Κρίσιμες επαφές του Νίκου Δένδια στην Τουρκία εν μέσω προκλήσεων – Ο Ρόλος της Εκκλησίας (VIDEO)


Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Άγκυρα αναμένεται να μεταβεί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας την Τετάρτη 14 Απριλίου μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πριν μεταβεί στην Άγκυρα θα επισκεφτεί τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη όπως τόνισε και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο την Παρασκευή.

Παρά τις προκλήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες από την πλευρά της Άγκυρας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει τις σημαντικές επαφές που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα μεταβαίνοντας στην Τουρκία και την Άγκυρα αφού πρώτα  συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να κάνει τον Σταυρό του στο Φανάρι.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Αναλυτικά ανέφερε o κ. Δένδιας: 

«Μακαριώτατε, ευχαριστώ.

Έχουμε μία εβδομάδα πολύ δύσκολη μπροστά μας. Τη Δευτέρα θα μεταβώ στην ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη, όπου θα ανοίξουμε το Προξενείο εκεί. Υπάρχουν Έλληνες, τους είδαμε τώρα με τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μία πολύ καλή επίσκεψη στη Λιβύη. Μπόρεσε και αποκατέστησε διαύλους επικοινωνίας που είχαν διακοπεί προηγουμένως. Επανέρχονται στην ομαλότητα, που είναι καλό και για αυτούς. Διότι αυτό το οποίο εμείς πρεσβεύουμε είναι και το δικό τους συμφέρον. Είναι μία χώρα η οποία θέλει να ξαναγίνει κράτος και να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από εκεί. Τι πιο λογικό;

Και βέβαια, την Τετάρτη έχω να πάω στην Άγκυρα. Εάν η Τουρκία κρατήσει μια καλή συμπεριφορά θα πάω και ελπίζω ότι και εκεί θα υπάρξει μια επανέναρξη συνεννόησης. Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μία δυνατότητα να μιλάμε, μέσα στα πλαίσια της λογικής και του δικαίου βεβαίως. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε.

Και βέβαια, δεν σας κρύβω ότι πριν πάω στην Άγκυρα, θα πάω στην Κωνσταντινούπολη, να κάνω τον σταυρό μου στο Φανάρι και θα δω και τον Πατριάρχη.

Η Τουρκική Πρόκληση:

Την ίδια ώρα ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών το πρωί του Σαββάτου για τις κατηγορίες που δέχτηκε η χώρα από την πλευρά της Άγκυρας τις τελευταίες ώρες και μάλιστα τονίζει ότι προκαλεί ερωτηματικά η επιλογή του χρόνου εμφάνισης αυτών των ισχυρισμών.

Αναφέρει η Ανακοίνωση:

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απαράδεκτων μυθευμάτων. Ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών»

Μετά από ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  ο επικεφαλής της Διεύθυνσης των Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν  κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποτελεί καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μάλιστα, έκανε λόγο για στρατόπεδα προσφύγων από όπου οι τρομοκράτες οργανώνουν ακόμη και επιθέσεις αυτοκτονίας κατά της Τουρκίας ενώ για ακόμη μια φορά κατηγόρησε τη χώρα μας ότι αφήνει τους πρόσφυγες να πεθάνουν στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα αποτελεί καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το PKK. Μέσα από υποτιθέμενες προσφυγικές δομές εντός της ΕΕ, οι τρομοκράτες σχεδιάζουν επιθέσεις (συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων αυτοκτονίας) κατά της Τουρκίας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ –την ώρα που οι πραγματικοί πρόσφυγες αφήνονται να πεθάνουν στο Αιγαίο. Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος στην ατιμωρησία της Ελλάδας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αλτούν.

Ο Ν. Δένδιας στη Λιβύη:

Στη Λιβύη αρχίζει η επανασύσταση του Προξενείου στη Βεγγάζη τη Δευτέρα 12 Απριλίου με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών στο δεύτερο ταξίδι του στην αφρικανική χώρα το τελευταίο διάστημα ενώ όπως είχε αναφέρει πριν από περίπου μια εβδομάδα ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος τόσο η λειτουργία του Προξενείου όσο και η επαναλειτουργία της Ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη συνδυάζονται με την επιστροφή του Μητροπολίτη Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτου.

Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως ήδη ετοιμάζεται για να βρεθεί και πάλι στο χώρο μας εκεί. Και οι εκκλησίες μας στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, μαζί με την πρεσβεία μας, μαζί με τα προξενεία να δίδουν μία δυναμική παρουσία σε αυτήν τη χώρα, που θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο μελλοντικά στη συμφιλίωση των λαών» είχε δηλώσει ο Μακαριώτατος, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Λιβύη θα δώσει το μήνυμα της ειρήνη, «με πολλούς αποδέκτες, ότι η Μεσόγειος είναι και θα παραμείνει μία θάλασσα και ένας χώρος ειρήνης και ευημερίας».

«Η Λιβύη είναι μία χώρα γειτονική προς την Αίγυπτο, που είναι μέσα στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μην ξεχνάτε ότι ο τίτλος μου εμπεριέχει τις περιοχές Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής» υπογράμμισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Ταξίδι στη Σερβία:

Στο Βελιγράδι είχε βρεθεί για την Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών με τον Σέρβο και τον Κύπριο ομόλογό του ο κ. Δένδιας στις 5 Απριλίου όπου συνάντησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο όντως ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που τον συναντά μετά από την εκλογή του.

Ταυτόχρονα επισκέφτηκε και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα που αναμένεται να τελεστούν τα θυρανοίξια στις 12 Μαΐου.

Ο Ρόλος της Εκκλησίας: 

Σε κάθε επίσκεψη του ο Υπουργός Εξωτερικών δεν αμελεί την Εκκλησία με τον Υπουργό να συναντά τους Προκαθημένους και να συζητά μαζί τους την επικαιρότητα καθώς και να δέχεται την ευλογία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη πριν την Άγκυρα ώστε να συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να προσκυνήσει στο Φανάρι, παρά τα απαράδεκτα μυθεύματα της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, η Λιβύη αποτελεί επίσης ένα μέρος μεγάλου ενδιαφέροντος τόσο για τον Ελληνισμό όσο και για την Ορθοδοξία με τις δράσεις του Υπουργού να δείχνουν πώς ο Μητροπολίτης θα μπορέσει να επιστρέψει στην έδρα του.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο