Το Ανάγνωσμα της Κυριακής – Κυριακή Δ’ Λουκά: Ἐξῆλθεν ὁ σπειρῶν τοῦ σπεῖραι τὸν σπόρον αὐτοῦ


 

Του Σωτήριου Θεολόγου, Φοιτητή Α.Ε.Α.Θ.

Από Ιστοσελίδα Φοιτητών Α. Ε. Α. Θεσσαλονίκης

Ιεροσπουδαστές

 

 

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, ακούσαμε την παραβολή του Σπορέως. Μία παραβολή, που περιγράφει ο Χριστός σε όλους μας, την διάδοση του Ευαγγελίου Του.

Αρχίζει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, με το ρήμα ἐξῆλθεν. Από πού βγήκε έξω; Από τον Οίκο του Πατρός Του. Οι καρδιές των ανθρώπων είναι τα χωράφια που σπέρνει ο Κύριος τον Λόγο Του (ο οποίος είναι ο σπόρος).

Πρώτα απ’ όλα, οι σπόροι πέσανε στο δρόμο. Ο δρόμος είναι εκείνος ο άνθρωπος που είναι “έξω από την κύρια ευθεία οδό, γι’ αυτό και καταπατήθηκε από τους πονηρούς δαίμονες που περπατούν στον κακότοπο”, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Ακούει και δέχεται το Λόγο του Θεού, αλλά παραμένει σε εκείνη τη θέση που ήταν και πιο πριν, κυριευμένος από τα πονηρά πνεύματα. Ύστερα, έπεσε ο σπόρος σε πέτρα. Η πέτρα θυμίζει εκείνους τους ανθρώπους, που έχουν σκληρή καρδιά και δεν χωράει ο Λόγος. Πιστεύουν για λίγο χρονικό διάστημα και όταν έρθουν οι δυσκολίες, απομακρύνονται. Εν συνεχεία, πέφτει ο σπόρος στα αγκάθια. Τα αγκάθια συμβολίζουν τα πάθη και τις σωματικές ανάγκες των ανθρώπων. Αν και βλάστησε ο Λόγος του Θεού, τα αγκάθια κατέστρεψαν ό,τι καρπό και αν έκαναν. Και τέλος, πέφτει σε γόνιμη γη που καρποφορεί.

Το σημαντικό, σε αυτή την παραβολή, είναι ότι ο Κύριος βγήκε κατευθείαν να σπείρει και όχι να καλλιεργήσει το χωράφι. Η καλλιέργεια του χωραφιού έχει γίνει πιο πριν. Αν θέλουμε να κάνουμε μία συσχέτιση του χωραφιού με την ψυχή μας, τότε θα δούμε ότι η καλλιέργεια πρέπει να γίνει από εμάς τους ίδιους. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, έλεγε προς τους ανθρώπους: “ετοιμάσατε την οδό τού Κυρίου, κάμετε ευθείς τους δρόμους του”, και “μετανοείτε, γιατί πλησίασε η βασιλεία των ουρανών”. Είναι εξαιρετικά δύσκολο η καλλιέργεια της ψυχής, γιατί χρειάζεται ένα πράγμα. Ταπείνωση. Χρειάζεται να έχουμε ταπείνωση για να δεχθούμε το Λόγο του Θεού. Πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να διορθώσουμε εκείνα τα στοιχεία τα οποία δεν βοηθούν στην επικοινωνία με το Θεό αλλά και στην κατανόηση του Θείου Λόγου.

Επομένως, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τη ψυχή μας για να δεχτεί το Λόγο του Θεού. Όμως, δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Θα πρέπει αυτό τον Λόγο να Τον διαδώσουμε και σε άλλους ανθρώπους, που δε ξέρουν ή δε γνωρίζουν τόσο καλά τα ρήματα του Θεού. Ένας τρόπος είναι, με τις συνάξεις της Εκκλησίας μας. Σχεδόν κάθε ενορία, έχει κατηχητικές συνάξεις, συνάξεις νέων κλπ., όπου μεταδίδεται ο Λόγος του Κυρίου από τα μικρά παιδιά μέχρι και τους ενήλικες.

Ας μας αξιώσει ο Θεός, να καλλιεργήσουμε τη ψυχή μας αυτή τη χρονιά, για να δούμε να καρποφορεί ο Λόγος Του μέσα μας.

 

 

 

 

Πηγή:  https://holystudy2021.blogspot.com/2021/10/blog-post_16.html

 

 

 

 

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο