Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος: ”Τα Παραδοσιακά ΜΜΕ που λειτουργούν με Σύγχρονο τρόπο, αποτελούν μια όαση παρηγοριάς”


Την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατόπιν Προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και του Γενικού Διευθυντή του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος» κ. Γεωργίου Σιμόπουλου προκειμένου να μιλήσει στο 1ο πολυθεματικό Συνέδριο «Star Forum».

Οι Εργασίες του Συνεδρίου διεξάχθηκαν στον χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας με αφορμή την Επέτειο 30 χρόνων λειτουργίας του Περιφερειακού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος». Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο τον συνόδευσε ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Τοπικής Εκκλησίας, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος και Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιερείς Πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως, Συνεργάτες και Επιτελικά Στελέχη της Κεντρικής Διοικήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως, παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού της «Αποστολής» «Άγιος Εφραίμ» και Μαθητές και Μαθήτριες του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις Εκπαιδευτικές Δομές της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος παραβρέθηκε στο 1ο Πολυθεματικό Συνέδριο «Star Forum», όπου κατά τον Χαιρετισμό του τόνισε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποδέχθηκα την Πρόσκληση του αγαπητού μου υιού, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και του Γενικού Διευθυντή του STAR Κεντρικής Ελλάδος κ. Γεωργίου Σιμόπουλου, να παραβρεθώ εδώ στην Λαμία, μαζί με εκλεκτούς Σεβασμιωτάτους Αδελφούς Αρχιερείς, σε αυτήν την Κεντρική Επετειακή Εκδήλωση για την συμπλήρωση τριάντα Ετών επιτυχούς Λειτουργίας του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και στο σπουδαίο 1ο Πολυθεματικό Συνέδριο STARFORUM, που διεξάχθηκε αυτές τις ημέρες σε αυτόν τον χώρο.

Είναι γεγονός ότι Διακονώντας στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην Στερεά Ελλάδα, με επίκεντρο την ιδιαίτερη Πατρίδα μου, την Βοιωτία, αξιώθηκα από τον Θεό να γνωρίσω πάρα πολλούς ανθρώπους, να συνεργαστώ μαζί τους, να ευλογήσω τις προσπάθειές τους, να παρακολουθήσω από κοντά την διαδρομή τους. Σημαντικά έργα, όμορφες πρωτοβουλίες, αξιέπαινες δραστηριότητες αναπτύχθηκαν σε όλη αυτήν την διαδρομή, προκειμένου να προοδεύει ο τόπος μας και να προάγεται η πνευματική ποιότητα της ζωής όλων μας».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο ταξιδεύει ο νους μου τριάντα και πλέον χρόνια πίσω, όταν ένα εκλεκτό ζεύγος δυο πολύ σπουδαίων αγαπημένων μου προσώπων, του αειμνήστου σπουδαίου Ευπατρίδη Βασιλείου Χειμωνίδη και της εκλεκτής Συζύγου και Συνοδοιπόρου του, Εριτίμου κ. Νίκης Χειμωνίδη, προσέφεραν στην Ελληνική Περιφέρεια, όχι μόνο στην Στερεά Ελλάδα, πέραν των άλλων Επιχειρηματικών τους Δραστηριοτήτων και επιτυχιών, αυτό το σπουδαίο δημιούργημα, τον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδας. Το STAR Κεντρικής Ελλάδας από την αρχή της ιδρύσεως του μέχρι και σήμερα βαδίζει στα χνάρια του ήθους του ζεύγους Χειμωνίδη. Συνεργασία, πολυφωνία, ποιότητα, πλουραλισμός, Περιφερειακή συνείδηση, οικογενειακό κλίμα, σεβασμός στην αντίθετη άποψη, αντικειμενικότητα και αμεροληψία, καλλιέργεια της πολιτιστικής ταυτότητας, αποτελούν μερικούς μόνο από τους βασικούς πυλώνες, που συγκροτούν αυτό το σπουδαίο οικοδόμημα. Η σύγχρονη ιστορία της Στερεάς Ελλάδος, γεγονότα, πρόσωπα, καταστάσεις, επιτυχίες και αποτυχίες, προγράμματα, σχεδιασμοί και οραματισμοί καταγράφονται, διασώζονται, φωτίζονται αλλά και νοηματοδοντούνται με ορίζοντα το μέλλον μέσα από το μικρόφωνο και τον φακό, μέσα από τον ήχο και την εικόνα, αλλά μέσα και από το κείμενο και την ανάρτηση του STAR Κεντρικής Ελλάδας. Το STAR Κεντρικής Ελλάδας επέλεξε σε όλη την μέχρι τώρα διαδρομή του να κινηθεί με σεβασμό στις παραδόσεις, στις ευαισθησίες, στην ιδιοπροσωπία αυτού του ευλογημένου τόπου. Το έργο αγάπης και ενότητας της Εκκλησίας, ο λόγος της οικοδομής και της συνέσεως, που η Εκκλησία μας καταθέτει στον σύγχρονο κόσμο, απέκτησαν σημαντική και ουσιαστική θέση στο αξιακό περίγραμμα, στην στοχοθεσία και στο περιεχόμενο του STAR Κεντρικής Ελλάδας.

Οι Ραδιοτηλεοπτικές Μεταδόσεις Θρησκευτικών και Λατρευτικών Συνάξεων, η Ανάδειξη Εκκλησιαστικών Δράσεων, οι Εκπομπές ποιοτικού Θεολογικού Λόγου, η παραχώρηση βήματος Ενημέρωσης για φλέγοντα Πνευματικά ζητήματα, η κάλυψη Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, η παρουσίαση και ενίσχυση Εκκλησιαστικών πρωτοβουλιών στήριξης των αδυνάτων και Ευπαθών ομάδων πληθυσμού αποτέλεσαν και αποτελούν κορωνίδα της φυσιογνωμίας του STAR Κεντρικής Ελλάδας.

Και αν προ τριάντα ετών, όταν ιδρύθηκε το STAR Κεντρικής Ελλάδας, ήταν επιβεβλημένη η ύπαρξή του προκειμένου να αναδείξει την Περιφέρεια, να ενισχύσει την Περιφέρεια, να στηρίξει την Περιφέρεια, να δώσει την δυνατότητα στην Περιφέρεια να ομιλήσει στην κεντρική Εξουσία και στο πανελλήνιο, σήμερα αυτός ο Ρόλος του παραμένει μεν επίκαιρος, αλλά έχει εμπλουτιστεί και με άλλες αναγκαιότητες.

Έχουμε περάσει πλέον στην Εποχή όχι μόνο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Ένα πλήθος Επωνύμων, Ανωνύμων, Ψευδωνύμων ή και θολών Μέσων και πηγών Διακίνησης της πληροφορίας έχει μεταβληθεί σε ένα ανεξέλεγκτο χείμαρρο, μπροστά στον οποίο, όπως φαίνεται, όχι μόνο ο άνθρωπος μεμονωμένα δεν μπορεί να βρει τρόπους αντίστασης, άμυνας ή προστασίας, αλλά ακόμη και θεσμοί ολόκληροι, συστήματα κοινωνικά και συλλογικά μοιάζουν εντελώς αδύναμα ούτε καν να παρέμβουν προστατευτικά, πολλώ δε μάλλον να ασκήσουν κάποιον στοιχειώδη προληπτικό ή κατασταλτικό έλεγχο σε όλο αυτό το μανιασμένο πέλαγος, το οποίο ενίοτε αφρίζει τοξικά.

Καθημερινά πληροφορούμαστε άναυδοι για “Μέσα Ενημέρωσης”, τα οποία είναι αγνώστου Διαμονής, αγνώστου προελεύσεως, που έχουν την Νομική ή Ψηφιακή τους Έδρα σε Περιοχές του πλανήτη, στις οποίες προστατεύεται Νομικά η ασυδοσία και η ανηθικότητα.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, υγιή Παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία όμως λειτουργούν με ένα απόλυτα Σύγχρονο τρόπο, όπως το STAR Κεντρικής Ελλάδας, αποτελούν μια όαση παρηγοριάς, μια εγγύηση Ασφάλειας, εμπιστοσύνης και σιγουριάς για την σχέση πομπού και δέκτη στην διαχείριση της πληροφορίας και στην αποφυγή κατάχρησης της ελευθερίας της έκφρασης.

Μέσα από αυτές τις σκέψεις, διερμηνεύοντας και τα συναισθήματα τόσο του Ποιμενάρχου σας, Σεβασμιωτάτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, όσο και των Σεβασμιωτάτων Αγίων Αδελφών, Ποιμεναρχών των Μητροπόλεων της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας εν γένει, επιθυμώ όχι απλώς να συγχαρώ το STAR Κεντρικής Ελλάδας, την Ερίτιμη κ. Νίκη Χειμωνίδη και όλη την οικογένεια του STAR Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και να απευθύνω κάλεσμα τόσο στην Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα όσο και σε κάθε συμπολίτη μας, ιδιαίτερα σε κάθε συμπατριώτη στερεοελλαδίτη, σε όλους μας, να στηρίζουμε έμπρακτα τα Περιφερειακά μας Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως και Επικοινωνίας, τον Περιφερειακό Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο, τους Περιφερειακούς και Τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, τα Τοπικά Διαδικτυακά Μέσα και ασφαλώς το καύχημα της Περιφερειακής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το STAR Κεντρικής Ελλάδας».

Παράλληλα, σε ανάμνηση της παρουσίας του προσέφερε ένα δώρο που σχετίζεται άμεσα με την αντικειμενική και κρυστάλλινη Ενημέρωση και πληροφόρηση από το STAR Κεντρικής Ελλάδας, ακόμη και σε καταστάσεις συγχύσεως, εντάσεως, παραπληροφορήσεως και εντυπωσιασμού, μια Βυζαντινή Εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του πατέρα των Πτωχών και των Αδυνάτων, του Αγίου της Συγχωρητικότητος και της Καλωσύνης, «για να έχετε πάντοτε την Πρεσβεία του και την Προστασία του, καθώς επί των ημερών λειτουργίας του STAR Κεντρικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τόσο η εύρεση του Άφθάρτου Σκηνώματός του όσο και η επίσημη Αναγραφή του στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Όταν κάποια λεγόμενα Συστημικά Μέσα θέλησαν είτε να εργαλειοποιήσουν είτε να σπιλώσουν το θαύμα της Άφθαρτης αγάπης του Οσίου Βησσαρίωνα, το STAR Κεντρικής Ελλάδας στάθηκε μπροστά στο Ταπεινό του Σκήνωμα και στην Αγιασμένη Βιοτή του με απέριττο σεβασμό, με σύνεση, επιλέγοντας την αλήθεια και το φως, χωρίς κανένα υπολογισμό πρόσκαιρου κόστους».

Κατά την άφιξή του στην Λαμία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και στον Διευθυντή τον, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Ατματζίδη και δήλωσε: «Είχα την χαρά και την Ευλογία να Υπηρετήσω ως Κληρικός σε όλους τους Βαθμούς της Αρχιερωσύνης, στην γειτονική Επαρχία, στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Ως εκ τούτου, η γειτνίαση πρώτα απ΄ όλα, αλλά και η ομορφιά της Επαρχίας αυτής, με κάνει να είμαι πολλές φορές στη Λαμία και να γνωρίσω τους όμορφους ανθρώπους, όπως τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο, καθώς και το Μοναστήρι του Οσίου μας, του Οσίου Βησσαρίωνος, το μεγάλο και θαυμαστό, όπου ο Άγιος μας έζησε και Εδίδαξε με το παράδειγμά του στη Μονή Αγάθωνος. Είχα δε την ευκαιρία να έχω Πνευματικό μου τον παπα-ανυπόμονο, τον π. Γερμανό. Για μένα η Περιφέρεια της Λαμίας ήταν είναι και θα είναι χώρος Ιερός. Τώρα ακόμα βέβαια περισσότερο, γιατί ένα πνευματικό μου παιδί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης σας κ. Συμεών, αξιώθηκα να τον δω ως Ποιμενάρχη αυτής της Περιοχής. Όλα αυτά είναι στοιχεία που και με συγκινούν και με προτρέπουν, όποτε ευκαιρώ να επισκέπτομαι την Λαμία. Μεταφέρω τα συναισθήματα αυτά της χαράς και της συγκίνησης σε όλους σας και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου σε όλους σας, να έχετε την ευλογία του Θεού και του Οσίου Βησσαρίωνος και να Εορτάσουμε όλοι μαζί ένα Ειρηνικό και Ευλογημένο Πάσχα».

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο