Το 1549 μ.Χ. οι Αρμένιοι Δωροδόκησαν τον Σουλτάνο Μουράτ για να τους δώσει την Άδεια να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το Άγιο Φως


Το 1549 μ.Χ. οι Αρμένιοι Δωροδόκησαν τον Σουλτάνο Μουράτ για να τους δώσει την Άδεια να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το Αγιο Φως.

Ο Σουλτάνος μάλιστα είχε δώσει την Άδεια αυτή και οι Αρμένιοι μπήκαν μέσα στον Ναό και τον κλείδωσαν.

Σύμφωνα πάντα με τις Καταγραφές ο Ορθόδοξος Πατριάρχης όταν είδε τους Αρμένιους να βρίσκονται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, γονάτισε έξω στην Είσοδο του Ναού κοντά σε μία από τις Κολόνες της Εισόδου του Ναού και γεμάτος πίστη έκανε την Ευχή όπως ακριβώς συνήθιζε να κάνει μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.

Ξαφνικά η κολόνα σχίστηκε και βγήκε το Άγιο Φως ανάβοντας τις λαμπάδες του Πατριάρχου. Ο Αγαρηνός Εμίρης παρακολουθούσε τα γεγονότα από τον Μιναρέ του Τζαμιού που βρίσκονταν απέναντι από τον Ναό.

Ή κολόνα αυτή μέχρι σήμερα υπάρχει εκεί να θυμίζει το γεγονός που έκανε τον Εμίρη να φωνάξει μόλις είδε το Άγιο Φως να σκίζει την κολόνα:

“Μεγάλη η πίστη των Χριστιανών! ‘Ενας είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός των Χριστιανών. Πιστεύω στον Αναστάντα εκ νεκρών Χριστόν.

Τον προσκυνώ ως Θεό μου”.

Μετά από αυτή την Ομολογία του πήδησε από τον Μιναρέ, ή κατά μια άλλη πιο πιθανή Εκδοχή, μαινόμενο πλήθος Μουσουλμάνων ανέβηκαν και τον γκρέμισαν από τον Μιναρέ. Κατά την πτώση του όμως δεν έπαθε τίποτα. Τότε οι Μουσουλμάνοι τον έπιασαν και τον Αποκεφάλισαν. Το Άγιο Λείψανο του φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγίας των Ιεροσολύμων…

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο