Από την ολοκλήρωση των Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος του Μηνός Σεπτεμβρίου 2019 – Η ατζέντα της νέας χρονιάς


Ολοκληρώθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, οι Εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη νέα της σύνθεση. Πρόκειται για την πρώτη Συνεδρίαση της 163ης Περιόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Μεταξύ άλλων η ΔΙΣ ασχολήθηκε με τη δυνατότητα συνεργασίας με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και με την Πρόεδρο αυτής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει ήδη συναντηθεί με την κ. Αγγελοπούλου. Τέλος η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε νέες Ιερές Ακολουθίες και Αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα Υπηρεσιακά ζητήματα και την δυνατότητα Αναμορφώσεως Κανονισμών, προκειμένου να επικαιροποιηθούν.

Η Ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, στην δευτέρα Συνεδρία της για τον μήνα Σεπτέμβριο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά τη σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος Επεκύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας και ενημερώθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιγραμματέα περί του από 1ης Ιανουαρίου 2020 Διορισμού των νέων Μητροπολιτικών και Εκκλησιαστικών Συμβουλίων για την νέα τριετία.
Ακολούθως ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος: α) Περί της δυνατότητος συνεργασίας με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και με την Πρόεδρον αυτής Ερίτιμον κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και β) Περί της Διοργανώσεως του Η’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων υπό τον τίτλον «1821 – 2021 : 10 Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως». Το κεντρικό θέμα του Η’ Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 18η και 19η Οκτωβρίου ε.έ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ισογείου του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι: «Οι μεγάλες προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως – Ομοψυχία και διχόνοια κατά την Επανάσταση».
Επίσης η Δ.Ι.Σ. Ενέκρινε τις προτάσεις της ως είρηται Επιτροπής: α) Περί Διεξαγωγής Ημερίδος για το έργο και την προσφορά του προσφάτως κοιμηθέντος Ακαδημαϊκού και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής αυτής, μακαριστού Κωνσταντίνου Σβολοπούλου και β) Περί της Συνάξεως την 16η Οκτωβρίου ε.έ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ισογείου του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος των Εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων για τους Εορτασμούς των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και της παρουσιάσεως του νέου βιβλίου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Ο Όμηρος ταξιδεύει στην ιστορία».
Τέλος η Δ.Ι.Σ. Ενέκρινε νέες Ιερές Ακολουθίες και Αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα Υπηρεσιακά ζητήματα και την δυνατότητα Αναμορφώσεως Κανονισμών, ένεκα επικαιροποιήσεώς των.

Οι προκλήσεις

Στον απόηχο των σημαντικών προβλημάτων που διαχειρίστηκε η προηγούμενη ΔΙΣ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις Σχέσεις με την Πολιτεία, η νέα ΔΙΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις.

Η συζήτηση για τις Σχέσεις Εκκλησίας -πολιτείας κυρίως σε ό,τι αφορά το Μισθολογικό και Εργασιακό καθεστώς των Κληρικών αλλά και τη Διαχείριση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας συνεχίζεται σε άλλη βάση.
Όπως διεφάνη από την συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με τον πρωθυπουργό υπάρχει η βούληση για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Θρησκευτικών η νέα Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως έχει δεσμευτεί ότι θα «ακούσει» την Εκκλησία, ενώ αναφορικά με το θέμα του Ποινικού Κώδικα μένει να διαφανεί αν τα θέματα τα οποία έχει επισημάνει η Ιεραρχία θα περιληφθούν στις νέες αλλαγές .
Οι τροποποιημένες Διατάξεις που ουσιαστικά Κατήργησαν μεταξύ άλλων την καθύβριση των Θείων και την Περιύβριση των Νεκρών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος να διαφωνεί.
Αναφορικά τώρα με το θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, στην τελευταία της Συνεδρίαση η προηγούμενη ΔΙΣ Αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στον Αρχιεπίσκοπο να χειριστεί το θέμα εν λευκώ, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη στην παραχώρηση του Αυτοκεφάλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει το θέμα στην Ιεραρχία το θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας στην επόμενη Ιεραρχία του Οκτωβρίου, επιθυμώντας να λάβει από εκεί το πράσινο φως που θα οδηγήσει στην Αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η νέα σύνθεση

Στη φετινή σύνθεση μετέχουν δύο εκ των παλαιοτέρων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος είναι και ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας κ.κ. Τίτος.

Τα υπόλοιπα Μέλη είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος, Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος και Αρχιγραμματέας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Θεοχάρης.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο