Εκοιμήθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ – Την Τετάρτη το «ύστατο χαίρε» – Τοποτηρητής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Εμμανουήλ. Ο εκλιπών Ιεράρχης αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με την υγεία του τα οποία το τελευταίο καιρό επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα πολυήμερη Νοσηλεία του στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ακολούθως σε Κέντρο αποκατάστασης όπου και υπέστη ανακοπή καρδίας.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ θα ψαλεί την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 στις 11.00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.

Ο ενταφιασμός του θα γίνει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς δίπλα στον προκάτοχό του Μακαριστό Μητροπολίτη Κιλκισίου κ. Αποστόλο.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Εξόδιο Ακολουθία.

Ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εκδημία του Μητροπολίτου.

«Εκφράζω τη βαθειά μου θλίψη για την κοίμηση του Ποιμενάρχη μας, του Μακαριστού Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και Βουλευτής Νομού Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Στη συνέχεια της ανάρτησής του ο κ. Γεργαντάς σημειώνει πως ο μακαριστός Ιεράρχης, «χαρακτηρίστηκε για την αγάπη του για τον τόπο μας, τη σημαντική κοινωνική προσφορά του, το πλούσιο έργο του σε πνευματικό επίπεδο».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη συνεργασία την οποία είχαν όλα αυτά τα χρόνια. «Συνεργαστήκαμε στενά, για την στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Ο λόγοι του, θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στις ψυχές μας. Αιωνία του η μνήμη», καταλήγει.

Βεργίδης: «Ήταν ένας δυναμικός και βαθυστόχαστος Μητροπολίτης».

Συλλυπητήριο μήνυμα  για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ εξέδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.

Όπως σημειώνει ο κ. Βεργίδης ο μακαριστός υπήρξε «ένας δυναμικός και βαθυστόχαστος Μητροπολίτης, με τον οποίο πάντα είχαμε αγαστή και στενή συνεργασία για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας».

Δήμαρχος Κιλκίς: «Φτωχότερη η πνευματική ζωή του τόπου μας»

Συλλυπητήριο μήνυμα για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ εξέδωσε ο Δήμος Κιλκίς.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος κ. Δημήτριος Κυριακίδης «η πνευματική ζωή του τόπου μας γίνεται σήμερα φτωχότερη καθώς χάνουμε έναν δραστήριο, έναν ακούραστο καθοδηγητή που στάθηκε αστείρευτη πηγή πνευματικών δωρεών παραδίδοντάς τες με πνεύμα καλοθυμίας προς όλους μας».

«Θα θυμόμαστε πάντα με αγάπη τη σεβάσμια μορφή του. Η ψυχή του ας αναπαυθεί εν ειρήνη» καταλήγει.

Βαθιά θλίψη στη γενέτειρά του Ερμούπολη  

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, πληροφορηθείς, διά του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 943/01.03.2021 Τηλεγραφήματος της Ιεράς Συνόδου, την εις Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ (Σιγάλα), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζουμε την κατ’ άνθρωπον βαθεία θλίψη μας για την εκδημία ενός νέου στην ηλικία Ιεράρχου, ο οποίος διακόνησε την Μακεδονία και την ακριτική και ιστορική Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και αγωνίσθηκε για δίκαια της περιοχής, με εκκλησιαστό ήθος και φρόνημα».

Και κατέληξε:

«Το όνομά του θα καταγραφεί στις υπέρ αναπαύσεως δέλτους του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, στο ιερό Βήμα του οποίου και παρά τους αειμνήστους πατέρες Γρηγόριο Μαραγκό και Τιμόθεο Δράγαση εκκλησιαστικώς εμαθήτευσε. Στον αδελφό του και τους οικείους του εκφράζουμε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μας».

Βιογραφικό του Μακαριστού Ιεράρχου 

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε το 1976 και στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα της σχολής αυτής. Το 1977 διορίσθηκε καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και το 1980 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στη Σαντορίνη από τον τότε Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων Γαβριήλ. Χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και διορίσθηκε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας τον Μάρτιο του 1980, ενώ συγχρόνως έλαβε οργανική θέση καθηγητού στο Γυμνάσιο Αμοργού, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1983. Από 1ης Σεπτεμβρίου 1983 μετατέθηκε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και τοποθετήθηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο της πόλης των Θεσπιών. Το 1986 προήχθη στην θέση του Διευθυντού του Γυμνασίου Θεσπιών και το 1992 τοποθετήθηκε Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Θεσπιών. Διακόνησε δίπλα στον νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ως ιεροκήρυκας, κατηχητής επί 25ετία και για ένα έτος δίπλα στον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο. Υπηρέτησε τον λειτουργικό, ιεροκηρυκτικό, κατηχητικό και εκπαιδευτικό χώρο επί 30 χρόνια. Εξελέγη Μητροπολίτης από την Ιερά σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου 2009 και χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο με την παρουσία 15 μητροπολιτών στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αθηνών Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στις 17 Οκτωβρίου 2009. Ενθρονίστηκε στο Κιλκίς στις 11 Νοεμβρίου 2009 υπό του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο