράς Μητροπόλεως, παρουσία του Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου, του Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Γρηγόριου Κακούρη και του Υποδιευθυντή Δημητρίου Καρκαλάτου του Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδος Ιωάννου Παρασκευόπουλου. Στο Σεμινάριο παραβρέθηκε μεταξύ άλλων κι ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κ. Ρούτουλας.

Στο Σεμινάριο αυτό διεξήχθη επί τι βάσει των κλασικών Μαθημάτων της Εκκλησιαστικής Μουσικής, η Τέχνη Απόδοσης της Βυζαντινής Σημειογραφίας, σύμφωνα με την προφορική και γραπτή Πατριαρχική Παράδοση ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκειά του θα γίνει πρακτική εξέταση των συμμετεχόντων.

Η μαθητεία του κ. Νεραντζή δίπλα στον Αθανάσιο Παναγιωτίδη, η πολυετής και υπεύθυνη διακονία του στο Αναλόγιο, καθώς και ἡ προσωπική ερευνά του σε θέματα Βυζαντινής παρασημαντικής, μέσω του συνδυασμού της χειρόγραφης, έντυπης και προφορικής παράδοσής μας, αποτελούν τα εχέγγυα για μια γνήσια προσέγγιση της έκφρασης της ψαλτικής τέχνης.

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο