Τιμητική Εκδήλωση για τον Επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Δεριζιώτη


Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19.00

«Κτήριο Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

(Γαμβέτα – Ιάσονος) στον Βόλο

Τιμητική εκδήλωση για τον Επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Δεριζιώτη διοργανώνει η Μητρόπολη Δημητριάδος διά των φορέων της «Μαγνήτων Κιβωτός» και Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, τηνΤετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στο «Κτήριο Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γαμβέτα – Ιάσονος) στον Βόλο.

Ο Λάζαρος Δεριζιώτης διετέλεσε Διευθυντής της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λάρισα επί τριάντα έτη (1973 – 2003), με αρμοδιότητα στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Κατά τη θητεία του μερίμνησε αποτελεσματικά τόσο για την αποκάλυψη και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων όσο και για κτηριακές επισκευές και αποκαταστάσεις μνημείων, στερεώσεις και συντηρήσεις τοιχογραφιών, συστηματικές καταγραφές και συντηρήσεις εικόνων και κειμηλίων. Σταθμοί στο έργο της Εφορείας αποτελούν οι εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους της Νέας Αγχιάλου και της Λάρισας, στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της μοναστικής πολιτείας των Μετεώρων, στα μνημεία της Αγιάς, αλλά και σε κορυφαία μοναστήρια, όπως οι μονές Δουσίκου, Κορώνας, Πέτρας, Τατάρνας, Αγίου Λαυρεντίου και Ταξιαρχών Πηλίου, Παναγίας Άνω Ξενιάς και Κάτω Ξενιάς Αλμυρού. Επιπλέον, επί των ημερών του ιδρύθηκε στο Βόλο Εργαστήριο Συντήρησης της 7ης Εφορείας, όπου συντηρήθηκε αριστοτεχνικά σημαντικός αριθμός εκκλησιαστικών κειμηλίων. Η προσωπική συμβολή του Λάζαρου Δεριζιώτη στη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής κληρονομιάς της περιοχής αρμοδιότητας της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, εκτεταμένης σε έξι Νομούς, υπήρξε αναμφισβήτητα θεμελιώδης για τη βυζαντινή αρχαιολογία και την έρευνα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με εναρκτήριο χαιρετισμό της ιστορικού βυζαντινής τέχνης-θεολόγου Μαρίας Νάνου, εκ μέρους του Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο.

Στη συνέχεια, η ιστορικός τέχνης – Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» κα Μαίρη Μιχαηλίδου, θα αναφερθεί διεξοδικά στο έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου αναπτύσσοντας το θέμα: «Λάζαρος Δεριζιώτης. Επιστήμονας και Άνθρωπος».

Εκ μέρους των συνεργατών του, πρώτη θα λάβει το λόγο η Δρ Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, η οποία θα αναδείξει πτυχές από τη δραστηριότητα του Λάζαρου Δεριζιώτη στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κυρίως στις επαρχίες Λάρισας και Αγιάς. Για την υπηρεσιακή δραστηριότητα του Λάζαρου Δεριζιώτη στη Μαγνησία και για τη συνεργασία τους θα μιλήσει η κα Ασπασία Ντίνα, Προϊσταμένη «επί τιμή» της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ ο συντηρητής Έργων Τέχνης-αγιογράφος Γιάννης Σκοτεινιώτης, Προϊστάμενος «επί τιμή» του Τμήματος Συντήρησης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θα μας «μεταφέρει» στο εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας επί των ημερών του Λάζαρου Δεριζιώτη.

Η σεμνή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την καταληκτική παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου και την απονομή του «Διπλώματος Τιμής» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού στον Επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Δεριζιώτη.

Την όλη εκδήλωση, την οποία επιμελήθηκε η κα Μαρία Νάνου, συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής, διευθυντής του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».

 

Δείτε τη πρόσκληση – πρόγραμμα σε μορφή pdf εδώ.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο