Α’ Κυριακή Νηστειών – Της Ορθοδοξίας


#Α_Κυριακή_Νηστειών της #Ορθοδοξίας


📆Κυριακή 13 Μαρτίου

[…] Κάθε Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής έχει δύο θέματα, δύο νοήματα. Από το ένα μέρος η κάθε μια Κυριακή αποτελεί μέρος μιας συνέχειας στην οποία αποκαλύπτεται ο ρυθμός και η πνευματική «διαλεκτική» της #Μεγάλης_Σαρακοστής.

Από το άλλο μέρος, σύμφωνα με την πορεία της ιστορικής εξέλιξης της Εκκλησίας, σχεδόν κάθε Κυριακή της Σαρακοστής απόκτησε ένα δεύτερο θέμα. Έτσι, την Α΄ Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία γιορτάζει το θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Θυμόμαστε δηλαδή τις νίκες εναντίον των εικονοκλαστών και την αναστήλωση και προσκύνηση των εικόνων στην Κωνσταντινούπολη το 843. Η σχέση της γιορτής αυτής με τη Μεγάλη Σαρακοστή είναι καθαρά ιστορική: ο πρώτος «θρίαμβος της Ορθοδοξίας» έγινε αυτή ειδικά την Κυριακή.
[…]Όσο για το πρώτο και ουσιαστικό θέμα που έχουν οι Κυριακές της Μεγάλης Σαρακοστής, αποκαλύπτεται αυτό βασικά στα Αγιογραφικά Αναγνώσματα της μέρας.

Για να καταλάβουμε την αλληλουχία τους πρέπει ακόμα μια φορά να θυμηθούμε την αρχική σχέση ανάμεσα στην Αγία Σαρακοστή και στο Βάπτισμα – δηλαδή τη #Σαρακοστή σαν προετοιμασία για το Βάπτισμα”.

#Μεγάλη_Σαρακοστή, του π. Αλέξανδρου Σμέμαν
Εκδόσεις Πορφύρα-Ακρίτας
📌Για Online αγορά 👉https://bit.ly/3tOgpM1
Τ 2130291224, www.porphyrabooks.gr

Visits: 13


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο