Τα Θρησκευτικά επί τάπητος σήμερα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος – Συνάντηση με την Υπουργό και άμεσες δράσεις ζητεί η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων – Η στάση του Υπουργείου Παιδείας


Το μάθημα των Θρησκευτικών, μετά την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να απασχολήσει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, που Συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις Αποφάσεις του Πρώην Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με τις οποίες καθορίσθηκαν τα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «θα μελετήσει τις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου ακολούθως να επανεξετάσει εξαρχής το σχετικό Κανονιστικό Πλαίσιο, προβαίνοντας στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών των Θρησκευτικών και για την Τροποποίηση της Δήλωσης Απαλλαγής από αυτό»

Άρα οι αλλαγές θα αφορούν σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός προς την κατεύθυνση αλλαγών στο Πρόγραμμα Σπουδών και αφετέρου ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα λαμβάνει ένας μαθητής Απαλλαγή από το μάθημα.

Στο θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Ήδη πάντως, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους απέστειλε Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πρόσφατη Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Και απευθύνει έκκληση προς την Υπουργό να ανακαλέσει τα τρέχοντα Προγράμματα Σπουδών και επομένως να αποσυρθούν οι «Φάκελοι του Μαθήματος των Θρησκευτικών».

Αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων από την πλευρά της ζητεί συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και προτείνει την άμεση απόσυρση των Προγραμμάτων Σπουδών, επανεκτύπωση των βιβλίων που ίσχυαν πριν το 2016, και την έναρξη διαδικασίας εκπόνησης Νέου Προγράμματος και νέων Σχολικών Εγχειριδίων για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η ΠΕΘ όλα τα τελευταία χρόνια στάθηκε πιστή στη Συνταγματική ευθύνη. Θεωρεί, λοιπόν, ότι στην κατά το Σύνταγμα Σύνταξη Θρησκευτικών πονημάτων της αρμόζει να συμμετάσχει στην οικοδόμηση τους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνέρχεται σε μία καθοριστική Περίοδο, με δεδομένες τις εξελίξεις, αλλά και ενόψει της Συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας τον Οκτώβριο.
Η Ιεραρχία καλείται να εκλέξει τρεις νέους Μητροπολίτες για τις Ιερές Μητροπόλεις που έχουν χηρέψει {(α) Φθιώτιδος, (β) Καλαβρύτων & Αιγιαλείας και (γ) Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου)} αλλά και δύο Βοηθούς Επισκόπους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την Συνεδρίαση στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, κατόπιν Εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος Αναγνώρισε το κανονικό Δικαίωμα του Οικουμενικού μας Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της Αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η Ημερήσια Διάταξη για την Ιεραρχία του επόμενου Οκτωβρίου έχει ήδη βγει, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος αναζητεί τρόπο ώστε η Απόφαση αυτή να ληφθεί τότε.

Views: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο