Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Αν κινούμαστε με σκοπό να αρέσουμε στους ανθρώπους, αυτό δε μας ωφελεί σε τίποτε»


-Γέροντα συνήθως κινούμαι από φόβο να μη στενοχωρήσω τους άλλους ή να μην ξεπέσω στα μάτια τους. Δε σκέφτομαι να μη στενοχωρήσω τον Θεό. Πώς θα αυξηθεί ο φόβος του Θεού;

– Εγρήγορση χρειάζεται. Ό,τι κάνει ο άνθρωπος να το κάνει για τον Θεό. Ξεχνάμε τον Θεό και μπαίνει μετά ο λογισμός ότι κάνουμε κάτι σπουδαίο, μπαίνει και η ανθρωπαρέσκεια και κοιτάμε να μην ξεπέσουμε στα μάτια των ανθρώπων. Ενώ αν ενεργεί κανείς με τη σκέψη ότι ο Θεός τον βλέπει, τον παρακολουθεί, τότε ό,τι κάνει είναι σίγουρο. Αλλιώς αν κάνει κάτι για να φανεί καλός στους ανθρώπους όλα τα χάνει όλα χαραμίζονται. Για κάθε ενέργειά του ο άνθρωπος πρέπει να ρωτάει τον εαυτό του: «Καλά εμένα αυτό που κάνω με αναπαύει, τον Θεό τον αναπαύει;» και να εξετάζει αν είναι ευάρεστο στον Θεό.

Αν ξεχνάει να το κάνει αυτό ξεχνάει και τον Θεό μετά. Γι αυτό παλιά έλεγαν «προς Θεού» ή «τον αθεόφοβο δε φοβάται τον Θεό;» Ή έλεγαν «αν θέλει ο Θεός, αν επιτρέψει ο Θεός». Ένιωθαν την παρουσία του Θεού παντού, είχαν συνέχεια μπροστά τους τον Θεό και πρόσεχαν. Ζούσαν αυτό που λέει ο Ψαλμός «Προωρώμην τον Κύριον ενώπιόν μου διαπαντός ίνα μη σαλευθώ» και δε σαλεύονταν. Τώρα βλέπεις μπαίνει σιγά-σιγά το ευρωπαϊκό τυπικό και πολλοί δεν κάνουν το στραβό από ευγένεια κοσμική. Ό,τι κάνει κανείς να το κάνει καθαρό για τον Χριστό, να έχει τον νου του ότι ο Χριστός τον βλέπει, τον παρακολουθεί, σε κάθε του κίνηση κέντρο να είναι ο Χριστός.

Να μην έχει το ανθρώπινο στοιχείο μέσα του. Αν κινούμαστε με σκοπό να αρέσουμε στους ανθρώπους, αυτό δε μας ωφελεί σε τίποτε. Χρειάζεται πολλή προσοχή. Πάντοτε να εξετάζω τα ελατήρια από τα οποία κινούμαι και, μόλις αντιληφθώ ότι κινούμαι από ανθρωπαρέσκεια, να τη χτυπώ αμέσως. Γιατί όταν πάω να κάνω ένα καλό και μπαίνει στη μέση η ανθρωπαρέσκεια, ε τότε βγάζω το νερό από το πηγάδι με τρύπιο κουβά.

Από το βιβλίο «Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου Λόγοι» Τόμος Β’ «Πνευματική Αφύπνιση» σελίδες 80-81

ΧΟΡΗΓΙΑ

Mon Cheri

 

Visits: 8


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο