Από την δεύτερη ημέρα της Συνεδριάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Μηνός Σεπτεμβρίου 2019 – Οι προκλήσεις της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι Εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη νέα της σύνθεση. Πρόκειται για την πρώτη Συνεδρίαση της 163ης Περιόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Στον απόηχο των σημαντικών προβλημάτων που διαχειρίστηκε η προηγούμενη ΔΙΣ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις Σχέσεις με την Πολιτεία, η νέα ΔΙΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις.

Η συζήτηση για τις Σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας κυρίως σε ό,τι αφορά το Μισθολογικό και Εργασιακό καθεστώς των Κληρικών αλλά και τη διαχείριση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας συνεχίζεται σε άλλη βάση.
Όπως διεφάνη από την συνάντηση που είχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με τον Πρωθυπουργό υπάρχει η βούληση για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Θρησκευτικών η νέα Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως έχει δεσμευτεί ότι θα «ακούσει» την Εκκλησία, ενώ αναφορικά με το θέμα του Ποινικού Κώδικα μένει να διαφανεί αν τα θέματα τα οποία έχει επισημάνει η Ιεραρχία θα περιληφθούν στις νέες αλλαγές .
Οι τροποποιημένες Διατάξεις που ουσιαστικά κατήργησαν μεταξύ άλλων την Καθύβριση των Θείων και την Περιύβριση των Νεκρών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος να διαφωνεί.
Αναφορικά τώρα με το θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, στην τελευταία της Συνεδρίαση η προηγούμενη ΔΙΣ Αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στον Αρχιεπίσκοπο να χειριστεί το θέμα εν λευκώ, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου στην παραχώρηση του Αυτοκεφάλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει το θέμα στην Ιεραρχία το θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας στην επόμενη Ιεραρχία του Οκτωβρίου, επιθυμώντας να λάβει από εκεί το πράσινο φως που θα οδηγήσει στην Αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η νέα Σύνθεση

Στη φετινή Σύνθεση μετέχουν δύο εκ των παλαιοτέρων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος είναι και ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας κ.κ. Τίτος.

Τα υπόλοιπα Μέλη είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος, Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος και Αρχιγραμματέας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Θεοχάρης.

Η πρώτη ημέρα

Χθες, ετελέσθη η Ιερά Ακολουθία με αφορμή την Έναρξη των Εργασιών της Ιεράς Συνόδου με τον Μακαριώτατο να καλωσορίζει τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος.

Μετά την Επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της Λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις Διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις Διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης, έγινε η Συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο