Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν καθόμαστε στο τραπέζι με τους Ελληνοκύπριους»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν καθόμαστε στο τραπέζι με τους Ελληνοκύπριους»

Οι προκλήσεις του τουρκικού κράτους συνεχίζονται… Η ρήση «Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που επαναλαμβάνει συνεχώς πως το ζήτημα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας γύρω από την Κύπρο θα λυθεί μόνο με την επίλυση του Κυπριακού, η οποία, βέβαια, είναι εφικτή για τους γείτονές μας μόνο εφόσον γίνει «δίκαιη» μοιρασιά υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απαντά στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που έθεσε ζήτημα συνάντησης στην Κυπριακή Δημοκρατία:

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η πρόταση αυτή της Ε.Ε., η οποία δεν αναφέρεται στα ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πόρων του νησιού και αγνοεί τους Τουρκοκύπριους, στερείται σοβαρότητας» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση.

«Όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, έως ότου επιλυθεί το Κυπριακό, σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων, συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές του υπουργού Εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, αλλά ο «αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» και «υπουργός Εξωτερικών» της «ΤΔΒΚ», Κουντρέτ Οζερσάι. Εάν επιδιώκεται λύση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δυο λαοί του νησιού και να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός συνεργασίας, έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων από τους πόρους αυτούς. Η πρόταση της «ΤΔΒΚ» στις 13 Ιουλίου 2019 παρέχει την απαραίτητη βάση για κάτι τέτοιο», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. (Σημειώνεται πως ΤΔΚΒ για τον τουρκικό λαό είναι τα κατεχόμενα της Κύπρου). 

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου είναι δυνατός μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Είναι εκτός συζήτησης ότι η χώρα μας θα μπορούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την «Ελληνοκυπριακή διοίκηση», η οποία σφετερίστηκε τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Επισκέψεις: 0

FacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailFacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο