Μπορεί να ξαναγραφεί η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας; – Διαδικτυακή ομιλία του Δημήτρη Μόσχου (VIDEO)


Η έβδομη Εκδήλωση της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί Διαδικτυακά την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και ώρα 20.00, μέσω της πλατφόρμας Ζουμ, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Ομιλητής είναι ο Δημήτρης Μόσχος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και Μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, και το θέμα είναι «Μπορεί να ξαναγραφεί η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας;»

Για όλους τους Χριστιανούς η ιστορία της Εκκλησίας εκπληρώνει πολλές και σημαντικές λειτουργίες. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας η εικόνα συχνά καθορίζεται από την ιστορική συνέχεια («εκκλησία της παράδοσης»), που χρησιμοποιήθηκε κι από την ίδια για απολογητικούς και πολεμικούς λόγους σε δύσκολες εποχές, η εκκλησιαστική ιστορία αποτελεί σχεδόν ταμπού· δεν αγγίζεται. Έτσι, το εγχείρημα μιας διαρκούς κριτικής λειτουργίας στο ιστορικό αφήγημα της Εκκλησίας φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο και αντιμετωπίζεται καχύποπτα ως αναθεωρητικό και αποδομητικό. Όμως, το κέρδος από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι μεγάλο: στο εσωτερικό της Εκκλησίας, θα σηματοδοτήσει πρωτίστως μια θωράκιση απέναντι σε παραδοσιαρχικές ειδωλοποιήσεις του παρελθόντος και θα κάνει τους πιστούς δρώντα ιστορικά υποκείμενα του σήμερα, ενώ στο Διάλογό της με την κοινωνία θα μεταμορφώσει τον λόγο της ως προϊόν αλληλεπίδρασης με τον κάθε πολιτισμό και την ιστορία, καθώς η Εκκλησία «συναυξάνει» μαζί τους χωρίς να ταυτίζεται με αυτά.

Ο Δημήτριος Μόσχος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Τμήμα Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης Αρχαίου Ανατολικού Χριστιανισμού του ιδίου Τμήματος. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1982-1986) και κατόπιν Ευαγγελική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Erlangen (1988-89) και Βυζαντινολογία, Ορθόδοξη Θεολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1989-1992). Αναγορεύθηκε Μagister Αrtium Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1993), Διδάκτορας Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Εκκλησιαστική Ιστορία (1995) και, κατόπιν νέων σπουδών και ερευνητικού έργου (2000-2006) στον Κοπτικό Χριστιανισμό, Υφηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Rostock Γερμανίας (2007), στην οποία και διδάσκει ως έκτακτος επισκέπτης καθηγητής (Privatdozent). Το θέμα της υφηγεσίας του ήταν «Εσχατολογία στον Αιγυπτιακό Μοναχισμό. Ο Ρόλος διαφοροποιημένων αντιλήψεων χριστιανικής εσχατολογίας στην ιστορία του πρώιμου Αιγυπτιακού Μοναχισμού και της κοινωνικής του λειτουργίας (4ος-5ος αι.)» που εκδόθηκε το 2010 από τις Εκδόσεις Mohr-Siebeck.

Ασχολήθηκε με την σχέση της Εκκλησιαστικής Ιστορίας με τα πνευματικά ρεύματα του υστέρου Βυζαντίου, το Θεολογικό υπόβαθρο του Αιγυπτιακού Μοναχισμού τον 4ο αιώνα, την εξέλιξη των Εκκλησιαστικών Θεσμών στην πρώτη και μέση Περίοδο κ.ά., ενώ Διδάσκει και Ιστορία Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών (Κοπτών, Ασσυρίων κλπ.).

Είναι Μέλος της International Orthodox Theological Association, του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης», της Συντακτικής Επιτροπής του θεολογικού Περιοδικού «Σύναξη» και του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Σύνδεσμος για την παρακολούθηση: https://zoom.us/j/97583941616

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο