«Είμαστε σε μια πρωτόγνωρη Συνεδρίαση» είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος – Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος – Όλο το παρασκήνιο στο Δελτίο Ειδήσεων


Φωτογραφία: Χρήστου Μπόνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Τακτική Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το Μήνα Απρίλιο του 2020, η οποία Διεξάγεται μέσω Τηλεδιασκέψεως όπως ακριβώς κάνει και το Υπουργικό Συμβούλιο λόγω των Μέτρων, στέλνοντας μήνυμα με ένα πολύ καλό παράδειγμα προς μίμηση.

Στις 16:50 έφτασε στο Συνοδικό Μέγαρο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεο.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η Τηλεδιάσκεψη με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο να λέει: «Είναι μια πρωτόγνωρη Συνεδρίαση αυτή η σημερινή» απευθυνόμενος σε όλους τους Συνοδικούς Ιεράρχες που βρισκόταν στην Διαδικτυακή πλατφόρμα και στον προτζέκτορα της Αίθουσας.

Τα υπόλοιπα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ.κ. Τίτος, Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος, Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος, βρίσκονται στα κατά Τόπους Γραφεία τους από όπου έχουν συνδεθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την Εισήγηση του ο Μακαριώτατος στη σημερινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είπε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος εμπιστεύεται απολύτως την Ελληνική Πολιτεία.

Από το το Σάββατο του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαίων και μετά, οι Ακολουθίες θα διεξάγονται Κεκλεισμένων των θυρών με το ελάχιστο δυνατό αριθμό Κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

Μέχρι τις 11 Απριλίου, οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά – κεκλεισμένων των θυρών – υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, Ραδιοφωνικής ή Διαδικτυακής κάλυψης.

Ο Μακαριώτατος, αναφέρει πως: 

«Με τη Ρύθμιση αυτή της Νόμιμης Τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στους Ιερούς Ναούς, Κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θείας Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι «κοινή» και «Δημόσια» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ιερού Ναού επί της Καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός. Η Εκκλησία μας αναλαμβάνει πλήρως την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θεία Λατρεία με τη χρήση μέσων που προσφέρει η Τεχνολογία, δια του πνευματικού συντονισμού και της ενώσεως της προσευχής όλων από τα σπίτια τους».

Παράλληλα Αποφασίστηκε η Εκκλησία να διαθέσει τα Κοινωνικά Ιατρεία της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα Ενοριακά Δίκτυα όλων των Ιερών Μητροπόλεων στη διάθεση του στρατηγικού σχεδιασμού της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης τα Ενοριακά Κοινωνικά Δίκτυα της Εκκλησίας και οι Εθελοντές κάθε Ιεράς Μητροπόλεως θα συνδράμουν στα προγράμματα Σιτίσεως και κάλυψης ζωτικών αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των αδύναμων και μοναχικών συνανθρώπων μας.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την Εκκλησία, αλλά και για το χρέος του καθενός από εμάς απέναντι στον συνάνθρωπο.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε ξεκάθαρα και για την ευθύνη του ανθρώπου, να προστατεύσει τα Δημιουργήματα του Θεού άρα και την ίδια του τη ζωή και το όλο οικοσύστημα και ουσιαστικά μας έθεσε προ των ευθυνών μας.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην διαδρομή του Χριστιανού ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή την ευθύνη αφού ο ίδιος ρύπανε τον πλανήτη με καταστροφικό τρόπο, όπως τόνισε…
Αναφέρθηκε και στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο λέγοντας ότι εξέφρασε προληπτικά την Πρόνοια που οφείλει για τον δοκιμαζόμενο λαό από την αόρατη απειλή και τόνισε ότι απεφάσισε να απευθύνει έκκληση στο λαό να μείνει σπίτι του να προσευχηθεί.

Ολοκληρώνοντας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε με θαυμασμό σε όσους δίνουν μάχη για το συνάνθρωπο: «Παρακολουθώ με συγκίνηση τις προσπάθειες των Γιατρών, Νοσοκόμων Εθελοντών».

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο