Στον Αρχιεπ. Αθηνών η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Από την επίσκεψη της Ομοσπονίας Συλλόγων Ιεροψαλτών στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο


Με τα Μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος συναντήθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Αφορμή για τη συνάντηση στάθηκε η εγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η Απόφαση ελήφθη στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) Κατά τη 14η Ετήσια Συνεδρίασή της στην Μπογκοτά (9-14 Δεκ. 2019, Κολομβία).

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την Απόφαση «σταθμό» και ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για το αποτέλεσμα: «Είναι μια μεγάλη επιτυχία σας, με την ιδιαίτερη συμβολή της Υπουργού κ. Μενδώνη, που έχει τέτοιες ευαισθησίες. Οτιδήποτε συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Ψαλτικής στο Διεθνές περιβάλλον είναι σημαντικό και οφείλουμε να το επικροτούμε».

Τα Μέλη της Ομοσπονδίας είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο ζητήματα της Ιεροψαλτικής Κοινότητος πριν την Εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή (στις 18:30), όπου η κ. Μενδώνη θα επιδώσει στην Ομοσπονδία το Αποδεικτικό της Εγγραφής στην UNESCO.

«Το θεσμικό πλαίσιο είναι παρωχημένο γι’ αυτό και προτείνουμε της σύσταση μιας Επιτροπής που θα εξετάσει εκ νέου μια ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τους Ιεροψάλτες μας» είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Πολίτης, ζητώντας παράλληλα τον σχεδιασμό ενός προγράμματος Κοινών Δράσεων με την Ιερά Σύνοδο για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι συμμερίζεται τις αγωνίες της Ιεροψαλτικής Κοινότητος και με κάθε τρόπο θα της συμπαρασταθεί. «Το πνεύμα που επικρατεί είναι Αντιεκκλησιαστικό.

Δεν θέλουμε χρήματα από την Πολιτεία, παρά ζητάμε να δούμε την Εκκλησία να “κινείται”. Τη λιγοστή περιουσία που της έχει απομείνει, οφείλει να την κάνει πνεύμα, δηλαδή Φιλανθρωπία, Ιεροσύνη, αγάπη. Κι οφείλει να βρει τρόπους ώστε να μπορεί να αμείβει και τον ψάλτη. Θα έρθει ο καιρός που η Εκκλησία δεν θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Γι’ αυτό, η Πολιτεία οφείλει να μας αφήσει να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου». Παράλληλα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τα Μέλη της Ομοσπονδίας να κάνουν χρήση της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Κ. Παλαμά 7), ενώ ζήτησε ένα Υπόμνημα με τα Αιτήματα των Ιεροψαλτών, που θα αποτελέσει αρχή συζήτησης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Σταυρούλα – Βίλλη Φωτοπούλου που επέδωσε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αντίγραφο Αποδεικτικό της Εγγραφής της Ψαλτικής Τέχνης στην UNESCO.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε στο Γραφείο του τον Αγγλικανό Επίσκοπο Γιβραλτάρ κ. Robert Innes, καθώς και μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Νέα Παιδεία».

Λίγο αργότερα ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Γιβραλτάρ κ. Robert Innes .
Στην συνάντηση παραβρέθηκε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Είχαν μια ευχάριστη συνομιλία όπου αντάλλαξαν απόψεις Διμερών Θεμάτων.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο