Ματαίωση 24ου Διεθνούς Βυζαντινολογικού Συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη το 2021


Η εξελισσόμενη πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε καθεστώς λειτουργίας ως τζαμί, φαίνεται ότι είναι οι λόγοι ματαίωσης του 24ου Διεθνούς Βυζαντινολογικού Συνεδρίου, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, τον Αύγουστο του 2021.

Το Διεθνές Βυζαντινολογικό Συνέδριο διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια, από τη Διεθνή Ένωση Βυζαντινών Σπουδών (Association Internationale des Études Byzantines – AIEB), η οποία ιδρύθηκε το 1948, λίγο μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (https://aiebnet.gr/el/home-gr/).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10ο Διεθνές Βυζαντινολογικό Συνέδριο είχε λάβει χώρα και πάλι στην Κωνσταντινούπολη, λίγες μόλις ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955. 

Με έκτακτη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου, https://www.byzcongress2021.org/en/#intro γνωστοποιείται ότι:

῾῾Ως αποτέλεσμα των συνεχών και αβέβαιων μελλοντικών επιπτώσεων του Covid-19, μαζί με άλλες ανησυχίες που συνδέονται με ζητήματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, το Διεθνές Γραφείο αποφάσισε, κατόπιν προσεκτικής συζήτησης με όλους τους συναδέλφους που εμπλέκονται στην διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών 2021 στην Κωνσταντινούπολη, ότι το Συνέδριο πρέπει να αναβληθεί μέχρι το 2022, και ότι δεν θα διεξαχθεί πλέον στην Κωνσταντινούπολη.

Ο νέος τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί, πιθανόν εντός του Σεπτεμβρίου 2020, καθώς το Διεθνές Γραφείο τελεί επί του παρόντος σε διαβούλευση με όλες τις Εθνικές Επιτροπές. Για περαιτέρω ερωτήσεις, παρακαλείσθε όπως αναφέρεστε στην Εθνική Επιτροπή σας για πληροφορίες.᾽᾽

Πρόκειται, αναμφίβολα, περί μιας ιδιαίτερα λυπηρής εξέλιξης, ενδεικτικής του αντίκτυπου των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η διεξαγωγή της μεγαλύτερης παγκοσμίως ακαδημαϊκής συνάντησης μελετητών και ερευνητών όλου του φάσματος των Βυζαντινών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη, είχε αποφασιστεί στο περιθώριο του προηγούμενου Συνεδρίου, που είχε λάβει χώρα στο Βελιγράδι το 2016. 

Είχε δε ήδη δρομολογηθεί σημαντικά ο προγραμματισμός διεξαγωγής του, με ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων, καθηγητών και ερευνητών να εργάζονται συστηματικά στην Τουρκία για την προετοιμασία υλοποίησής του, αλλά κι ένα πλήθος Βυζαντινολόγων και επιστημόνων συναφών ειδικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο, να προσβλέπουν σε αυτό.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο