Ευάγγελος Βενιζέλος: Σημαντικό το Άρθρο 3 του Συντάγματος για το status του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Τη σημασία του Άρθρου 3 του Συντάγματος για το status του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπογράμμισε ο Πρώην Υπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πόλεως.

Το Άρθρο 3 έχει αναδειχθεί, ειδικά μετά το 1975, σε κατ’ εξοχήν προστατευτική Διάταξη του Νομικού Καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατή η διεκδίκηση Διεθνούς Νομικής Προστασίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς την παροχή Εθνικής Συνταγματικής Προστασίας σε αυτό.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε, ακόμη, λόγο για τις απόπειρες που έχουν γίνει από το 1995 και μετά για την επίλυση Συνταγματικών Ζητημάτων στις Σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, οι οποίες, όμως, περιορίστηκαν στη Ρύθμιση επιμέρους θεμάτων εξαιτίας αντιδράσεων που υπήρξαν από πλευράς Εκκλησίας αλλά και από μερίδα Πολιτικών.

Για την εξέλιξη των Διατάξεων που Ρυθμίζουν τις Σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κονιδάρης. Ο κ. Κονιδάρης εξήγησε ότι το Σύνταγμα του 1844 αποτύπωνε μια αντικανονική κατάσταση καθώς σε Διάταξή του ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας είναι Αυτοκέφαλη, ενώ δεν είχε ακόμη ξεκαθαριστεί το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας, αφού δεν είχε εκδοθεί ο Τόμος του 1850.

Η δεύτερη Διάταξη του 1975 στόχευε στην εξομάλυνση των Σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επισήμανε ο κ. Κονιδάρης. Επίσης, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ μίλησε για το πως έχει ιστορικά διαμορφωθεί το Νομικό και Συνταγματικό πλαίσιο των Σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, μέσα από σκοπιμότητες που κατά καιρούς εξυπηρετούσαν οι Διατάξεις του αλλά και την ανάγκη εξευρέσεως ισορροπίας.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο