Συνεχίζονται οι Εκδηλώσεις από τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821


Συνεχίζονται και αυτή την Εβδομάδα οι Εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Επέτειο των 200 ετών από την Έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, τηρουμένων πάντοτε των απαραίτητων Υγειονομικών Μέτρων.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας διοργανώνει το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, ομιλία με θέμα: «Οι Εθνομάρτυρες: Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Καλαμάτας Χρύσανθος Παγώνης, Επίσκοπος Κορώνης Γρηγόριος Μπίστης, Επίσκοπος Μεθώνης Γρηγόριος Παπαθεοδώρου», με κεντρική ομιλήτρια την κ. Σοφία Καπετανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παλαιογραφίας-Κωδικολογίας- Εκδοτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Λόγω των Περιοριστικών Μέτρων, η Εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί στο «Μανιατάκειον Ίδρυμα» της Κορώνης, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά θα μεταδοθεί διαδικτυακώς στις 18:00 από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο YouTube, με τίτλο: Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας – Εορτασμός 200 Ετών και στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UC1EBZ9K3rzuOnfrC_ysg0WA

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα πραγματοποιήσει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Νεώτερες εξελίξεις στην έρευνα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν ο κ. Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και Διευθυντής Λυκείου της Ιονίου Σχολής, ο κ. Γεώργιος Δίελλας, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας της Γενεύης, και ο κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος- Τουρκοκόγος, Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Δικηγόρος.

Συντονιστής θα είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης.

Η Εκδήλωση θα μεταδοθεί Διαδικτυακώς στις 18.00 από τον σύνδεσμο:

https://zoom.us/j/72545202903 .

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η 11η συνάντηση των “Πνευματικών Διαδικτυακών Συζητήσεων” της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Σε συνεργασία με την Συμβουλευτική Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως για τις Επετειακές Εκδηλώσεις των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθεί μια τριπλή παρουσίαση, με γενικό θέμα:

«Ήρωες Πίστεως και Πατρίδος –Αγλαΐσματα του τόπου μας».

Στην διαδικτυακή εκδήλωση, που θα προσφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, θα ομιλήσουν.

Ο κ. Ανδρέας Μοράτος, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας, με θέμα «Το φαινόμενο των Νεομαρτύρων».

Ο κ. Νικόλαος Ζαχαράκης, MSc Λαογραφίας, με θέμα: «Ο κλήρος στον Αγώνα της Εθνεγερσίας: Μάρτυρες, Αγωνιστές και Πρωτοπόροι».

Ο κ. Δημήτριος Βαχαβιώλος, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας, με θέμα: «Νεόφυτος Λακεδαιμονίας (1771– 1777) – Ψηφίδες από τη βιογραφία ενός ελάχιστα γνωστού Μαρτυρικού Ιεράρχη του ύστερου 18ου αιώνα».

Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Για συμμετοχή στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας zoom, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν μήνυμα στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση kyklosimspartis@outlook.com ή να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο των Διαδικτυακών συζητήσεων, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ραφαήλ Τσάλτα (τηλ. 69479565170).

Τέλος, στο πλαίσιο της σειράς Εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με αφορμή τον Επετειακό Εορτασμό των 200 Ετών από την Επανάσταση του 1821, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως καλεί όλους τους μαθητές να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Οι μαθητές, προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε έναν όμορφο Διαδικτυακό Διαγωνισμό με θέμα: «1821-2021, 200 χρόνια από την Επανάσταση».

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου μπορούν να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό με το θέμα ή να γράψουν ένα ποίημα. Τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έως τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται ο Διαγωνισμός.

Όλοι οι Συμμετέχοντες θα λάβουν από τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο αναμνηστικό συμμετοχής, ενώ τα τρία καλύτερα έργα κάθε κατηγορίας, που θα κρίνει ειδική καλλιτεχνική επιτροπή, θα βραβευθούν.

Με αυτή την Δράση η τοπική Εκκλησία αναδεικνύει τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821 που είναι διαχρονικά και δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και τις νέες της Πιερίας.

Παράλληλα κρατάει ζωντανή την επαφή της με τα παιδιά, μιας και οι Κατηχητικές Συνάξεις όπως και οι λοιπές δραστηριότητες αυτό το διάστημα έπαυσαν λόγω της πανδημίας.

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία οι γονείς και οι μαθητές μπορούν να απευθύνονται στον Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Γκόλια στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gnkitrous@gmail.com .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των Επετειακών Δράσεων του Έτους αυτού καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο