Στην Ελλάδα ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης του Γένους και της Ρωμηοσύνης – Στον απόηχο της Αποφάσεως της Ελλαδικής Εκκλησίας για το Ουκρανικό – Το «Ευχαριστώ» στην Εκκλησία της Ελλάδος και η Επιστολή του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ


Το διήμερο της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου 2019 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, κατόπιν Προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται στον απόηχο της Αποφάσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με το Ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης του Γένους το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 θα τελέσει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Παλαιοχριστιανικό Ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο στην Θεία αυτή Λειτουργία να παρίσταται και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησδίας της Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, και για πρώτη φορά να Μνημονευτεί ΕΠΙΣΗΜΩΣ ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος , μετά τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοβ και Πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Αναγνώρισε στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας το κανονικό Δικαίωμα της Παραχωρήσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, Επικυρώνοντας προηγούμενη Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμφώνησαν επίσης να Αναγνωρίσουν το Δικαίωμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Προέδρου αυτής να χειριστεί το θέμα της Αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Με την ευκαιρία της Συμπληρώσεως 800 Ετών από την Χειροτονία του Αγίου Σάββα, Αρχιεπισκόπου Σερβίας, από τον Αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Μανουήλ Α’ στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος,  Προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, στον Πατριαρχικό Ναό, προκειμένου να τιμηθεί και από την Μητέρα Εκκλησία, η ευλογημένη αυτή Επέτειος Σταθμός στις Σχέσεις με την Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας. Μεταξύ των Πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Ολεκσαντρ Γκαμαν, και η παρουσία του έδωσε την αφορμή στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας να αναφερθεί στην Απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας: “Σήμερα θα πρέπει να είναι ο κ. Γενικός Πρόξενος, όπως και όλοι μας, ιδιαιτέρως ευτυχής διότι, όπως γνωρίζετε, Αδελφοί, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μία ιστορική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία αφ’ ενός Αναγνωρίζεται και επιβεβαιούται το αποκλειστικό Δικαίωμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, να απονέμει τα Αυτοκέφαλα εκεί όπου παρίσταται ανάγκη, και αφ’ ετέρου, κατά συνέπειαν, και επί τη βάσει αυτού του Δικαιώματος του Πατριαρχείου μας, η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος Ανεγνώρισε το Αυτοκέφαλον που έδωσε το Πατριαρχείο μας, προ μηνών, εις την Νεοπαγή Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ουκρανίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιο Όρος

Μετά στην Συμπροτεύουσα της Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης  θα πραγματοποιήσει Προσκυνηματική επίσκεψη (19-22 Οκτωβρίου 2019) στο Άγιον Όρος.

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αθωνική Πολιτεία και την πρώτη με την Ιδιότητά του αυτή στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, στην οποία θα βρεθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019.

Η Επίσημη Υποδοχή στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και την Συνοδεία του, θα γίνει από τον Πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους, Γέροντα π. Συμεών της Ιεράς Μονής Διονυσίου και τα Μέλη της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, τους Ηγούμενους και τους Αντιπροσώπους των 20 Ιερών Μονών. Το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου 2019 στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, η οποία Γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Έναρξη των Εργασιών Ανοικοδομήσεως του Νέου Καθολικού της.

Ο Πατριάρχης μας θα διανυκτερεύσει στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 θα προαστεί της Πανηγυρικής Αγιορείτικης Θείας Λειτουργίας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει στο Ναό του Πρωτάτου την Εφέστιο Ιερά Εικόνα του Αγίου Όρους την Παναγία «Άγιον Εστί», θα επισκεφθεί το Κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, τις Σκήτες του Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, Προφήτου Ηλιού της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και Αγίου Ανδρέου (Σεράι). Επιπλέον, στις Καρυές, θα επισκεφθεί την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και θα μιλήσει στους Σπουδαστές και στους Εκπαιδευτικούς.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο