Νέοι συζήτησαν για την Ελευθερία της Πίστης και τη Θρησκευτική ανοχή στην Αλβανία


Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Νέοι και νέες από διάφορα θρησκεύματα, συναντήθηκαν, με πρωτοβουλία του Αλβανικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, της Ολλανδικής Πρεσβείας και του δήμου Δυρραχίου, και συζήτησαν εποικοδομητικά για την ελευθερία της πίστης και τη θρησκευτική ανοχή στην Αλβανία.

Παρουσία τοπικών εκπροσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Καθολικής και των Μουσουλμάνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, που όλες είχαν ως συμπέρασμα την ανάγκη της θρησκευτικής συνεργασίας, προκειμένου να είναι ειρηνική η κοινωνία.

Όταν μια χώρα είναι πολυθρησκευτική, όπως η Αλβανία, ο δρόμος της διαλλαγής, που ακολουθεί πολύ ορθά και ουσιαστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, είναι απαραίτητος και αποδοτικός, προκειμένου να αποφεύγονται ακρότητες και φανατισμοί.

Οι βασικές και θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδοξίας είναι η αγάπη και η ειρήνη.

Φυσικά, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο λατρείας και στους κανόνες των θρησκειών, που ενίοτε λειτουργούν και ως ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοτρίωση, αλλά η κοινή στόχευση για αγάπη και ειρήνη είναι αναγκαία και στοιχειώδης προϋπόθεση του ρόλου των θρησκειών.

Οι διαφορές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην πορεία για αμοιβαία κατανόηση και συνύπαρξη.

Το ότι υπάρχουν διαφορετικές θεολογικές και εκκλησιολογικές τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις των προβλημάτων, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει ανυπεράσπιστη η ίδια η ζωή και η δικαιοσύνη.

Μπορεί καθένας να θεμελιώνει με διαφορετικό τρόπο τις ενέργειές του, η κοινή προσπάθεια, όμως, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και η αποδοχή κοινών κριτηρίων, βοηθάει στο να προωθηθεί προς τα εμπρός το όραμα ενός καλύτερου κόσμου.

Στο πλαίσιο μιας υγιούς θρησκευτικότητας, η μισαλλοδοξία δεν έχει θέση, αντίθετα απαιτείται ο ειλικρινής αλληλοσεβασμός, κάτι, που συνεχώς και επίμονα διακηρύσσει ο κ. Αναστάσιος.

Ο Θεός κομίζει μια ειρήνη, που ξεκινά από την καρδιά των ανθρώπων και απλώνεται παντού, που δεν χωρίζεται από Αυτόν, που έχει κριτήριο την αγάπη και δεν γνωρίζει την αδικία, δεν ανέχεται την υποκρισία, δεν επιχαίρει για τον πόνο του άλλου, όποιος και να είναι αυτός, αλλά αντίθετα αγωνιά για την περιπέτεια και τη δυστυχία του.

Να, λοιπόν, γιατί το αυθεντικό αγαθό της ειρήνης έχει γίνει τόσο δυσεύρετο. Γιατί δεν εργαζόμαστε για να εξαλειφθεί ό,τι μας χωρίζει από το Θεό, που είναι κατ’ εξοχήν ειρηνικός και ειρηνοποιός.

Πηγή: https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/32218-neoi-suzitisan-gia-tin-eleutheria-tis-pistis-kai-ti-thriskeutiki-anoxi-stin-albania

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο