Διαρκή Ιερά Σύνοδος: Με ευχές στον Αρχιεπίσκοπο και αναφορές στην Ουκρανία και στην Αγία Γη – Χρονικό Αποφάσεων


Με αναφορές στην Ουκρανία και στην Αγία Γη ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες της 1ης ημέρας (Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου) της Τακτικής Συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου για το μήνα Φεβρουάριο. Ακόμα, η Ιερά Σύνοδος όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο ως ομιλητή στην Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. 

Προ της Συνεδρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών, εξέφρασε στον Μακαριώτατο Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τις εκ μέσης καρδίας ευχές αυτών για την χαρμόσυνη και ευλογητή επέτειο των δεκατεσσάρων ετών από της αναρρήσεως Αυτού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσφέροντάς Του συμβολικά έναν αργυρό δίσκο.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και εν τοις προσώποις Αυτών όλους τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την άριστη συνεργασία καθ’ όλα τα έτη της Αρχιεπισκοπείας Του.

Αμέσως μετά, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος Επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και ανεγνώσθη η υπ’ αριθ. πρωτ. 18/3.2.2022 Αναφορά του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την Αναφορά αυτήν ο κ. Επιφάνιος ενημερώνει την Δ.Ι.Σ. ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας απεφάσισε ότι άπαντες οι υπό τον εφησυχάζοντα εν Κιέβω Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Κιέβου κ. Φιλάρετο (Ντενισένκο), κατά παράβασιν των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, άνευ κανονικής εκλογής από την Ιερά Σύνοδο Αυτής Αντικανονικώς Εκλεγέντες «Αρχιερείς», συμπεριλαμβανομένων και των εκ του εν Ελλάδι παλαιοημερολογιτικού σχίσματος προερχομένων και Αυτοπροβαλλομένων ως Αρχιερέων Αυξεντίου Μαρίνη και Δημητρίου (Χρυσοστόμου) Καλλή, καθηρημένου Κληρικού της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και άπαντες οι ανήκοντες στους εν Ελλάδι Παλαιοημερολογίτες, ουδεμία κανονικότητα αντλούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ουδόλως και επ’ ουδενί μπορούν να γίνουν δεκτοί σε Εκκλησιαστική Κοινωνία.

Η Δ.Ι.Σ., λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνεχείς αναφορές και εκκλήσεις του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου  σχετικά με τις απειλές για την χριστιανική παρουσία στην πόλη Ιερουσαλήμ και σε όλη την Αγία Γη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στα ιερά προσκυνήματα και εναντίον των χριστιανών, δηλώνει ότι συμπαρίσταται ενεργώς στον αγώνα του παλαιφάτου Πατριαρχείου.

Ακολούθως η Διαρκή Ιερά Σύνοδος:

– Ενέκρινε το πρόγραμμα του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας (13-3-2022). Κατά την Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όρισε ως ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο.

– Ενέκρινε τις προτάσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 13 έως και 19 Μαρτίου ε.έ., και της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από την Δευτέρα 21 Μαρτίου έως και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 27 Μαρτίου ε.έ.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Οι Eργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022.

2η Ημέρα: Εισήγηση ΔΙΣ: Υπέρ της διχοτόμησης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Υπέρ της Διχοτόμησης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τάχθηκε η ΔΙΣ Κατά την δεύτερη ημέρα των Εργασιών της που ολοκληρώθηκαν για τον Μήνα Φεβρουάριο 2022. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής και Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα Εισηγηθεί τη Διχοτόμηση στην Κυβέρνηση.

Η Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, με τους Αγρινιώτες να προτιμούν τη Διχοτόμηση για λόγους, όπως λένε, πνευματικούς και  ποιμαντικούς, καθότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος Νομός της Ελλάδος σε έκταση, με 227.414 κατοίκους.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, συμφωνεί με τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο ως προς παρατήρησή του για την ιδιαίτερη αξία των Γεωγραφικών και Πληθυσμιακών Δεδομένων και την αναφορά ότι το Αγρίνιο, με πληθυσμό 100.000 κατοίκους, είναι ο μοναδικός Δήμος τέτοιου μεγέθους που δεν αποτελεί έδρα της Μητροπόλεως. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, δήλωσε προ ημερών ότι «η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου με τη βαριά ιστορία και τη μοναδική Πολιτισμική και Πνευματική Παράδοση δικαίως κρατά την Έδρα της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την οποία τιμά και της δίνει κύρος από το κύρος της. Και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, πόσο μάλλον δε, Τροποποίησης. Η τιμή δεν ζυγίζεται ούτε μετριέται με αριθμούς. Αποδίδεται ή δεν αποδίδεται»

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας συμπεριλαμβάνει στην πνευματική και Μητροπολιτική Δικαιοδοσία της 219 Ενορίες.

Η Έδρα και το Επισκοπείο της βρίσκεται στο Μεσολόγγι, ενώ η 8η σε πληθυσμό Πόλη της Ελλάδος, με 100.000 κατοίκους, διεκδικεί τη Μετεγκατάσταση της Έδρας στη Γεωγραφική Δικαιοδοσία της.

Visits: 10


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο