Το κουνούπι ο αόρατος Θάνατος που σκοτώνει τους ανθρώπους – 10 Γεγονότα για το πώς τα κουνούπια αποτελούν απειλή για τον μισό κόσμο


Το θερμό κλίμα, τα ταξίδια και το εμπόριο βοηθούν στην εξάπλωση των νόσων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, καθώς ένα θανατηφόρο θηρίο μικρότερο από μια καρφίτσα αποτελεί τεράστια απειλή για περισσότερο από το μισό παγκόσμιο πληθυσμό.
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα κουνούπια την Τρίτη μνημόνευσε την ανακάλυψη του 1897 από τον βρετανό γιατρό Ronald Ross ότι τα θηλυκά κουνούπια μεταδίδουν την ελονοσία μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η πρόοδος στην καταπολέμηση της ελονοσίας είναι ασταθής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ σηματοδότησε παγκόσμια έλλειψη χρηματοδότησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κάλυψη κενών για τη θεραπεία της ελονοσίας και τα εργαλεία διάσωσης. Απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για τη μείωση των περιπτώσεων ελονοσίας και θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 40 τοις εκατό έως το 2020.

Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση της πρόληψης και της θεραπείας της ελονοσίας υποχώρησε, φθάνοντας τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, λιγότερο από το ήμισυ του στόχου για το 2020.
Παρακάτω υπάρχουν 10 τρόποι με τους οποίους τα κουνούπια – στα ισπανικά “μικρή μύγα” – έχουν επηρεάσει ανθρώπους και μεθόδους για την άμβλυνση των κινδύνων:

  1. Πολλά είδη κουνουπιών τρέφονται με το αίμα διαφόρων ξενιστών και προσλαμβάνουν παθογόνα, που σημαίνει ότι τα τσιμπήματα τους μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες απευθείας στο αίμα των ξενιστών. Αυτό έχει να κάνει με τα κουνούπια ένα από τα πιο θανατηφόρα ζώα στον κόσμο, γνωστά σε όλο τον κόσμο για την ενοχλητική φαγούρα τους από τα “δαγκώματα” τους.
    Είναι επίσης γνωστά για τη διάδοση κάποιων από τις χειρότερες ασθένειες στον κόσμο, όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός, η εγκεφαλίτιδα και ο δάγκειος πυρετός. Μόνο τα θηλυκά κουνούπια πραγματικά “δαγκώνουν”.
    Χρησιμοποιούν το στόμα τους, το οποίο μοιάζει με μια ανάποδη χοάνη με το στενό άκρο στραμμένο προς τα κάτω, να τρυπήσει το “θύμα” και να πιει το υγρό. Αυτό το υγρό θα μπορούσε να είναι είτε αίμα (ανθρώπινο ή ζωικό) ή χυμοί φυτών, ανάλογα με τα είδη κουνουπιών. Τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται αποκλειστικά με χυμούς φυτών.
    Διαφορετικά είδη προτιμούν το αίμα συγκεκριμένων ζώων.
    Ορισμένα κουνούπια τρέφονται μόνο με φίδια, βατράχια ή άλλα ψυχρότερα ζώα.
    Άλλα κουνούπια προτιμούν τα πουλιά.
    Άλλα προτιμούν τις αγελάδες, τα άλογα και τους ανθρώπους.
  2. Τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν το θάνατο περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων κάθε χρόνο με την πλειοψηφία λόγω της ελονοσίας και Παγκόσμιος οργανισμός υγείας προειδοποιεί ότι σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει. Το 2017, η ελονοσία προκάλεσε πάνω από 435.000 θανάτους.
  3. Περίπου το 90% όλων των θανάτων από ελονοσία συμβαίνουν στην Αφρική.
    Σήμερα στο Μπουρουντί, περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς μολύνονται με ελονοσία.
  4. Οι περιπτώσεις ελονοσίας εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε χώρες όπως η Ουγκάντα, όπου το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα αύξηση των περιστατικών της ασθένειας κατά 40% φέτος σε 1,4 εκατομμύρια .
  5. Ο δάγκειος πυρετός (προφέρεται DENgee)είναι μια ιογενής ασθένεια ευρέως διαδεδομένη στις τροπικές περιοχές όπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να προσβληθούν, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο. Έως και 100 εκατομμύρια νέες μολύνσεις υπολογίζονται σε ετήσια βάση σε περισσότερες από 100 χώρες.
  6. Τα περισσότερα κουνούπια πετούν μόνο κατά μέσο όρο 400 μέτρα. Είναι συχνά οι άνθρωποι, όχι τα κουνούπια, που μεταφέρουν μια ασθένεια στις κοινότητες και τις χώρες. Το κουνούπι κατηγορήθηκε για τη μετάδοση των φυλών ιών Zika σε ελαστικά αυτοκινήτων, κονσέρβες κασσίτερου, κύπελλα σκύλων και και σε γλάστρες λουλουδιών στα νεκροταφείου.
  7. Αφού ο Zika εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι από τις τροπικές περιοχές θα μπορούσαν να μεταφερθούν περισσότερες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
  8. Έως και ένα δισεκατομμύριο επιπλέον άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ιογενείς ιοί έως το 2080 εάν το κλίμα συνεχίσει να ζεσταίνεται, σύμφωνα με την έρευνα των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.
  9. Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα κουνούπια προσελκύονται περισσότερο από ορισμένους ανθρώπους, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS έδειξε ότι μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να εκπέμπουν μυρωδιές που μπορεί να αποκρούσουν φυσικά τα κουνούπια.
  10. Κτυπώντας τα κουνούπια εκεί όπου πονάνε είναι τα ίδια τους τα αυγά.
    Αυτός είναι ένας τρόπος ελέγχου και επιβράδυνσης για την καταπολέμηση των εντόμων.
    Οι επιστήμονες της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής το 2016 δημιούργησαν μια παγίδα για να παγιδεύσουν τα αυγά χρησιμοποιώντας δύο τμήματα 20 ιντσών (50 cm) από παλαιά ελαστικά αυτοκινήτων.

Πηγές: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Αμερικανική Ένωση Ελέγχου Κουνουπιών, Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφορά από τον Liam Gould, Επεξεργασία από τον Tom Finn,
πρόσθετη αναφορά και επεξεργασία Vangelis Xanthakis
Τα πρότυπα μας: Οι Αρχές Thomson Reuters Trust.

ΠΗΓΗ: https://www.politispress.gr/diafora/to-koynoypi-o-aoratos-thanatos-poy-skotonei-toys-anthropoys-10-gegonota-gia-to-pos-ta-koynoypia-apoteloyn-apeili-gia-ton-miso-kosmo/?fbclid=IwAR2qmRpu8KPoZxQJxbxLGm2Jsc1XD0wutVZEx90lrxOxHTcpkyg_hEI_NBg

Views: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο