ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Εκτός τηλε-εκπαίδευσης τα θρησκευτικά


Σημαντικές αλλαγές με την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων και καινούργια προγράμματα Σπουδών στα  θρησκευτικά έρχονται από τον Σεπτέμβριο στα Σχολεία μας, σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου που παρουσιάστηκε από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί.

Την ίδια ώρα έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι από τα προγράμματα τηλε-εκπαίδευσης που παρουσιάζει καθημερινά η ΕΡΤ2 απουσιάζουν παντελώς τα θρησκευτικά, ακόμα και την Μεγάλη Εβδομάδα με το πρόγραμμα την Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη να έχει μαθήματα μουσικής και εικαστικών και ούτε μια αναφορά στο νόημα των ημερών.

Το Σχέδιο Νόμο, που έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση έως τις 6 Μαίου και ωρα 8 το πρωί,  πέραν τον κλασικών μαθημάτων  προβλέπει  για «την ένταξη νέων θεματικών στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Στην πρώτη θέση στην παρουσίαση του υπουργείου βρίσκεται η κατηγορία «Ζω Καλύτερα- Ευ ζην» στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση,  η Αυτομέριμνα, αλλά και η Ψυχική υγεία.

 «Κύριος σκοπός του πιλοτικού προγράμματος είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων («soft skills»), δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα») στους μαθητές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το οποίο κατά πως όλα δείχνουν θα τεθεί προς συζήτηση στην Βουλή στις αρχές Μαϊου, μετά τη λήψη της δημόσιας διαβούλευσης.

Την ίδια ώρα έντονη κινητικότητα  παρατηρείται σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών προκειμένου να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι με τα Θρησκευτικά πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές. Με βάση αυτή την απόφαση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συσταθεί επιτροπή επιστημόνων για τα ζητήματα που ανέκυψαν. Το πόρισμα της επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και μα βάση αυτό θα συνταχθεί ένα προσωρινό έντυπο υλικό που θα έχουν στα χέρια τους οι μαθητές τη νέα χρονιά, πριν συγγραφούν νέα βιβλία.

Οι αλλαγές αυτές βρίσκονται ήδη στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», τον φορέα που έχει αντικαταστήσει τον ΟΕΔΒ 

Παράλληλα αναμένεται προκήρυξη σύνταξης νέων προγραμμάτων σπουδών που θα κινηθούν στον άξονα των συνταγματικών πλαισίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Τα νέα προγράμματα ενδέχεται να είναι έτοιμα πριν από τα επόμενα Χριστούγεννα.

Το υπουργείο Παιδείας αναζητεί επίσης τρόπους με τους οποίους  θα απασχολούνται οι μαθητές που θα πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Το ΣτΕ έχει αναφέρει ότι οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα και η πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας».  Η μία σκέψη είναι οι εν λόγω μαθητές να παρακολουθούν ένα άλλο υπάρχον μάθημα. Ωστόσο το υπουργείο μελετά την οργάνωση ενός νέου μαθήματος, που θα ονομάζεται Φιλοσοφία της Ηθικής, για όσους παίρνουν απαλλαγή.

ΕΚΤΟΣ ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης στο Πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Σπίτι» που προβάλλεται κάθε μέρα στην ΕΡΤ2, να μην περιλάβει στα καθημερινά της επεισόδια το μάθημα των θρησκευτικών.

Ιδιαίτερα αυτές Άγιες Ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα , στις οποίες ούτως ή άλλως παραδοσιακά στα σχολεία αφιέρωναν αρκετές ώρες για το Θείο Δράμα και την Ανάσταση.

Αν και στη φιλοσοφία του προγράμματος ήταν να συμπεριληφθούν μαθήματα από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, τα θρησκευτικά απουσιάζουν παντελώς.

Δείτε ενδεικτικά το σημερινό πρόγραμμα

Την Πέμπτη 23/04/2020 (Eπεισόδιο 16)

– ΓΛΩΣΣΑ Β΄- Γ΄: Πτώσεις
– ΓΛΩΣΣΑ Γ’: Οικογένειες λέξεων
– ΙΣΤΟΡΙΑ Δ’: Η μάχη των Θερμοπυλών
– ΙΣΤΟΡΙΑ Δ΄: Η μάχη του Μαραθώνα
– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ’- Ε΄: Επίλυση προβλημάτων: Μεικτό και καθαρό βάρος
– ΜΟΥΣΙΚΗ Α΄- ΣΤ΄: Μουσικά όργανα

Τα θρησκευτικά δεν βρήκαν ώρα ούτε και την Μεγάλη Εβδομάδα με το πρόγραμμα την Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη να έχει μαθήματα μουσικής και εικαστικών και ούτε μια αναφορά στο νόημα των ημερών.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο