Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος: “Δυστυχώς γινόμαστε θεατές συγκρούσεων”


Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος έστειλε το δικό του μήνυμα με αφορμή την καθιέρωση της σημερινής μέρας από τον ΟΗΕ ως μέρα ενίσχυσης των ιδανικών της ειρήνης.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

“Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση των ιδανικών της ειρήνης και στην προσπάθεια εξάλειψης των συγκρούσεων.

Δυστυχώς, για μία ακόμη χρονιά, γινόμαστε θεατές συγκρούσεων και εχθροπραξιών που μαίνονται σε πολλές γωνιές ανά τον κόσμο, κάτι που ασφαλώς δε μας επιτρέπει να μιλούμε περί εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης. Εντούτοις, μπορούμε να διακρίνουμε μία κρίσιμη ιδιαιτερότητα στη φετινή συγκυρία: η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης συμπίπτει φέτος με τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας του κορωνοϊού με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα. Η κοινή για όλους απειλή της πανδημίας, μια απειλή που δε γνωρίζει από σύνορα και τείχη, έχει αναδείξει ακόμα πιο εμφατικά την ανάγκη για αγάπη, για αλλήλεγγύη, για αλληλοϋποστήριξη και για συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους, στους λαούς και στις ηγεσίες τους.

Σήμερα, εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης δοκιμασίας, συνειδητοποιούμε όσο ποτέ άλλοτε ότι η προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων και όλων των λαών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ουτοπία. Αναπτερώνουμε, λοιπόν, τις ελπίδες μας και ταυτόχρονα δυναμώνουμε τις φωνές μας, για να αξιώσουμε την παύση των συγκρούσεων και των εχθροπραξιών. Για να υπερασπιστούμε αυτό το υπέρτατο αγαθό για την ανθρωπότητα, την “ειρήνη φίλη” όπως έλεγε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, οφείλουμε να ακούσουμε με προσοχή και με σεβασμό τον ειρηνικό λόγο του Αγίου Γρηγορίου και να αγκαλιάσουμε την “ειρήνη φίλη” που μας συστήνει ως “το γλυκύ και πράγμα και όνομα”, μα συνάμα και ως “το παρά πάντων μεν επαινούμενον αγαθόν, υπ’ ολίγων δε φυλασσόμενον”. Τα λόγια αυτά του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας, μας υπενθυμίζουν το ιερό χρέος που έχουμε, να υπερασπιζόμαστε εμπράκτως και με ζέση την ειρήνη, ως ένα πολύτιμο αγαθό και ως μια δωρεά του Θεού προς τον άνθρωπο.

Ας υπερασπιστούμε, λοιπόν, την ειρήνη σε κάθε πτυχή της ζωής μας, σε κάθε κοινότητα στην οποία μετέχουμε, με όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας μας. Βάζοντας πρωτίστως τον Χριστό στην καρδιά μας που είναι ο αρχηγός της ειρήνης, ούτως ώστε να πλημμυρίσουμε από ειρήνη, δίδοντας ταυτόχρονα την καλή μαρτυρία της Πίστεώς μας σε όλους τους ανθρώπους”.

ΧΟΡΗΓΙΑ:

E-shop - ergalia4u.gr

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο