Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης της Εσθονίας


Υπογράφτηκε στο Βόλο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας. Το Μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την Ακαδημαϊκή και Εκπαιδευτική συνεργασία σε ποικίλους Τομείς όπως, την ανταλλαγή Καθηγητών και Ερευνητών, την από κοινού Διοργάνωση Συνεδρίων, Σεμιναρίων και Ερευνητικών Προγραμμάτων, τις από κοινού Εκδόσεις Μονογραφιών, Συλλογικών Τόμων και Επετηρίδων, την αμοιβαία ενίσχυση και εμπλουτισμό των Βιβλιοθηκών των δύο Ιδρυμάτων, κ.ά.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης ο Πρύτανής της και Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ταλλίνης και Μητροπολίτης πάσης Εσθονίας κ.κ. Στέφανος και εκ μέρους της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου ο Διευθυντής της Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης. Στη συνάντηση και την Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας παρευρίσκονταν επίσης ο π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης και ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος, Δρ. του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εσθονίας κ.κ. Στέφανος ξεναγήθηκε από τον Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα Βόλου, όπου και τα Γραφεία και οι Βιβλιοθήκες της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενώ μετά την υπογραφή του Μνημονίου αντηλλάγησαν μεταξύ των Επικεφαλής των δύο Ιδρυμάτων αναμνηστικά δώρα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εσθονίας κ.κ. Στέφανος υπογράμμισε σε Δηλώσεις του τη ιστορική σημασία της Υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας και την Ακαδημαϊκή Αναβάθμιση της Ορθόδοξης Θεολογίας στην χώρα αυτή της Βαλτικής, ενώ ο Δρ. Καλαϊτζίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εσθονίας για την τιμή και την εμπιστοσύνη στο έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ταλλίνης και Μητροπολίτης πάσης Εσθονίας κ.κ. Στέφανος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, ενώ Συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολβίας κ.κ. Επιφάνιος, Ιεράρχης της Νεοσύστασης Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος προσφώνησε αδελφικώς τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, αναφερόμενος στους πολυετείς δεσμούς του με τον Πρόεδρο της Αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο κ. Στέφανο, εξαίροντας τους κόπους και τους αγώνες του για την στερέωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην μακρινή Εσθονία. Παράλληλα, εξέφρασε και την χαρά του για την πρώτη Συλλειτουργία με Ιεράρχη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά την πρόσφατη θετική στάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της.

Από την μεριά του, ο κ. Στέφανος εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του για την ευκαιρία της λαμπρής Συλλειτουργίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος για την αδελφική φιλοξενία, αλλά και την κοινή τους μαρτυρία στα Διορθόδοξα φόρα επί σειρά ετών και μίλησε με θερμά λόγια για το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Θεολογικής Σχολής της Εσθονικής Εκκλησίας, που προσφάτως αναγνωρίστηκε από το Εσθονικό κράτος και επαινέθηκε για το υψηλό Πανεπιστημιακό της Επίπεδο.

Το μεσημέρι της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2019 ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο Μακτινίτσας. Τον επιφανή Πρωθιεράρχη ξενάγησε στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου ο Διευθυντής του π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Ο Μητροπολίτης κ.κ. Στέφανος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την εμπειρία της επισκέψεώς του στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μακρινίτσας και τον θαυμασμό του για τον πλούτο των Εκκλησιαστικών Κειμηλίων που κοσμούν τις Συλλογές του Μουσείου.

Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εσθονίας κ.κ. Στεφάνου στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού ολοκληρώθηκε με Γεύμα που προσέφερε η Ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας στο οποίο παρακάθησε ο Μητροπολίτης κ.κ. Στέφανος, ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιγνάτιος και οι Συνοδείες τους.

Επισκέψεις: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο