Ζητά τη διακοπή χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του Βαλιδέ Τζαμί ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης


O Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης και η Περιφερειακή Αρχή θεωρούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες της ανίερης μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου με τίτλο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΙΔΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ που είχε εγκριθεί και ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020(Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ) με ποσό χρηματοδοτήσεως 1.200.000€.

Το αίτημα στάλθηκε εγγράφως στις 14.07.2020 προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Το μνημείο

Το Βαλιδέ Τζαμί στην οδό Σιγείου στη συνοικία Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης είναι το παλαιότερο στο νησί, και κτίστηκε το 1615 στο κέντρο της, εκτός του κάστρου μουσουλμανικής γειτονιάς της Οθωμανικής πόλης. Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1981, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε η παραμικρή εργασία συντήρησης του μνημείου.

Ο μιναρές του, χαμηλός και σύμφωνος με τα αραβικά αρχιτεκτονικά δεδομένα, είναι χτισμένος από κόκκινη πέτρα από το Αϊβαλί και σώζεται σχεδόν ολόκληρος. Τα εξωτερικά του στοιχεία όπως η κρήνη σώζεται στον αύλειο χώρο του παλιού αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης.

Γιάννης Πεσιρίδης - Σύμβουλος Ακινήτων - Πανελλαδική Κάλυψη

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο