Γιώργος Μπάκος, ο φύλακας των ΕΛΛΗΝΩΝ πεσόντων του 40 στους Βουλιαράτες (Αρχείο VIDEO – Οκτώβριος 2014)


«Όταν Αλβανοί γκρέμισαν το Νεκροταφείο των πεσόντων του 40 φύλαγα τα ονόματα των Νεκρών σε χαρτάκι για να μην τους ξεχάσω».

Ο Δημήτρης Μπάκος ήταν ο άνθρωπος που φρόντισε να στηθεί το Νεκροταφείο για τους Νεκρούς Ήρωες μας από τον Πόλεμο του 40 στο Χωριό Βουλιαράτες στην Βόρειο Ηπειρο.

Ο χώρος όμως δεν γλίτωσε απο το Θρησκευτικό μένος Αλβανών που μπήκαν στο Κοιμητήριο και ξήλωσαν τους Σταυρούς αφήνοντας πίσω τους αποκαρδιωτικές εικόνες.

Μετά απο αυτή την καταστροφή ο Δημήτρης Μπάκος φρόντισε να ενημερώσει τον Μπάκο Γιώργο για τα ονόματα των Νεκρών και τη θέση στην οποία ο καθένας ήταν θαμμένος Απο το το 1972 και μετά η φροντίδα του Νεκροταφείου πέρασε στα χέρια του Γιώργου Μπάκου.

Οπως μας εξομολογήθηκε ο ίδιος, όλα τα ονόματα και τις θέσεις των πεσόντων τα είχε σημειώσει σε ένα χαρτάκι για να μην ξεχάσει κανένα.. απο τα παλληκάρια μας του Πολέμου, το οποίο και πρόσεχε σαν κόρη οφθαλμού..

Το 1991 κατάφεραν να στήσουν εκ νέου μία περίφραξη και να επανατοποθετήσουν τους Σταυρούς στα Μνήματα ενώ με την βοήθεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου το 1999 οι Τάφοι έγιναν μαρμάρινοι και το Κοιμητήριο απέκτησε τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα.


Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Visits: 4


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο