Στο στόχαστρο της ΜΙΤ Έλληνες προσκυνητές στη Σουμελά


Έλληνες υπηκόους, οι οποίοι κατά το παρελθόν επισκέφθηκαν το ιστορικό μοναστήρι-σύμβολο της πίστης του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, φαίνεται πως παρακολουθούσε κρυφά η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μαρτυρία πρώην αξιωματικού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του nordicmonitor.com

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον Μουχιτίν Ζενίτ, έναν 46χρονο πρώην αξιωματικό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ακρόασης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, ο αξιωματικός, ο οποίος υπηρετούσε στην Τραπεζούντα, παραδέχθηκε ότι μία από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέφθηκαν την συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου για τα αξιοθέατα.

«Οι δραστηριότητες στον Πόντο αποτελούν κομμάτι της εντολής μας… για παράδειγμα, τα γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπτονται τη Μονή Σουμέλα» δήλωσε ο Ζενίτ, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολουθούσαν τους Έλληνες επισκέπτες της περιοχής.

Οι Έλληνες του Πόντου ζούσαν στην περιοχή και είχαν ένα αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Παρόλο που έχουν περάσει πολλοί αιώνες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά, εντούτοις, θεωρούνται εδώ και καιρό ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.

«Η παραδοχή του Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι η αντιελληνική παράνοια τροφοδοτήθηκε συστηματικά και σκόπιμα από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, ξοδεύοντας σημαντικούς πόρους, για να εντοπίσει και να κατασκοπεύσει τους Έλληνες επισκέπτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Πηγή: Pontos-news.gr/ Nordic Monitor

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο