Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος: “Δεν μπορούμε να αγαπούμε τον Θεό, χωρίς να αγαπούμε τον πλησίον μας”


Σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής περισυλλογής τελέστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 26 Απριλίου 2021, η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης) στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, στο Belmore του Σύδνεϋ.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος στο κήρυγμά του παρουσίασε στο Εκκλησίασμα τα μηνύματα που προκύπτουν από το Ευαγγέλιο της ημέρας, επισημαίνοντας ότι πάντοτε η Εκκλησία μας και ιδιαίτερα κατά περίοδο που διανύουμε, της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, μας προσφέρει μηνύματα ζωής μέσα από τις Ιερές Ακολουθίες και τα Ευαγγελικά Αναγνώσματα.

Εν προκειμένω, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος εστίασε στην πονηρή προσπάθεια των Φαρισαίων να παγιδεύσουν τον Χριστό, θέτοντάς του το ερώτημα: “ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ;”. “Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου”, αποκρίθηκε ο Χριστός, όμως δε σταμάτησε εκεί. “Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν”, συνέχισε.

Αναλύοντας την εν λόγω απάντηση, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε με έμφαση ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσει κάποιος τη Βασιλεία των Ουρανών είναι να αγαπά τον Θεό, αλλά να αγαπά και τον συνάνθρωπό του. “Όλοι εμείς, αν ερωτηθούμε, θα πούμε ότι αγαπούμε τον Θεό”, παρατήρησε, “γιατί πηγαίνουμε στην εκκλησία, ανάβουμε κεριά, κάποιοι προσευχόμαστε, έχουμε αντίδωρο ή έχουμε αγιασμό στο σπίτι”. Επισήμανε, ωστόσο, ότι “δεν μπορείς να λες ότι αγαπάς τον Θεό και δεν αγαπάς τον πλησίον σου”, διακρίνοντας ότι αυτό αποτελεί ένα δείγμα υποκρισίας και στη σύγχρονη εποχή. Καταληκτικά τόνισε ότι δε φτάνει να πηγαίνει κάποιος στην εκκλησία, προσθέτοντας ότι “αν δεν αγαπήσουμε τους ανθρώπους, τότε θα είμαστε σαν τους Φαρισαίους του σημερινού Ευαγγελίου, τους οποίους ο Χριστός καυτηρίασε και αναφέρθηκε στην υποκρισία τους και στα σκοτεινά φρονήματα τα οποία είχαν στην καρδιά τους”.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος χειροθέτησε σε Αναγνώστες τους νεαρούς Αναστάσιο Κοτορό και Παναγιώτη Κωνσταντή, για τους οποίους μίλησε με θερμά πατρικά λόγια και εξήρε την αφοσίωσή τους στην Εκκλησία, όπως και τα πολλά πνευματικά χαρίσματα που διαθέτουν.

“Δοξάζω τον Θεό που η Αρχιεπισκοπή μας απέκτησε δύο νέους Αναγνώστες”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, διακρίνοντας πως “αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ιερωσύνη” και ευχόμενος στους δύο νέους “ο Θεός να σας δώσει αυτόν τον πόθο να θέλετε να τον υπηρετήσετε πιο πολύ και πιο εντατικά όχι μόνο από το ψαλτήρι, αλλά και από την Αγία Τράπεζα”.

Κλείνοντας, προέτρεψε πατρικά τους νέους Αναγνώστες να εργαστούν ώστε η ίδια η ζωή τους να αποτελεί ένα βιβλίο που θα το διαβάζει όλος ο κόσμος και θα μαθαίνει τι είναι Χριστός και τι είναι Εκκλησία.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο