ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «Θρησκευτικές Κοινότητες και Εκκλησία σε περίοδο πανδημίας»


Το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CEMES) διοργανώνει Ηλεκτρονικό Σεμινάριο για να προβληματιστεί από κοινού με την Διεθνή Ορθόδοξη Θεολογική Κοινότητα για τις επιπτώσεις στην ζωή της Εκκλησίας της παρούσης πανδημίας. 
Ο τίτλος του Ανοιχτού Διαδικτυακού Σεμιναρίου είναι: «Θρησκευτικές Κοινότητες και Εκκλησία σε Περίοδο πανδημίας».  Ελπίζοντας πως ο COVID-19 δεν πρέπει να επηρεάσει τον πυρήνα της ταυτότητας της Εκκλησίας μας, το Κέντρο θεωρεί την παρούσα κρίση ως ευκαιρία προβληματισμού και ανανέωσής της. 

Το Σεμινάριο αυτό θα εγκύψει στις διάφορες πτυχές της Εκκλησιαστικής ζωής, με την ανταλλαγή πληροφοριών και Επιστημονικών απόψεων σε 5 Τομείς, που περιλαμβάνουν όλο σχεδόν το φάσμα του Θεολογικού επιστητού. 

Θα αρχίσει την Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020 στις 7 μ.μ. με τις επιπτώσεις στην Λειτουργική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας επιχειρώντας να αναλύσει την βαθύτερη σημασία και τις διάφορες πρακτικές στην ιστορία της του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, αλλά και του Ευχαριστιακού εν γένει γεγονότος, στην παρούσα φάση της Εκδήλωσης της ιώδους πανδημίας αλλά και του Επιστημονικά επιβληθέντος υποχρεωτικού εγκλεισμού.
Θα συνεχίσει τις επόμενες τέσσερις μέρες της Εβδομάδος, έως τις 10 Απριλίου, την ίδια πάντα ώρα:
Με ιστορική καταγραφή των μεγάλων επιδημιών και των επιπτώσεων και συμπεριφορών στην ζωή της Εκκλησίας, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Με τη θεολογική προσέγγιση, τόσο στο παρελθόν όσο και στις μέρες μας, αναφορικά με το Μυστήριο της Εκκλησίας, την Ευχαριστιακή και Βαπτισματική Θεολογία, το Ρόλο του Βασιλείου ιερατεύματος, αλλά και το Μυστηρίου του θανάτου. Με την οικουμενική καταγραφή και τις διάφορες συμπεριφορές, ιστορικά και Θεολογικά, των άλλων Εκκλησιών και Θρησκειών, με έμφαση στην πορεία προς την ορατή ενότητα της Εκκλησίας. Και την Ιεραποστολική της μαρτυρία, την οποία ανά τους αιώνες κατέθετε ο Χριστιανικός κόσμος σε Περιόδους επιδημικών / πανδημικών αλλά λοιπών παρόμοιων κρίσεων.
Το Σεμινάριο διενεργείται στα πλαίσια του Διορθοδόξου Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Κέντρου “Orthodox Ecumenical Theology” του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου (ΙΗU), μέσω της σύγχρονης συγχρονικής πλατφόρμας zoom. 

Έχουν προσκληθεί προς τούτο ειδικοί Επιστήμονες της Ελλάδος και του Εξωτερικού, αλλά έγινε και Ηλεκτρονική Πρόσκληση (call for papers) σε κάθε ενδιαφερόμενο ειδικό και μη.

Μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν Επιστήμονες από πολλά μέρη του κόσμου και τις περισσότερες Εκκλησιαστικές Δικαιοδοσίες.

Δηλώσεις Συμμετοχής και πληροφορίες:

cemes.exhibition@gmail.com

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο