Αυτός που βάζει ψυχή και μουσική για την ταινία του Αγίου Νεκταρίου


Ο μετρ της κινηματογραφικής μουσικής Ζμπίκνιου Πράισνερ μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Έλγκα Νταϊφά. Ο Μικυ Ρουρκ και ένα δυνατό ελληνικό καστ πρωταγωνιστούν σε ταινία αφιερωμένη στην ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου («Man of God»). Το soundtrack υπογράφει ο Ζμπίκνιου Πράισνερ. Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Χρήστος Λούλης, Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Τόνια Σωτηροπούλου, Νικήτας Τσακίρογλου αλλά και η ανερχόμενη Μαρθίλια Σβάρνα πρωταγωνιστούν σε μια διεθνή κινηματογραφική συμπαραγωγή.

Αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, στο Λαύριο και στην Αίγινα πραγματοποιούνται τα γυρίσματα του φιλμ «Ο Άνθρωπος του Θεού» (σενάριο και σκηνοθεσία της Γιελένα Πόποβιτς), που έχει θέμα την θεόπνευστη ζωή του Αγίου Νεκταρίου που ερμηνεύει ο Σερβετάλης. Έκπληξη για τους σινεφίλ η παρουσία του Μίκυ Ρουρκ. Ο Χολιγουντιανός σταρ που βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, υποδύεται έναν παράλυτο που βίωσε το θαύμα! Στο πολυπληθές καστ (συμμετέχουν 95 ηθοποιοί) την Ρωσία εκπροσωπεί ο διάσημος ηθοποιός Αλεξάντερ Πετρόφ.

Το soundtrack υπογράφει ο σημαντικός Πολωνός συνθέτης Zμπίκνιου Πράισνερ, γνωστός από τις ταινίες του Κισλόφσκι αλλά και από την συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Γκίλμορ των Pink Floyd.

Ο Πράισνερ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την δική του Ελλάδα, το Χόλυγουντ και για τον πλανήτη που αλλάζει δραματικά.

Οι Έλληνες αγαπάνε την μουσική σας αλλά και εσείς εκείνους αφού έχετε έρθει πολλές φορές για συναυλίες. Όμως δεν είναι μόνο οι ζωντανές εμφανίσεις, έχετε επιλέξει την Ρόδο για το εξοχικό σας…

Πάντα ονειρευόμουν να είχα ένα σπίτι στην Ελλάδα και η Ρόδος ήταν η ιδανική επιλογή. Νιώθω την χώρα σας σαν να είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Επίσης στο νησί γράφω καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Στη Ρόδο έχω περισσότερους φίλους από ότι στην Πολωνία και είναι όλοι υπέροχοι.

Ζούμε σε μια εποχή που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Φοβάστε το κορωνοιό; Πως βιώσατε το lockdown;

Καλή ερώτηση. Πριν το κλείσιμο των συνόρων βρισκόμουν στην Ελβετία, είχα πάει για σκι. Όταν τελείωσα τις διακοπές γύρισα στο σπίτι μου στην Πολωνία, στο βουνό, και εκεί μας βρήκε με τη γυναίκα μου το lockdown. Ήμασταν απόλυτα απομονωμένοι και ένιωθα σαν να επέστρεφα στα παιδικά μου χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα έκανα πολλές δουλειές, έβαψα τους τοίχους, ασχολήθηκα με τον κήπο μέχρι και τα φωτοβολταικά επιδιόρθωσα. Με αυτό το τόσο γεμάτο πρόγραμμα έχασα 10 κιλά ενώ έκανα και οικονομία!

Φαίνεται πως έχετε και άλλα ταλέντα εκτός από την μουσική.

Λέτε; Πολλές φορές σκέφτομαι ότι θα ήμουν πολύ καλός αρχιτέκτονας. Όλα μου τα σπίτια μου τα έχω επιμεληθεί προσωπικά!

Στην περίοδο της καραντίνας η μουσική είχε ρόλο στην καθημερινότητα σας;

Ζούμε μια δύσκολη εποχή! Πρέπει να σβήσουμε για πάντα το 2020 από το ημερολόγιο της ανθρωπότητας, αυτό όμως που μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά ήταν ότι έγραψα νανουρίσματα για τα νεογέννητα μωρά των φίλων μου. Ήταν τόσο απολαυστικό που ελπίζω να γεννηθούν και άλλα μωρά για να γράψω και άλλα νανουρίσματα.

Ο κόσμος αλλάζει και ένα νέο κοινωνικο –οικονομικό τοπίο δημιουργείται, σας προβληματίζει αυτό το ζοφερό σκηνικό;

Στενοχωριέμαι πολύ. Έχει αποδειχθεί από την Ιστορία πως όταν αυξάνεται η οικονομική κρίση τότε έρχεται η επανάσταση, ο πόλεμος. Πιστεύω πως ο οικονομικός πόλεμος θα φέρει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ίσως όλα ξεκινήσουν από τις μικρές χώρες που ζουν μια έντονη περίοδο αναβρασμού!

Αν και είστε περιζήτητος και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού μοιάζει να γυρνάτε την πλάτη στο Χόλυγουντ.

Το Χόλυγουντ δεν είναι για εμένα! Ως θεατής μου αρέσουν τα φιλμ που πυροβολούν αλλά δεν χρειάζεται να γράφω για αυτά μουσική. Όταν το Χόλυγουντ επιστρέψει στις απλές, καθημερινές ιστορίες και αφήσει πίσω του τα φιλμ που κοστίζουν μια περιουσία, τότε και εγώ θα επιστρέψω!

Τι σας κέντρισε να γράψετε μουσική για την ιδιαίτερη αυτή ταινία;

Αρχικά μου άρεσε πολύ το σενάριο, στη συνέχεια έψαξα για τον Άγιο Νεκτάριο που δεν γνώριζα και με εντυπωσίασε πολύ η πορεία του. Επιπλέον πρέπει να υπογραμμίσω πως με κέρδισε ο τρόπος που προσεγγίζει την δουλειά της η σκηνοθέτιδα Γιελένα Πόποβιτς. Σκεφτόμαστε με παρόμοιο τρόπο και πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Θα το δείτε…

Ο Ένιο Μορικόνε σε συνέντευξη που του είχα κάνει μου είπε πει ότι το alter ego της μουσικής είναι η σιωπή…

Συμφωνώ. Η Γαλλίδα φιλόσοφος Σιμόν Βέιλ είχε πει ότι «η ωραιότερη μελωδία είναι η σιωπή», άλλωστε και εγώ είμαι συνθέτης της σιωπής… Βέβαια για να εκτιμήσει κάποιος το μεγαλείο της πρέπει πρώτα από όλα να έχει απολαύσει την μουσική!

(H συνέντευξη έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας όπου γίνεται το μονταζ και post production (IXOR). H ταινία είναι μια παραγωγή της Simeon Entertainment και της View Master Films, σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου και το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος Ο Γραικός, και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ).

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο