ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ ΓΕΕΛ & Γ. ΛΑΜΙΑΣ_2019


Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας αγαλλόμενο ανακοινώνει ότι κατά την σχολική εορτή για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η οποία με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου στις 25 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή, έλαβε χώρα, για μία ακόμη χρονιά, η από δεκαπενταετίας και πλέον καθιερωθείσα βράβευση με Αριστείο Προόδου και χρηματικό έπαθλο των αριστευσάντων, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, 2018-2019, μαθητών του Σχολείου, εις μνημόσυνον αιώνιον του Ευρυτάνα ιερέα π. Λάμπρου Στ. Τσέτσου, εφημερίου, εν ζωή, του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Νέου Αργυρίου Ευρυτανίας.

Τα εν λόγω αριστεία καθιερώθηκαν από το σχολικό έτος 1991-1992, ύστερα από πρόταση του μακαριστού Καθηγουμένου της Ι. Μ. Αγάθωνος και καθηγητή επί τριακονταετίαν όλην του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη. Ο αείμνηστος Δαμασκηνός ήταν εκείνος ο οποίος κατέβαλε, εξ ιδίων, ανελλιπώς και τα χρηματικά έπαθλα. Ο διάδοχός του στην ηγουμενία της Ιεράς Μονής Αγάθωνος π. Γερμανός Γιαντσίδης, τοις κείνου ρήμασι πειθομένος, συνεχίζει να χρηματοδοτεί, εξ ιδίων, τα εν λόγω αριστεία, τιμώντας την καθιερωμένη, πλέον, σχετική παράδοση της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας. Μάλιστα, ο σεβαστός Καθηγούμενος είχε την ευγενή πρωτοβουλία να διπλασιάσει, από την τρέχουσα σχολική χρονιά, το ποσόν του χρηματικού επάθλου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αφορμή για την καθιέρωση των εν λόγω αριστείων από τον π. Δαμασκηνό υπήρξε το γεγονός ότι ο μακαριστός λευΐτης του ορεινού Νέου Αργυρίου Ευρυτανίας, π. Λάμπρος Τσέτσος, παρότρυνε και ενθάρρυνε συστηματικά τους μαθητές του χωριού να σπουδάσουν στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, προκειμένου να αποκτήσουν τα εφόδια και τις γνώσεις που θα τους οδηγούσαν σε μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, σε κοινωνική καταξίωση και, τους κλήσιν και κλίσιν έχοντας, στις τάξεις του ιερού κλήρου. Ο π. Δαμασκηνός είχε ιδίαν αντίληψιν της εν λόγω ευεργετικής επιρροής του μακαριστού π. Λάμπρου, καθώς καταγόταν και αυτός από το ορεινό Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Είναι πολύ χαρακτηριστικά όσα γράφει ο μακαριστός π. Δαμασκηνός σε ανέκδοτη σύντομη αυτοβιογραφία του η οποία βρίσκεται κατατεθειμένη από τον ίδιο στο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια κατά τα οποία βρέθηκε μαθητής στη Σχολή μας: «Οι γονείς μας, φτωχοί άνθρωποι, ήθελαν να μας σπουδάσουν. Να μάθουμε γράμματα και να γίνουμε καλοί άνθρωποι. Δεν ήθελαν επ’ ουδενί λόγω να μας αφήσουν στις δυσκολίες και τη φτώχεια του χωριού. Τις γεύτηκαν αυτοί κατά κόρον και δεν ήθελαν να τις ζήσουν και τα παιδιά τους. Οι παλιοκαταστάσεις του καιρού των, (πόλεμος, κατοχή, πείνα, φτώχεια) δεν τους επέτρεψαν να μάθουν οι ίδιοι γράμματα και όλη αυτή τη στέρηση και τη δίψα για μάθηση, την έβγαλαν στα παιδιά τους. Έπρεπε, πάση θυσία, να πάμε για γράμματα. Αλλά πού να πάμε; Η πόλη πούχε τα γυμνάσια, ήθελε έξοδα, τα οποία οι φτωχοί γονείς μας δεν είχαν. Μεροδούλι-μεροφάϊ η καθημερινότητά τους. Μέσα στην απόγνωσή τους, σα λύτρωση, έφτανε στα αυτιά τους η προτροπή του παπα-Λάμπρου Τσέτσου: Τα παιδιά σας να τα πάτε στη Λαμία, στην Ιερατική Σχολή, εκεί που πήγαμε και μεις τα δικά μας και πρόκοψαν. Μη πονοκεφαλάτε για τα έξοδα. Εκεί δεν υπάρχουν έξοδα. Εκεί τα παιδιά σπουδάζουν δωρεάν! Και γράμματα θα μάθουν και καλοί άνθρωποι θα γίνουν. Έτσι να κάμετε.». Θεωρούμε περιττό να προστεθεί οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για την εκατόχρονη προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας στην Εκκλησία μας, στην πατρίδα μας, στον λαό του Θεού.

Αιωνία η μνήμη αμφοτέρων των μακαριστών κληρικών, καρποφόρα μακροημέρευση στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, καλή πρόοδο στους μαθητές μας!

Ο Διευθυντής Ιωάννης Ζαχαράκης

Views: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο