«Κανονικά» η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως – Οι τελευταίες πληροφορίες


Κανονικά αναμένεται να τελεστεί τελικά η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως, καθώς φαίνεται ότι διευθετήθηκε η διαφορά, που προέκυψε μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με τις Ισραηλινές Αστυνομικές Αρχές, ύστερα από πολύωρες Διαβουλεύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Αστυνομία συμφώνησαν ότι κατά τη φετινή Τελετή Αφής θα προβλεφθούν ειδικές Έξοδοι κινδύνου σε περίπτωση, που παρουσιαστεί ανάγκη.

Από ισραηλινής πλευράς δόθηκε η Διαβεβαίωση ότι θα επιδείξει ευελιξία στον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών που θα προσέλθουν για να παρακολουθήσουν την Τελετή.

Όπως αναφέρει ο Αντέννα Κύπρου, παρότι τα αιτήματα του Πατριαρχείο δεν έγιναν αποδεκτά στο σύνολό τους από τις Ισραηλινές Αστυνομικές Αρχές, η κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις όσον αφορά τους Νεοθεσπισθέντες Κανονισμούς Ασφαλείας για τις μαζικές θρησκευτικές τελετές, φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί και ότι η φετινή Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός θα διεξαχθεί κανονικά.

Το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας των επικαιροποιημένων κανονισμών ασφαλείας, που υιοθετήθηκαν από την ισραηλινή νομοθεσία σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μαζικές θρησκευτικές τελετές.

Ύστερα από ένα πολύνεκρο ατύχημα, που συνέβη στις 30 Απριλίου 2021 σε Εβραϊκό Προσκύνημα στο Όρος Μερόν του Βορείου Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή 45 ατόμων και τον τραυματισμό 145, η Ισραηλινή Νομοθεσία όρισε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε μαζικές Θρησκευτικές Εκδηλώσεις.

Με βάση τους νέους Κανονισμούς, η ισραηλινή Αστυνομία Ανακοίνωσε ότι κατά την επικείμενη Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκομένων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.000 άτομα και οι Άδειες Εισόδου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ κατά την ημέρα της Τελετής να μην υπερβαίνουν τις 500.

Οι Αστυνομικές Διατάξεις προκάλεσαν την έγγραφη Διαμαρτυρία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ουδέποτε κατά το παρελθόν δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή θάνατοι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης Θρησκευτικής Τελετής.

Το πρόγραμμα των τελετών της Μεγάλης Εβδομάδας στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως Ανακοίνωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αρχής γενομένης από τον Πατριαρχικό Εσπερινό για το Σάββατο του Λαζάρου.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατήγγειλε τον νέο αριθμητικό περιορισμό στους χώρους Λατρείας κατά τη διάρκεια των Εορτασμών του Πάσχα (συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Σαββάτου, που γίνεται η τελετή του Αγίου Φωτός) καθώς και την Αστυνομική βία σε βάρος των πιστών που προσέρχονται κάθε χρόνο να ασκήσουν το “φυσικό τους Δικαίωμα”, όπως το χαρακτήρισε.

Στην ίδια Ανακοίνωση, το Πατριαρχείο προέτρεψε τις Κοινότητες των Χριστιανών να προασπίσουν την ιστορική τους κληρονομιά, συμμετέχοντας στις τελετουργίες και τους εορτασμούς του Πάσχα φέτος στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου και τη γύρω περιοχή.

Το πρόγραμμα των τελετών στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως έχει ως εξής:

  • Κυριακή των Βαΐων:

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία: 8 π.μ.

Η Ακολουθία του Νυμφίου: 6.15 μ.μ.

  • Μεγάλη Δευτέρα:

Λειτ. Προηγιασμένων Δώρων επί του Φρικτού Γολγοθά: 8.45 π.μ.

  • Μεγάλη Τρίτη:

Λειτ. Προηγιασμένων Δώρων επί του Φρικτού Γολγοθά: 9 π.μ.

Η Ακολουθία του Νυμφίου: 6.15 μ.μ.

  • Μεγάλη Τετάρτη

Λειτ. Προηγιασμένων Δώρων επί του Φρικτού Γολγοθά: 9 π.μ.

  • Μεγάλη Πέμπτη

Η Θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου εν τω Καθεδρικώ Ναώ του Αγίου Ιακώβου: 6.30 π.μ.

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρος: 9 π.μ.

Η Ακολουθία των Παθών: 6.15 μ.μ.

  • Μεγάλη Παρασκευή

Αι ΒασιλικαίΏραι επί του Φρικτού Γολγοθά: 10 π.μ.

Πατριαρχικός Εσπερινός: 3 μ.μ.

Η Ακολουθία του Επιταφίου: 9 μ.μ.

  • Μέγα Σάββατον

Η τελετή του Αγίου Φωτός: 1 μ.μ.

Η τελετή της Αναστάσεως: 12 – μεσάνυκτα

  • Κυριακή του Πάσχα

Η τελετή της Δευτέρας Αναστάσεως: 1 μ.μ.

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο