Μέγας Παρακλητικός Κανών Υπεραγίας Θεοτόκου (VIDEO)


Οι Παρακλητικοί Κανόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι ακολουθίες παλαιότατες, οι οποίες ψάλλονται προς ίαση ψυχών και σωμάτων, καθώς μνημονεύονται κατά την ώρα της τελέσεως Υπέρ Υγείας τα ονόματα Υπέρ των οποίων τελείται η Ακολουθία.

Οι Παρακλητικοί κανόνες της Παναγίας διακρίνονται σε Μικρό και Μεγάλο και ο μεν Μικρός Παρακλητικός Κανόνας αποτελεί έργο του Θεοφάνους Υμνογράφου, ο οποίος φέρεται υπό το Καλογερικό του όνομα Θεοστήρικτος• ο δε έτερος Παρακλητικός Κανόνας, ο αποκαλούμενος Μεγάλος, αποτελεί έργο του Θεόδωρου του Β’, χρονολογούμενος στα μέσα του ΙΓ ‘ Αιώνα.

Περιεχόμενο των Παρακλητικών Κανόνων της Παναγίας είναι η προβολή του ιερού προσώπου της Θεοτόκου καθώς και το θεομητορικό της μυστήριο, κατά το οποίο η Παρθένος Μαρία στάθηκε άξια να γεννήσει τον Υιό του Θεού.

Και οι δύο Παρακλητικοί Κανόνες έχουν ίσο αριθμό Τροπαρίων, 32 Τροπάρια ο καθένας, τέσσερα σε κάθε ωδή, του μεγάλου όμως Κανόνα τα Τροπάρια και οι ειρμοί, από τους οποίους εξαρτώνται τα τροπάρια, είναι φανερά εκτενέστερα.

Στην ορθόδοξη πίστη, όπου βρίσκεται ο Χριστός εκεί απαράβατα βρίσκεται και η Υπεραγία Μητέρα του, στους δε Παρακλητικούς Κανόνες φαίνεται ξεκάθαρα η κεντρική και κυρίαρχη θέση της Θεοτόκου στη ζωή και την ευσέβεια της Εκκλησίας.

Ο πιστός μας λαός θεωρεί τη Παναγία και δική του στοργική Μάνα διότι με τη χάρη της μας προφυλάσσει από τις επιθέσεις του διαβόλου και των σκοτεινών του δυνάμεων, μας θεραπεύει από αρρώστιες και ασθένειες, μας μαλακώνει τον πόνο, τις κακότητες του βίου, μας δίδει την ελπίδα για τα πνευματικά και τα επουράνια, και τέλος δια των πρεσβειών προς τον Υιό της και Θεό ημών Ιησού Χριστό μας σώζει από την αμαρτία και τον θάνατο.

Από την 1η μέχρι και την 13η του μηνός Αυγούστου, εκτός από τα Σάββατα και την παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως, στον Εσπερινό, μετά από το «Νῦν ἀπολύεις…» ψάλλονται εναλλάξ ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας, αρχίζοντας από τον Μικρόν.
Τις Κυριακές ψάλλεται πάντοτε ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας άσχετα με τη σειρά.

Ακολουθεί ο Μέγας Παρακλητικός Κανών.
Ψάλλει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος
Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Visits: 7


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο