Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συμπληρώνει 30 χρόνια στο θρόνο – Οι πέντε σταθμοί στην πορεία του


Η πορεία και το έργο του πνευματικού ηγέτη της Ορθοδοξίας, που ανέδειξε τον οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στη σύγχρονη εποχή – Τον αποκαλούν και «Πράσινο» Πατριάρχη καθώς ανέδειξε το ζήτημα της προστασίας του πλανήτη.

 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τις παρεμβάσεις του και τις κινήσεις του συνέβαλλε στην εξάπλωση των Ορθοδόξων Εκκλησιών σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, όντας ο πνευματικός ποιμένας για περισσότερους από 300 εκατομμύρια Ορθοδόξους, ενώ έχει αφιερώσει τη ζωή του και στον αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

 

Στις 22 Οκτωβρίου 1991, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλεξε τον μέχρι τότε μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Βαρθολομαίο, στην κορυφαία θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Βρήκε στο πρόσωπο του μητροπολίτη Βαρθολομαίου Αρχοντώνη, τον νέο Προκαθήμενο της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Τριάντα χρόνια αργότερα, ο 269ος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, έχει αφήσει το στίγμα του με τον πλέον επιδραστικό τρόπο στην Παγκόσμια Ορθοδοξία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με καταγωγή από το χωριό των Αγίων Θεοδώρων Ιμβρου , σε αυτή τη μακρά πορεία του στον Οικουμενικό Θρόνο, είδε πολλούς στόχους του να πραγματοποιούνται και την ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριαρχείου να απλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δυναμικός ηγέτης

Δυναμικός ηγέτης, φιλόστοργος πνευματικός πατέρας, κορυφαία πνευματική προσωπικότητα, οικουμενικός άνθρωπος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρά τις τιμές και την αναγνώριση που γεύτηκε σε αυτά τα 30 χρόνια, δεν έπαψε να είναι ταπεινός, απλός Διάκονος της Εκκλησίας που χαίρεται να βρίσκεται κοντά στους συγχωριανούς στην Ιμβρο, να μεριμνά για την Ομογένεια της Πόλης και την ίδια στιγμή να διαχειρίζεται κορυφαία ζητήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να αγωνίζεται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και να υπερασπίζεται τα Δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάθε στιγμή όπου και αν βρίσκεται.

Στα τριάντα χρόνια διαδραματίστηκαν πολλά σημαντικά γεγονότα, όπως η προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016, η ανασύσταση Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου αλλά και η δημιουργία νέων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης των Ομογενών στην Ιμβρο και η στήριξη της Ομογένειας της Πόλεως. Επίσης, οι πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για τον διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό Διάλογο και οι αναρίθμητες προσπάθειες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει κλειστή από το 1971.

1. Πράσινος Πατριάρχης

Από την πρώτη στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέδειξε με τις παρεμβάσεις του στην κοινή γνώμη, το ζήτημα για την προστασία του πλανήτη γη. Διοργάνωσε σειρά συνεδρίων για οικοσυστήματα που δοκιμάζονται από την Μαύρη Θάλασσα έως τον Αμαζόνιο, και από τον Βόρειο Πόλο έως το Αιγαίο, αλλά ακόμα και σε συνέδρια που αφορούν σε πιο μικρά οικοσυστήματα όπως του Σαρωνικού, υπό το πρίσμα πως ένα μικροκλίμα επηρεάζει τους ανθρώπους. Εχει κάνει παρεμβάσεις, σε διεθνή φόρα με πρωταρχικό ζήτημα τον σεβασμό στην δημιουργία του Θεού, μέρος της οποίας είναι το περιβάλλον, στο οποίο ο άνθρωπος δεν είναι κυρίαρχος άλλα άμεσα εξαρτώμενος από το φυσικό του περιβάλλον. Το μήνυμα είναι «προστατεύστε τη δημιουργία του Θεού». Δεν μπορεί ο άνθρωπος χωρίς τη φύση πρέπει να τη σεβόμαστε συνηθίζει να λέει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

2. Αξία Διαλόγου

Αναδεικνύει σε όλα τα επίπεδα τον διάλογο μεταξύ διαφόρων λαών, τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, μεταξύ Χριστιανών και μεταξύ Ορθοδόξων.Ο Διάλογος είναι το βασικό μέσο για την επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων, πιστεύει ο κ. Βαρθολομαίος.

Σε Διορθόδοξο επίπεδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλεί πολλές συνάξεις και συναντήσεις Προκαθημένων με αποκορύφωμα την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη το 2016.

Προκρίνει τον διάλογο σε διαχριστιανικό επίπεδο στο πλαίσιο επίσημου διαλόγου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά και διμερών διαλόγων με άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και ομολογίες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εργάζεται συστηματικά για την προσέγγιση και την συνεργασία των Χριστιανών πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος , όπως η κοινωνία και το περιβάλλον.Ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και συναντάται με Προκαθημένους άλλων Εκκλησιών , οι οποίοι επίσης τον επισκέπτονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στον Διαθρησκειακό Διάλογο, συνεχίζεται ο ακαδημαικός διάλογος που υπάρχει με το Ισλάμ και τον Ιουδαισμό, και για τον λόγο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλεί διαθρησκειακές συναντήσεις όπως αυτές στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στις Βρυξέλλες (2001) λίγο μετά την επίθεση στους δίδυμους Πύργους στην Νέα Υόρκη , όπου οι θρησκευτικοί ηγέτες Χριστιανισμού Ιουδαισμού και Ισλάμ καταδικάζουν κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης της θρησκευτικής πίστης για αλλότριους σκοπούς. Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εργάζεται συστηματικά και προωθεί τον Διάλογο Θρησκειών και Πολιτισμών ως βασικό μέσο για την αλληλοκατανόηση αλλά και την αποτροπή εντάσεων μεταξύ διαφόρων λαών.

3. Ανάδειξη του Ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ανάδειξη του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέσα στον Πανορθόδοξο χώρο με πιο σημαντική πρόσφατη στιγμή την εκχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Κατά τη διαδικασία αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο άσκησε τα ιστορικά του προνόμια που του επιφόρτισαν αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων αλλά και η παράδοση της Εκκλησίας , όπως διαχρονικά διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες. Αλλωστε, παρά την όψιμη αντίδραση της Μόσχας δεν είναι η πρώτη φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο άσκησε τα δικαιώματά του και εκχώρησε Αυτοκεφαλία σε μία τοπική Εκκλησία αλλά αυτό συνέβη κατά το πρόσφατο και απώτατο παρελθόν με όλες τις νεότερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που έλαβαν την Αυτοκεφαλία τους από τον Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως μεταξύ άλλων η Ρωσία, η Σερβία, η Βουλγαρία , Ρουμανία, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Αλβανία κ.α.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χορήγησε Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας το 1998 και προχώρησε στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Αλβανίας το 1992. Επίσης μερίμνησε για την ενίσχυση των Επαρχιών του Θρόνου σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας νέες Μητροπόλεις , όπως Χογκ Κογκ, Μεξικό , Αργεντινή Καναδά επιλέγοντας ικανούς και δυναμικούς Ιεράρχες.

Πιο πρόσφατες είναι οι αλλαγές στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στην Μεγάλη Βρετανία επιλέγοντας πολύ μορφωμένους και άξιους Ιεράρχες για νευραλγικές θέσεις.

Επί των ημερών του επίσης δημιουργήθηκε η δυνατότητα ,να συμμετέχουν εκ περιτροπής στην Αγία και Ιερά σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνοι όλοι οι Ιεράρχες του Θρόνου, από κάθε γωνιά του πλανήτη.

4. Η Ομογένεια της Πόλης και η νεολαία

Επίσης συνεχής είναι η μέριμνά του για την Ομογένεια της Πόλης, της Ιμβρου και τη Τενέδου ιδιαίτερα για την νεολαία. Επί των ημερών του άνοιξαν τα ελληνικά σχολεία Ιμβρου και Τενέδου όπου φοιτούν περισσότεροι από 50 μαθητές. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, ενώ δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο καταγωγής του και όποτε έχει ευκαιρία περνάει κάποιες ημέρες κοντά στους συμπατριώτες του, στην Ιμβρο όπου πάει και στο καφενείο του πατέρα του και στο Σχολείο του Νησιού.

5. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που παραμένει κλειστή από το 1971, απασχολεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Είναι ένα θέμα πολλών χωρών αλλά και Εκκλησιών από όλο τον κόσμο, χάρη στις συνεχόμενες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται συχνά στην προσφορά της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Εκκλησία και τα θεολογικά γράμματα, αλλά και στην άδικη διακοπή λειτουργίας της, πριν από μισό αιώνα. Η Ιερά Θεολογική Σχολή υπήρξε ένα εκκλησιαστικό εκπαιδευτικό κέντρο, φυτώριο Ιεραρχών, με στόχο να παραμείνει πιστή στη βυζαντινή παράδοση και στις πανορθόδοξες οικουμενικές αξίες του πατριαρχικού θεσμού και του οικουμενικού πνεύματος του Φαναρίου.

Βαρθολομαίος για τον κορωνοϊό: «Αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί».

Μήνυμα για τη δοκιμασία που βιώνει το ανθρώπινο γένος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, απηύθυνε από την πρώτη στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εμβολιάστηκε. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στο προσκεφάλι των συνανθρώπων μας που νοσούν, τους ερευνητές και τους ειδικούς επιστήμονες που αναζητούν την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία και το εμβόλιο σωτηρίας από τον ιό, αλλά και όλους όσοι απασχολούνται ενεργά για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Η προσφορά αυτών των ομάδων στην κοινωνία, τόνισε ότι «είναι ανεκτίμητη, είναι θυσία, και αξίζει κάθε τιμή και ευγνωμοσύνη. Θίγοντας το λεπτό θέμα της πίστης και της τήρησης των μέτρων, υπογράμμισε: «Αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι. Η πίστη μας είναι βαθιά θεμελιωμένη στις ρίζες του πολιτισμού μας. Η πίστη μας είναι ζωντανή και καμία έκτακτη κατάσταση δεν μπορεί να την περιορίσει».

Εκκλησία της Ελλάδος: Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 30 ετών από την εκλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο.

Τιμητικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την εκλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο, στις 22 Οκτωβρίου πρόκειται να διοργανώσει η Εκκλησία της Ελλάδος, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

 

 

Πηγή: www.protothema.gr

 

 

 

 

 

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο