Εις Μνημόσυνον Αιώνιον! Εκδημία Στέφανου Δόντσιου, Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου τής Μ.τ.Χ.Ε.


Το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, κοιμήθηκε σε ηλικία 86 Ετών ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος τής Μ.τ.Χ.Ε. και Πρωτοψάλτης τού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης κ. Στέφανος Δόντσιος (1935-2021) 

Ο Μακαριστός κ. Στέφανος Δόντσιος Γεννήθηκε το Έτος 1935 στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.

Από μικρό παιδί ακόμα είχε δείξει την κλήση του προς την Ψαλτική Τέχνη, μιας και έτρεφε μέσα στην καρδιά του μεγάλη αγάπη για την Εκκλησία.

Το 1945 εγκαθίσταται στην Θεσσαλονίκη όπου αρχίζει και η πορεία της εξέλιξής του στην Βυζαντινή Μουσική. Πρώτος του Δάσκαλος υπήρξε ο Πολίτης Γεώργιος Αλεξιάδης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών.

Η ανησυχία του για την εκμάθηση της λατρεμένης του Βυζαντινής Μουσικής τον οδηγεί στο να εγγραφεί στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Η αγωνία του όμως για ακόμη μεγαλύτερη μάθηση τον οδηγεί στο πλευρό του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης και νυν Άρχοντα Πρωτοψάλτου Της ΜΤΧΕ κ. Αθανάσιο Καραμάνη δίπλα στον οποίο κάνει την μεγάλη υπέρβαση, αποκομίζοντας όλα όσα ο Δάσκαλός του του μεταλαμπαδεύει, καθιστώντας τον έτσι ικανότατο και υπεύθυνο ψάλτη.

Θεωρεί λοιπόν ο Μακαριστός κ. Δόντσιος χρέος του την αναφορά στον Δάσκαλό του στον οποίο χρωστάει όλα αυτά που είναι σήμερα και που με κατάθεση ψυχής τα αποδίδει στο Ιερό Αναλόγιο.

Είναι Πτυχιούχος του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Το 1960 εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Φλώρινα και Διορίζεται Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Το 1968 ο τότε Μακαριστός Μητροπολίτης Πρώην Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Αυγουστίνος Καντιώτης τον Διορίζει Πρωτοψάλτη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος όπου Διακονούσε μέχρι και σήμερα.

Από το 1976 Διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης στην οποία είναι και Διευθυντής και από το 2000 Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας που σήμερα ονομάζεται Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δίδασκε επίσης και στο Εκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Φλωρίνης. Κατά την Διάρκεια της Εκπαιδευτικής του ασχολίας στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο & Λύκειο Φλωρίνης ήταν Γραμματέας και Υπεύθυνος επί των Οικονομικών της Σχολικής Εφορίας της Εκκλησιαστικής Σχολής.

Διευθύνει την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης η οποία αποτελείται από τριάντα μέλη και έχει δώσει πολλές συναυλίες τόσο στην πόλη της Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Την 1η Οκτωβρίου του έτους 2000 η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε Δια χειρών του Σεβασμιωτάτου νυν Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου το Οφφίκιον του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο κ. Δόντσιος ήταν ένας Παραδοσιακός Ψάλτης που μεταλαμπάδευσε στα νέα παιδιά την Πατρώα Βυζαντινή Μουσική.


Αιωνία αυτού η μνήμη!

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο