Δικαστικές μάχες για την περιουσία της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου


Ο Άρειος Πάγος εξέδωσε προσωρινή διαταγή για να μην εκτελεσθούν  άμεσα τρεις αποφάσεις που αφορούν την απόδοση  του μοναστηριού και άλλων δύο ακινήτων, εντός και εκτός Αγίου Όρους, στη νέα νόμιμη αδελφότητα.

Αιτήσεις Αναστολής Εκτελέσεως των Αποφάσεων για την Κατάσχεση Περιουσιακών Στοιχείων κατέθεσαν οι Ζηλωτές Μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης διαμάχης που διαρκεί εδώ και δεκαετίες, η νέα Νόμιμη Αδελφότητα ζητεί Αποζημίωση και την Έξωση των Ζηλωτών, μετά τις Αγωγές που υπέβαλε για την παράνομη κατοχή της Ακίνητης και Κινητής Περιουσίας του Μοναστηριού, στην Περιοχή της Χαλκιδικής.

Με βάση τελεσίδικες Πολιτικές Αποφάσεις του Εφετείου Θεσσαλονίκης απειλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής Εκτελέσεως κατά των Ακινήτων της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, τόσο του κυρίως Κτιριακού συγκροτήματος όσο και άλλων Ακινήτων που βρίσκονται εκτός Αγίου Όρους, όπως είναι τμήμα οικοπέδου στα Νέα Ρόδα και Αγρόκτημα στην οδό Στρατωνίου – Ιερισσού.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης Επικύρωσε τις προγενέστερες Αποφάσεις του Πρωτοδικείου Πολυγύρου σχετικά με το κεντρικό συγκρότημα, την Περιοχή γύρω από αυτό (συνολικής έκτασης 8.181 στρεμμάτων), Ναούς, Ναΰδρια, Κελιά, Σκήτες.

Επίσης, αποφάσισε να υποχρεωθούν οι Ζηλωτές Μοναχοί να αποδώσουν στη Νέα Αδελφότητα Ιερά Κειμήλια, Άμφια, τη Βιβλιοθήκη, άλλες Εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα και άλλα Κινητά αντικείμενα.

Ανάλογες αποφάσεις εκδόθηκαν για ένα Αγρόκτημα συνολικής έκτασης 49.980 τ.μ, στην Εθνική οδό Στρατωνίου – Ιερισσού και για ένα τμήμα οικοπέδου, έκτασης 436 τ.μ,  που βρίσκεται στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής και μέσα στο οποίο υπάρχει διώροφη οικοδομή.

Την 19η Ιουνίου, με πρωτοβουλία της Νέας Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, κοινοποιήθηκαν στους Ζηλωτές Μοναχούς Αντίγραφα με Εντολή προς εκτέλεση και των τριών Αποφάσεων που Επικυρώθηκαν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Και οι τρείς Αποφάσεις προσβλήθηκαν με Αιτήσεις αναίρεσης.

Η πρώτη Απόφαση έχει προσβληθεί, από την 14η Φεβρουαρίου, ενώ την 24η Ιουνίου κατατέθηκαν, στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, οι Αιτήσεις κατά των άλλων δύο τελεσιδίκων Αποφάσεων του Εφετείου που Επικύρωσαν Αποφάσεις του Πρωτοδικείου Πολυγύρου.

Μετά την Άσκηση των Αιτήσεων Αναιρέσεως, την ίδια ημέρα (24/06/2020), Κατατέθηκαν ενώπιον του Αρείου Πάγου, ισάριθμες Αιτήσεις για την Αναστολή Εκτελέσεως των παραπάνω Αποφάσεων.

Παράλληλα ζητήθηκε η Έκδοση Διαταγής για την προσωρινή Αναστολή των Εκτελέσεων, ώστε να αποφευχθεί η απειλούμενη κατάσχεση των Περιουσιακών Στοιχείων της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Ο Άρειος Πάγος εξέδωσε προσωρινή Διαταγή για να μην εκτελεσθούν οι τρεις Αποφάσεις μέχρις ότου το Αρμόδιο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκδώσει Απόφαση αναφορικά με τις Αιτήσεις που κατατέθηκαν.

Η ημερομηνία συζητήσεως των Αιτήσεων Αναστολής προσδιορίστηκε για την 08η Ιουλίου 2020.

Όσον αφορά το Ποινικό σκέλος της υποθέσεως έγιναν γνωστά τα εξής:

Η Καταδικαστική Απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία Ζηλωτές Μοναχοί Καταδικάστηκαν με Ποινές Κάθειρξης για τα γεγονότα του Ιουλίου 2013 (ρίψη μολότοφ από το Κονάκι στις Καρυές) Αναιρέθηκε, με Απόφαση του Αρμοδίου Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η Ποινική Δίκη θα επαναληφθεί ενώπιον του Μ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης.

Ο Άλκης Γρηγοριάδης, εκ των Δικηγόρων που Εκπροσωπούν τους Ζηλωτές Μοναχούς, δήλωσε στο GRTimes τα εξής:

«Το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί στο πλαίσιο της Εκκλησιαστικής Κοινότητας.

Η Προσφυγή στα [ολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια βλάπτει την ίδια την Ορθοδοξία και δημιουργεί εχθρότητα μεταξύ των πιστών άρα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η συναίνεση από όλες τις πλευρές».

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο