Παρακολουθήστε σε Επανάληψη την Βιβλιοπαρουσίαση: Τα μάτια δεν σωπαίνουν ποτέ – Δύσκολα παιδιά στο σχολείο και πως τα αντιμετωπίζουμε – Διαδικτυακή Εκδήλωση (VIDEO – 30/01/2021)


Δύσκολα παιδιά και δύσκολες συμπεριφορές και πώς αντιμετωπίζονται
με αφορμή το βιβλίο:
Τα μάτια δεν σωπαίνουν ποτέ
Προσέχοντας τη συμπεριφορά των πιο δύσκολων μαθητών μας

«Αφήστε μας να κτίσουμε κοινότητες και οικογένειες
στις οποίες τα παιδιά και οι νέοι μας, ειδικά οι πιο
διαταραγμένοι, μπορούν να ανήκουν.
Αφήστε μας να κτίσουμε μια χώρα,
όπου τα παιδιά και οι νέοι μας
μπορούν να μάθουν να ενδιαφέρονται
για τους άλλους και να τους σέβονται».
– Νέλσον Μαντέλα

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, 6:00 μ.μ.
Για να δείτε την εκδήλωση ζωντανά, πατήστε εδώ:

«Τα διαταραγμένα παιδιά ξεχωρίζουν από τη θλιβερή ικανότητά τους να αποσπούν από τους άλλους το αντίθετο από αυτό που πραγματικά χρειάζονται». Διευρυνόμενες έρευνες δείχνουν ότι πολλοί από τους πιο διαταραγμένους νέους και παιδιά της κοινωνίας μας έχουν βιώσει σημαντικές αντιξοότητες στις νεανικές ζωές τους.

Τα τρέχοντα εκπαιδευτικά συστήματα, και οι ενήλικες που δουλεύουν για να υποστηρίξουν και να υπηρετήσουν αυτούς τους νέους ανθρώπους μέσα τους, δεν είναι προετοιμασμένα να μπουν στον κόσμο τους και να δουλέψουν με επιτυχία μαζί τους.

Έχοντας ως αφορμή το βιβλίο : «Τα μάτια δε σωπαίνουν ποτέ» των Lori L. Desautels, Ph.D. και Michael McKnight, M.A, 4 ειδικοί στο χώρο της Σχολικής Συμβουλευτικής, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής μας μιλούν για τις «δύσκολες συμπεριφορές στο σχολείο και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Στην παρέα μας θα συμμετέχουν οι:

(τα ονόματα μπαίνουν κατ’ αλφαβητική σειρά)

Μαργαρίτα Γερούκη, πρ. Σχολική Σύμβουλος Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Jyväsky

Σπύρος Κασιμάτης, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Κλωντ Λωράν, Παιδαγωγός, Ιδρυτής του Κέντρου Προσχολικής αγωγής «Παραμυθία».

Σοφία Μπαλαμούτσου, Ψυχολόγος, Προσωποκεντρική σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επόπτρια.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σπύρος Κασιμάτης.

Βιογραφικά ομιλητών

Η Μαργαρίτα Γερούκη υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και Σχολική Σύμβουλος είκοσι-πέντε χρόνια, στην Ελλάδα και τη Φινλανδία. Εκτός από τις παιδαγωγικές της σπουδές, έχει ένα δεύτερο πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Αγωγή Υγείας (Πανεπιστήμιο Jyväskylä, Φινλανδία), Διδακτορικό στην Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Helsinki, Φινλανδία) και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Πολιτική Θεωρία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη Σεξουαλική Αγωγή, τον σχολικό εκφοβισμό και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στα πλαίσια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία και επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικό υλικό σεξουαλικής αγωγής και πρόληψης ενδοσχολικής βιας (bullying). Είναι επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του προγράμματος σεξουαλικής αγωγής και διαπροσωπικών σχέσεων, Παίζω με το Φρίξο, το οποίο αναγνωρίστηκε με το βραβείο αριστείας και καινοτομίας προγράμματος σεξουαλικής αγωγής 2019, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία. Στο παρόν κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Jyväskylä, Φινλανδίας.

Η Σοφία Μπαλαμούτσου είναι Ψυχολόγος, Προσωποκεντρική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επόπτρια. Έζησε και εργάστηκε για περισσότερα από 10 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία όπου ήταν καθηγήτρια ψυχολογίας στα πανεπιστήμια του Keele, Wolverhampton και Chester ενώ έχει εργαστεί και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) ως ψυχοθεραπεύτρια. Τα τελευταία 10 χρόνια διδάσκει στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Σπουδών-ICPS, Αθήνα. Πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία και με στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και είναι συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής, Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημιού, Ηράκλειο, Κρήτης. Τα τελευταία 6 χρόνια είναι επιστημονική Υπεύθυνος στον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου (ΜΚΟ) που έχει στόχο την οργανωμένη υλοποίηση της προστασίας των δικαιωμάτων της γυναίκας. Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων, στον οποίο είναι Chartered Psychologist και Associate Fellow (BPS). Είναι έγκριτο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (BACP), ενώ είναι μέλος του United Kingdom Register of Counselling and Psychotherapy (UKRC) και Chair of the Scientific Committee στο World Association of Person Centred and Experiential Psychotherapy and Counselling (WAPCEPC). Τα τελευταία χρόνια, ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έχει εργαστεί θεραπευτικά πάνω από 20 χρόνια με πολλούς ενήλικες. Ένα μεγάλο μέρος της θεραπευτικής της πρακτικής και έρευνας εστιάζεται στο παιδικό, ενδοοικογενειακό και διαγενεολογικό τραύμα.

Ο Κλωντ Λωράν σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και Παιδαγωγικά στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ. Εκπαιδεύτηκε βιωματικά στην Συστημική προσέγγιση της οικογένειας, της ομάδας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Στο πεδίο της Αρχιτεκτονικής, επεξεργάστηκε ένα μοντέλο συμμετοχικής ανάλυσης και σχεδιασμού της ανθρώπινης κατοικίας. Το 1994 ίδρυσε το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής “Παραμυθία” του οποίου είχε την διεύθυνση και την διδασκαλία του Νηπιαγωγείου. Το 2016 ανέλαβε την ‘”Παραμυθία” ο γιος του Μιχάλης Λωράν, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να διδάσκει στο Νηπιαγωγείο και να λειτουργεί ως σύμβουλος παιδαγωγικού προγράμματος και επιμόρφωσης. Στο πλαίσιο της Προσχολικής Αγωγής έχει επεξεργαστεί -και συνεχίζει να επεξεργάζεται- ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο επιχειρεί να υποστηρίξει και να εμψυχώσει το κάθε παιδί, ώστε αυτό να αρχίσει να κτίζει τον δικό του μοναδικό και ιδιαίτερο δρόμο και την προοπτική της ζωής του. Έχει διαμορφώσει την παιδαγωγική πρακτική της Μυθοπλασίας, μία βιωματική πρακτική η οποία μεταδίδει (σε παιδιά, αλλά και σε ενηλίκους) την μεγάλη σημασία της μυθικής αφηγηματικότητας, μέσω της οποίας το κάθε άτομο μαθαίνει να μοιράζεται, να εκφράζεται και να συλλειτουργεί, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του νοήματος (μεταμορφώνοντάς το από ατομικό σε διατομικό και ομαδικό) και της προοπτικής της ζωής (το περίφημο: “έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”).

Ο Σπύρος Κασιμάτης στα είκοσί του σπούδασε γλωσσολογία και λογοτεχνία (ΑΠΘ)· στα τριάντα του, ιστορία (MA, UCL-SSEES)· στα σαράντα, διοίκηση (ΜΒΑ, CIIM)· στα στερνά πενήντα, προσωποκεντρική συμβουλευτική (PgDip, MSc ―σε εξέλιξη―, ICPS-U Strathclyde). Δουλεύει στην εκπαίδευση απ’ το 1982· με εφήβους στην τάξη· με διοικητικούς στο υπουργείο παιδείας· με δασκάλους σε νηπιαγωγεία και σχολεία· με πρόσωπα που πενθούν. Διδάσκει λογοτεχνία και θεωρία της γνώσης σε εφήβους· ασκεί τη συμβουλευτική· εκπαιδεύει ενήλικες στη διαχείριση των συναισθημάτων, στην αποτελεσματική επικοινωνία και την επίλυση συγκρούσεων.

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του bookia.gr

Visits: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο