Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός της Ιεραρχίας στέλνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος μέσω της Συνεντεύξεως που έδωσε στον Αλέξη Παπαχελά για την Εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής


Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός της Ιεραρχίας στέλνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, μέσω της Συνεντεύξεως που έδωσε στον Αλέξη Παπαχελά στην Εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

Στην ερώτηση αν πίσω από τις επιθέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα διαβλέπει μάχη για τη διαδοχή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απάντησε ότι “από τους 82 ανθρώπους, οι 80 είναι υποψήφιοι. Δεν είναι κατακριτέο να υπάρχει μια τέτοια φιλοδοξία. Άλλο όμως να το έχει κάποιος μέσα του και να προσπαθεί και άλλο να κάνει ανοησίες. Δεν πρέπει να κακολογούμε αυτούς που έχουν κάποια φιλοδοξία. Αλλά να μη γελοιοποιούμεθα και να μην ευτελιζόμαστε“.

Παρότι ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι δεν αισθάνεται δεμένος με την καρέκλα, επισήμανε πως δεν σκέφτεται να παραιτηθεί. Ωστόσο, είναι θετικός στην εισαγωγή ορίου ηλικίας στη θητεία των Μητροπολίτων, προτείνοντας “όταν πάει κάποιος σε ηλικία 70-75 να δηλώνει την παραίτησή του στην Ιεραρχία στη Σύνοδο και η Σύνοδος να αποφασίζει”.

Ο κ. Ιερώνυμος αποκάλυψε, ακόμη, ότι αυτό που τον φοβίζει είναι η υποκρισία.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ…

Ερωτώμενος σχετικά με την ενέργεια του Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου, να προβεί σε Αφορισμό, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “κι εγώ δεν τον Αναγνωρίζω“, συμπληρώνοντας ότι “δεν έχει μίσος. Έχει όμως μερικές ιδέες οι οποίες είναι ελαφρές”.

Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από τη Θεία Κοινωνία, ο κ. Ιερώνυμος εξήγησε ότι “αν στα πρακτικά, στα μικρά θέματα χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασία, στα μεγάλα θέματα της Θείας Κοινωνίας, δεν είναι καν θέμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε καν του Πατριάρχου, είναι Πανορθόδοξο θέμα, διότι εδώ είναι η ουσία της Εκκλησίας μας. Χωρίς τη Θεία Κοινωνία, δεν υπάρχει Εκκλησία, δεν χρειάζεται”.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε ακόμη μια φορά τον πόνο που ένιωσε τόσο ο ίδιος όσο και η Ιεραρχία για το κλείσιμο των Ναών, Μέτρο που κρίθηκε απαραίτητο για την προστασία των πιστών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “πάνω από όλα βρίσκεται ο άνθρωπος και θα πρέπει να σκεφτούμε εμείς οι Κληρικοί ακόμη περισσότερο υπάρχει Εκκλησία χωρίς τον άνθρωπο; Και ποια είναι η Αποστολή της Εκκλησίας χωρίς τον άνθρωπο; Υπάρχει κανόνας που λέει “Νόμος υπέρτατος η Σωτηρία του ανθρώπου”.

Επομένως είναι καθήκον Ιερόν να το παλέψουμε αυτό το πράγμα, άλλωστε δεν είναι κάτι που θα μείνει για πάντα”.

Ως προς τις διαφωνίες που ακούστηκαν εντός της Ιεραρχίας, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

“Εκείνο που ψέγεται, εκείνο που δεν επιτρέπεται είναι να μην υπακούσεις την πλειοψηφία. Δεν μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει, είναι έλλειμμα πίστεως και συνέπειας”.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο