Το Νέο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και η Εκκλησία


Δημοσιεύτηκε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο Νόμος “Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων Διεθνούς Αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας”, ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Ο Νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων την Επαναλειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμου, στο οποίο σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και η Εκκλησία.

Σκοποί του Σ.Α.Ε. είναι, ιδίως:

α) Η γνώση, διατήρηση και προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού και του Φιλελληνισμού, β) Η μέριμνα, προαγωγή και αξιοποίηση των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την Ελληνική Επικράτεια,

γ) η ενδυνάμωση και η εξωστρέφεια της Εθνικής, Πολιτισμικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνισμού, δ) η προαγωγή των συµφερόντων του Αποδήμου Ελληνισμού και η προσέλκυση επενδύσεων,

ε) η σύσφιξη των δεσμών του παγκοσμίου Ελληνισμού, τόσο μεταξύ του αποδήμου και ομογενειακού, όσο και µε τη Μητέρα Πατρίδα.

Αναφορικά με τη σύνθεση του Σ.Α.Ε., ορίζεται στο νόμο ότι θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού ανά Περιφέρεια.
Οι Περιφέρειες από τις οποίες θα εκλέγονται οι Εκπρόσωποι στο Σ.Α.Ε. είναι:

α) Περιφέρεια Καναδά,

β) Περιφέρεια Η.Π.Α.,

γ) Περιφέρεια Χωρών Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής,

δ) Περιφέρεια Χωρών Ευρώπης,

ε) Περιφέρεια Χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης και Κεντρικής Ασίας,

στ) Περιφέρεια Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής

και ζ) Περιφέρεια Χωρών Αφρικής – Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Οι Εκπρόσωποι του Απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού ανά Περιφέρεια θα εκλέγονται µέσω εσωτερικών διαδικασιών του απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού, που διενεργούνται από τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις και οντότητες.

Ο αριθμός των Εκπροσώπων του Απόδημου και Ομογενειακού Ελληνισμού στο Σ.Α.Ε. ανά Περιφέρεια καθορίζεται βάσει πληθυσμιακής κατανομής, ως εξής:


α) Περιφέρεια Καναδά: Έξι Εκπρόσωποι,
β) Περιφέρεια Η.Π.Α.: Δέκα Εκπρόσωποι,
γ) Περιφέρεια χωρών Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής: Πέντε εκπρόσωποι,
δ) Περιφέρεια χωρών Ευρώπης: Εννέα εκπρόσωποι,
ε) Περιφέρεια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης και Κεντρικής Ασίας: Έξι εκπρόσωποι,
στ) Περιφέρεια χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής: Εννέα εκπρόσωποι,
ζ) Περιφέρεια χωρών Αφρικής – Εγγύς/Μέσης Ανατολής: Πέντε εκπρόσωποι.


Όσον αφορά τη δομή του Σ.Α.Ε. σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο, αυτή καθορίζεται µε εσωτερικές διαδικασίες που διενεργούνται από τον απόδημο και Ομογενειακό Ελληνισμό.
Τα όργανα του Σ.Α.Ε. είναι το Προεδρείο, η Γενική Συνέλευση και λοιπά όργανα, με το Προεδρείο να εκπροσωπεί το Σ.Α.Ε. και να ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του. Με τον Κανονισμό ορίζονται, επίσης, ο αριθμός, η Σύνθεση και η διαδικασία εκλογής των µελών του Προεδρείου.
Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Σ.Α.Ε. και ασκεί τις αρμοδιότητες για τις οποίες δεν προβλέπει διαφορετικά ο Κανονισμός Λειτουργίας του Σ.Α.Ε.. Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν ως Τακτικά Μέλη µε δικαίωμα ψήφου οι Εκπρόσωποι των ανωτέρω Περιφερειών, ενώ για να συγκροτηθεί για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση θα πρέπει να έχουν ορισθεί και επισήμως γνωστοποιηθεί 30 τουλάχιστον Μέλη της 4 τουλάχιστον Περιφέρειες.

Το γεγονός αυτό θα πιστοποιεί µε απόφασή της η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έχει αρμοδιότητα να κρίνει και επί της αντιπροσωπευτικότητας της διαδικασίας επιλογής, βάσει στοιχείων που προσκομίζουν, σε περίπτωση αμφισβήτησης, οι αρμόδιες Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές.

Η Γενική Συνέλευση θα συγκληθεί την πρώτη φορά από τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων εντός Τριμήνου από την Απόφαση περί της προαναφερθείσας Πιστοποίησης για τη συγκρότηση.

Στην πρώτη Συνεδρίασή της, η Γενική Συνέλευση θα εκλέξει τον Πρόεδρό της και θα αποφασίσει τον Προσωρινό Κανονισμό Λειτουργίας της, μέχρις ότου ψηφιστεί ο επίσημος Κανονισμός Λειτουργίας του Σ.Α.Ε..
“Η Γενική Συνέλευση του Σ.Α.Ε. φέρει την επωνυμία “το Κοινόν του Απόδημου Ελληνισμού” και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός, ο χρόνος και ο τρόπος των Συνεδριάσεων του “Κοινού”, μετά από την πρώτη σύγκλησή του, θα καθορισθεί από το ίδιο, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού Λειτουργίας που θα καταρτίσει. Γραμματειακή υποστήριξη στο “Κοινόν” προβλέπεται να παρέχει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δηµόσιας Διπλωματίας, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από την προγραμματιζόμενη Συνεδρίασή του.
Το “Κοινόν” θα μπορεί να συγκαλείται εκτάκτως και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για Ενημέρωση ή Διαβούλευση επί θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση αυτή, η Γραμματειακή υποστήριξη θα παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δηµόσιας Διπλωματίας.
Στις Συνεδριάσεις του “Κοινού” μπορεί να συμμετέχουν ως µέλη, χωρίς Δικαίωμα Ψήφου:
α) Προσωπικότητες του Απόδημου Ελληνισμού, οι οποίες διαπρέπουν στον Πολιτειακό, Επιστημονικό, Επιχειρηματικό, Τεχνολογικό, Στρατιωτικό, Εκκλησιαστικό, Πολιτιστικό και Κοινωνικό Τομέα. Οι ανωτέρω θα προτείνονται από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δηµόσιας Διπλωματίας. Η επιλογή τους θα γίνεται µε Απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία θα εκδίδεται μετά από γνώμη του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων.
β) Προσωπικότητες διακεκριμένες που, αν και δεν έχουν Ελληνική καταγωγή, έχουν διακριθεί:
βα) για την έμπρακτη προάσπιση των ελληνικών εθνικών θεμάτων, και
ββ) για τη συµβολή τους στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, αναγνωριζομένης της διαχρονικής προσφοράς του φιλελληνικού κινήματος ανά τον κόσμο. Η επιλογή τους θα γίνεται µε απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία θα εκδίδεται μετά από γνώμη του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων.
γ) Ένας Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ένας Εκπρόσωπος κάθε Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου, οι οποίοι θα ορίζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών, μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη ή του οικείου Πατριάρχου.
δ) Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) που θα ορίζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών, μετά από Εισήγηση των τελευταίων.
Πάντως, ο Νόμος προβλέπει πως το σύνολο των μελών που θα συμμετέχουν χωρίς Δικαίωμα ψήφου δε θα μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ των Τακτικών Μελών της Γενικής Συνέλευσης.
Επισημαίνεται ότι το “Κοινόν” θα αποφασίσει µε απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Τακτικών Μελών του, και οπωσδήποτε µε όχι λιγότερες από 26 ψήφους, τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σ.Α.Ε.. Με τον Κανονισμό θα ρυθμιστούν όλα τα θέματα για τα οποία δεν προβλέπει ειδικά ο νόμος, συµπεριλαμβανομένου του καθορισμού της διαδικασίας εκλογής των Εκπροσώπων στο Σ.Α.Ε., των Αρμοδιοτήτων και της λειτουργίας του Προεδρείου και του “Κοινού”.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι ο νέος Νόμος προβλέπει ότι το προσωπικό Γραμματειακής υποστήριξης που έχει προσληφθεί από το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού, μεταφέρεται, μετά από σχετική Αίτησή του και µε απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δηµόσιας Διπλωματίας, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και με κύριο αντικείμενο Εργασίας τη Γραμματειακή υποστήριξη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Η υπηρεσία του προσωπικού αυτού θα παρέχεται στην έδρα της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και τα επιμέρους καθήκοντα αυτού θα εξειδικευτούν με την ανωτέρω Απόφαση.

Τονίζεται δε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών σε καμία περίπτωση δε βαρύνεται µε την Καταβολή των προγενέστερων της ένταξης οφειλόμενων δεδουλευμένων Απολαβών του προσωπικού αυτού.

Για τους πόρους, τέλος, του Σ.Α.Ε., αναφέρεται στον Νόμο ότι θα λειτουργεί με ιδίους πόρους, βάσει των οριζόμενων στον Κανονισμό Λειτουργίας του.

Visits: 3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο