Εκοιμήθη ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Γέρων π. Χριστόδουλος


Εκοιμήθη ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Γέρων π. Χριστόδουλος. Ο Γέρων π. Χριστόδουλος Διατέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους και το 2020 παραιτήθηκε από Ηγούμενος της Μονής για Λόγους Υγείας.

Ο Προηγούμενος Γέρων π. Χριστόδουλος, ο και Νέος Κτήτωρ της Μονής Κουτλουμουσίου, εγκαταβίωσε  στο Άγιον Όρος πάνω από 45 χρόνια, και αφιέρωσε την ζωή του στην πνευματική και υλική Ανασυγκρότηση του Μοναστηριού. Το όνομά του συνδέθηκε με την νέα περίοδο άνθισης της Μονής, όταν ο ίδιος εγκαταστάθηκε σε αυτό με μια ομάδα Νεαρών Μοναχών Πατέρων, επανδρώνοντας τη μέχρι τότε παρακμάζουσα Μοναστική και Λειτουργική Ζωή του Κουτλουμουσίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εξωτερική μορφή του Γέροντα άλλαξε, όταν το 1980, παρόλο που βρισκόταν σε ηλικία 38 ετών, η γενειάδα και η κόμη της κεφαλής του άσπρισαν, όταν είδε το Κουτλουμούσι να παραδίδεται στις φλόγες και να χάνεται εν ριπή οφθαλμού, το έργο της Ανακαίνισης που με θυσίες και κόπους είχε κάνει.

Ακόμη πολλοί Αγιορείτες Μοναχοί πατέρες θυμούνται την Αποφασιστική Συμβολή του Οσίου Παϊσίου με την προσωπική παρουσία του στο σβήσιμο της πυρκαγιάς, αλλά και στην στήριξη του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου πατρός Χριστοδούλου τις δύσκολες και δραματικές εκείνες ώρες. Αυτό σαν μια μικρή υπόμνηση στα παλαίσματα και την προσφορά του Γέροντος π. Χριστοδούλου.

Σήμερα, και μετά την παρέλευση τόσων Ετών, η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στέκει όρθια, Ανακαινισμένη εκ βάθρων και κρατά ακοίμητη την κανδήλα της Μοναχική Βιοτής.

Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου ιδρύθηκε από τον Όσιο Κουλτουμούση κατά τα Τέλη του 13ου Αιώνα. Πρώτος Κοσμήτορας της Μονής υπήρξε ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός. Βρίσκεται έκτη στην Ιεραρχία του Αγίου Όρους και δωδέκατη στην Αρχαιότητα. Από τις πιο πολύτιμες Εικόνες της Μονής Κουτλουμουσίου είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της “Φοβέρας Προστασίας”, η οποία θεωρείται ακατάλυτη από φλόγες, καθώς έχει επιβιώσει μέσα από πολλές πυρκαγιές. Αποτελεί δώρο της Πριγκίπισσας του Βυζαντίου Θεοδώρας, κόρης του Αυτοκράτορος Ιωάννου Στ΄ Κατακουζινού.

Η Εξόδιος Ακολουθία και η Ταφή του Γέροντος πατρός Χριστοδούλου, τελέστηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 στην Ιερά Μονή στις 15.00 το μεσημέρι.

Μακαριστός Γέρων Χριστόδουλος: «Το Μυστήριο της Εξομολόγησης: Η Σχέση Πνευματικού και πιστού» (VIDEO)

Αρχιμ. Χριστόδουλος Κουτλουμουσίου δείτε όλα τα video εδώ

Ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Μακαριστός Γέρων π. Χριστόδουλος σε παλαιότερη ομιλία του στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για το Μυστήριο της Εξομολόγησης και την Πνευματική Καθοδήγηση των πιστών.

Για άλλη ομιλία του Γέροντα βλέπε εδώ

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο