Μαυροβούνιο: Σε ισχύ ο Νέος Θρησκευτικός Νόμος


Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο αντιδράσεων, διαδηλώσεων και προσευχών στο Μαυροβούνιο, ο νέος νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες τέθηκε χθες σε ισχύ, μετά τη δημοσιοποίησή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας.

Πρόκειται για ένα σύνολο άρθρων που καθορίζουν την ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης αλλά και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, το οποίο παρά την αρχική άρνησή του υπέγραψε τελικά ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε αρχικά να υπογράψει το νομοσχέδιο μετά την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, και παρέπεμψε τις τροποποιήσεις για εκ νέου έγκριση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος δεν μπορεί να αρνηθεί να υπογράψει τη νομοθεσία μετά από δεύτερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Στις 27 Δεκεμβρίου 2019 ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ο αρχικός νόμος περί Ελευθερίας του Θρησκευτικού Δικαίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC), των υποστηρικτών της και των φιλο-σερβικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Πρωτοστάτης σε όλη αυτή την εκστρατεία ήταν οι μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρός Αμφιλόχιος, αλλά και ο σημερινός τοποτηρητής της Μητροπόλεως Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος
Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλη τη χώρα διαδήλωναν ειρηνικά, σχεδόν καθημερινά, για τον νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Δεκεμβρίου. Ο νόμος αυτός προέβλεπε ουσιαστικά τη δήμευση της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο