Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος προς Συνοδικούς Μητροπολίτες που δεν τηρούν τις Αποφάσεις: «Να έχουν υπόψη κάποιοι Μητροπολίτες ότι είμαι ακόμη Αρχιεπίσκοπος, και ζω»


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος προς Συνοδικούς Μητροπολίτες που δεν τηρούν τις Αποφάσεις: «Να έχουν υπόψη κάποιοι Μητροπολίτες ότι είμαι ακόμη Αρχιεπίσκοπος, και ζω».

«Εχω τρόπους να βάλω τους αντιφρονούντες Συνοδικούς στη θέση τους».

Είναι ακόμη Αρχιεπίσκοπος και δεν έχει πεθάνει, αλλά ζει, δηλώνει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας στο ΡΙΚ, σε απάντηση στη στάση συνοδικών που δεν εφαρμόζουν τις Αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι η συμπεριφορά τους επισύρει αυστηρή στάση από την Εκκλησία, πρόσθεσε όμως ότι θα τους αφήσει στην πλάνη τους.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε σε ασέβεια στις αποφάσεις της Συνόδου, αναδεικνύοντας συμπεριφορά ή και προσπάθεια παράκαμψης ή περιφρόνησης τού Προκαθημένου.

​Όπως είπε, “Να έχουν υπόψιν οι Άγιοι αδελφοί ότι ακόμη είμαι Αρχιεπίσκοπος. Δεν πέθανα. Ζω.”

Μέλη της Ιεράς Συνόδου που δεν συμφωνούν με την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, σε συνέχεια της απόφασης παραχώρησής του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απέχουν από τα συνοδικά συλλείτουργα, τηρώντας στάση, σύμφωνα με την αντίθετη άποψη, υπέρ των επιχειρημάτων που αναπτύσσει η Ρωσική Εκκλησία.

Απόντες ήταν Ιεράρχες και από το συλλείτουργο, που καθόρισε η Ιερά Σύνοδος να είναι συνοδικό, εις μνήμη του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε στο ΡΙΚ πως, “πιστεύω ότι πάνε λάθος οι αδελφοί. Αν ενδιαφερθώ για να μπουν σε τάξη παύουν από το να είναι Συνοδικοί, όταν δεν σέβονται την Ιερά Σύνοδο. Γι’ αυτό εγώ σιωπώ, ώστε να μην ζημιούται η Εκκλησία.”

Έφερε δε ο Μακαριώτατος παράδειγμα από τα χρόνια που ήταν μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, για το πώς διδάχθηκε για υπομονή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “όταν κάποιος επέμενε στην άποψή του με πείσμα, λέγαμε ‘μείνε στην πλάνη σου’”.

Ερωτηθείς εάν βαθαίνει η κρίση με ακοινωνησία, είπε πως “αν ω μη γένοιτο βαθύνει αυτό το θέμα, τότε η Εκκλησία πρέπει να είναι αυστηρή. Έχω τρόπους να τους βάλω στη θέση τους, αλλά δεν θα καταπιαστώ τώρα.”

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, άλλη μια μονομερής στάση καταγράφηκε σε σχέση με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό. Η Μητρόπολη Λεμεσού τίμησε τον απαγχονισθέντα Αρχιεπίσκοπο σαν Άγιο ενέργεια στην οποία προέβη αυθαιρέτως, χωρίς Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Χθες, μάλιστα, τέλεσε αγρυπνία για να γιορτάσει σαν Άγιο, άλλον έναν μάρτυρα του 1821 τον πρωτοψάλτη Ιωνά, ο οποίος επίσης καρατομήθηκε από τους Τούρκους.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το θέμα αγιοποίησης του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού μελετά συνοδική επιτροπή, αλλά το θέμα δεν τέθηκε ακόμη στη Σύνοδο. Για να υποδείξει ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

​Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι “Ο Εθνομαρτυρας Κυπριανός μπορεί να είναι Άγιος. Άγιο τον κάνει ο Θεός, όχι εμείς.

Η Σύνοδος το αναγνωρίζει, με πολλή περίσκεψη και σοβαρότητα το αποφασίζει, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει. Γίνεται με Συνοδική Απόφαση.

Αλίμονο αν ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Εκεί αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι σοβαρό και τότε η Σύνοδος μελετά ακόμη και σκληρές αποφάσεις.”

Επίσημο σχόλιο δεν έγινε από τη Μητρόπολη Λεμεσού, στελέχη της οποίας ωστόσο ανέφεραν στο ΡΙΚ ότι υπάρχουν παραδείγματα στην ορθοδοξία με Αγίους που τιμήθηκαν πριν από την επίσημη αναγνώρισή τους.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο