Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Διαβιβάσεις στο Έπος του ’40


Ο Συγγραφέας Χρήστος Νοταρίδης υπηρέτησε ως Αξιωματικός στις Διαβιβάσεις στον Ελληνικό Στρατό, οπότε και συνέδεσε την εμπειρία που είχε αποκτήσει και την εξαετή έρευνα σε Ελληνικές και ξένες ιστορικές πηγές και εκπόνησε ένα καταπληκτικό βιβλίο που πραγματεύεται την προπαρασκευή και δράση των Διαβιβάσεων του Ελληνικού Στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Βιβλίο αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη τόσο στις πληροφορίες, αλλά και στο μεθοδικό τρόπο με τον οποίο εισάγει στο μαγικό κόσμο των Στρατιωτικών Επικοινωνιών. Δεν λείπουν μάλιστα από το βιβλίο ντοκουμέντα και περιγραφές από τον Πόλεμο, τα οποία δείχνουν τον ηρωϊσμό των Διαβιβαστών, τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν με το παλιό υλικό, αλλά και την αυτοθυσία τους, αψηφώντας το θάνατο μπροστά στο καθήκον.

Πολύ ενδιαφέρον το κεφάλαιο που περιγράφει τις υποκλοπές, ιδιαίτερα όσον αφορά τις Ελληνικές επιτυχίες μέσω υποκλοπών των Ιταλικών Επικοινωνιών, μέρες ολόκληρες πριν ξεσπάσει ο Πόλεμος.

Τα Βιβλίο καλύπτει και την Ιστορική και την επιχειρησιακή διάσταση, αλλά και τεχνικά θέματα επικοινωνιών, δίνοντας μας μία ιδέα από τον άγνωστο «ηλεκτρονικό πόλεμο» της Περιόδου 1940 – 1944.

Στο Πρώτο Μέρος παρουσιάζεται η Ιστορία των Ελληνικών Διαβιβάσεων και η εξέλιξη τους από το Μεσοπόλεμο μέχρι την Εποχή που αντιμετώπισαν τις Δυνάμεις του Αξονα.

Στο Δεύτερο Μέρος, η μέχρι τώρα «αθέατη» Πολεμική Δράση των Διαβιβάσεων τοποθετείται στο πλαίσιο κάθε ιστορικής φάσεως της Περιόδου 1940 – 1944, όπως έχει αποτυπωθεί σε επίσημα Αρχεία, αλλά και στα προσωπικά Ημερολόγια Αξιωματικών και Οπλιτών, Ελλήνων και Ξένων, που ήταν παρόντες στα μέτωπα Αλβανίας – Βουλγαρίας, στη Μάχη της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή, στις ενέργειες του Ιερού Λόχου στην Αφρική – Αιγαίο και της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Ιταλία.

Στα παραρτήματα γίνεται αναφορά στους Διοικητές των τότε Μονάδων Διαβιβάσεων και το έργο ολοκληρώνεται με τη παρουσίαση της εξέλιξης των οπλοσήμων των Τηλεγραφητών – Διαβιβαστών από το 1888 έως σήμερα, καθώς και της εξέλιξης της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.

Η Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου προλογίζει το Βιβλίο και μεταξύ άλλων αναφέρει:

Το Βιβλίο του Χρήστου Νοταρίδη έρχεται να καλύψει ένα κενό στην Ελληνική Βιβλιογραφία…. αποτελεί μία πλουσιώτατη πηγή πληροφοριών και Αναλύσεων… παρέχει σπάνιο Αρχειακό, Φωτογραφικό και Βιβλιογραφικό Υλικό… ένα θησαυρό απο περιγραφές Συσκευών Δικτύων και διαδικασιών… είναι μία σημαντική συμβολή στη τοποθέτηση των Διαβιβάσεων στη θέση που τους αναλογεί…”.

Το Βιβλίο αυτό απευθύνεται από τον απλό αναγνώστη που τον ενδιαφέρουν Ιστορικά θέματα, μέχρι τον εξιδεικευμένο σε θέματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών.

Για περισσότερες πληροφορίες για αγορά του βιβλίου:

πατήρ Θεοφάνης Ιωαννίδης – Αρχισυντάκτης

Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2317 007771 – 2317 007772 – 2317 007773

Για Αποστολή Fax: Πληκτρολογήστε το Εσωτερικό 7 του Τηλερωνικού Κέντρου

E-mail: p.theofanis@lavaron.com.gr

Visits: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο