Εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο με την Απογευματινή, ο Τόμος της Σειράς, «Μοναχισμός & Τέχνη – Μέρος Α’»


 

 

«Ιστορία της Ορθοδοξίας» – Υπερπολυτελείς, σκληρόδετοι τόμοι

 

Ο τρίτος τόμος της μνημειώδους σειράς βιβλίων της Εκδοτικής Αθηνών «Ιστορία της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου, είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μοναχισμό.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται κείμενα που αναφέρονται στο πνεύμα και τους στόχους του μοναχισμού, που αποτελεί, από την αρχή της Ιστορίας της Ορθοδοξίας, το επίκεντρο της ζωής της εκκλησίας.

Επίσης εξετάζεται το πως, αρχικά, ο μοναχισμός εμφανίστηκε ως ερημιτισμός και γιατί προβλήθηκε ως σύμβολο του μοναχισμού ο Μ. Αντώνιος.

Στην συνέχεια αναφέρονται τα μοναστικά κέντρα του Χριστιανισμού, γίνεται εκτενής αναφορά στα μοναστήρια και στην μοναχική ζωή, στο Άγιον Όρος, στην ιστορία και στην Τέχνη του και τέλος στα επιβλητικά μοναστήρια που βρίσκονται στα Μετέωρα από τον 11ο αιώνα.

Η εφημερίδα «Απογευματινή», παρουσιάζει ένα μνημειώδες έργο, που σκοπό έχει να εξάρει το διαχρονικό μεγαλείο της Ορθοδοξίας, να τιμήσει τη δόξα της πνευματικής προσφοράς της και να την καταστήσει κτήμα παιδείας για ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη.

Το μεγαλόπνοο αυτό εκδοτικό επίτευγμα συνέγραψε μια μεγάλη ομάδα από διακεκριμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς, παγκοσμίου κύρους. Μια από τους βασικούς συντελεστές της έκδοσης είναι η διαπρεπής βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρύτανις των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η οποία ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου.

Πολλοί ακόμα έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως οι Γεώργιος Γαλάβαρης, Ιωάννης Ζηζιούλας, Νικόλαος Ζίας, Χρύσα Μαλτέζου, Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, Βλάσιος Φειδάς, Νανώ Χατζηδάκη κ.ά. επιμελήθηκαν τα κείμενα του μεγαλειώδους αυτού έργου.

Επιπροσθέτως, η εξαιρετικά πλούσια και προσεγμένη εικονογράφηση περιλαμβάνει έργα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, χειρόγραφα, κεντητική και έργα μικροτεχνίας από εκκλησίες, πατριαρχεία, μοναστήρια και μουσεία από όλα τα μέρη του κόσμου.

Η ιστορία της Ορθοδοξίας συμπορεύεται με την επιστήμη της Θεολογίας, τη λατρεία, τον μοναχισμό και την Τέχνη και, έτσι, φωτίζεται από κάθε πλευρά της η αποστολή της μέσα στους αιώνες.

Η Ορθοδοξία έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στην Ιστορία. Για να τη γνωρίσει κανείς σε βάθος, δεν αρκεί να ανατρέξει στη βυζαντινή περίοδο, στην οποία διαμορφώθηκαν πολλά από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που διατηρεί έως σήμερα.

Το πνεύμα της Ορθοδοξίας ξεπήδησε από τη συνάντηση του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού και από αυτήν τη συνάντηση τέθηκαν τα θεμέλια του μεγαλείου της και της προσφοράς της στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

Ατενίζοντας την ιστορική πορεία του Χριστιανισμού στον κόσμο, συνειδητοποιούμε σαφέστερα ότι η Ορθοδοξία υπήρξε πάντοτε η ιερή πηγή όλης της χριστιανοσύνης.

Ο Χριστιανισμός αποκάλυψε την αυθεντική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και με τον κόσμο, διατυπώνοντάς την σε γλώσσα ελληνική.

Η σημαντική έκδοση της Εκδοτικής Αθηνών, «Ιστορία της Ορθοδοξίας», που θα κυκλοφορήσει με την εφημερίδα «Απογευματινή», αποτελείται από υπερπολυτελείς, σκληρόδετους τόμους, που παρουσιάζουν όλη την πορεία της Ορθοδοξίας.

 

Οι Συγγραφείς της έκδοσης, με αλφαβητική σειρά:

 

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Γεώργιος Γαλάβαρης
Ιωάννης Ζηζιούλας
Νικόλαος Ζίας
Μαρίκα Θεοχάρη
Ιόλη Καλαβρέζου
Χρύσα Μαλτέζου
Γεώργιος Μαντζαρίδης
Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός
Χαράλαμπος Μπούρας
Νικόλαος Γ. Πολίτης
Μυρτάλη Αχειμάστου-Ποταμιάνου
Δημήτριος Σοφιανός
Γρηγόριος Στάθης
Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος
Ευθύμιος Τσιγαρίδας
Κάτια Λοβέρδου-Τσιγαρίδα
Κώστας Τσιρόπουλος
Βλάσιος Φειδάς
Νανώ Χατζηδάκη

 

Οι τόμοι της σειράς περιλαμβάνουν:

 

ΤΟΜΟΣ 1. Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΤΟΜΟΣ 2. ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΤΟΜΟΣ 3. ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ (ΜΕΡΟΣ Α΄)
ΤΟΜΟΣ 4. ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ (ΜΕΡΟΣ Β΄)
ΤΟΜΟΣ 5. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Α’)
ΤΟΜΟΣ 6. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β’)
ΤΟΜΟΣ 7. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ Γ’) ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΟΜΟΣ 8. ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

 

 

 

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο