Της Ιωάννας Βιολιτζοπούλου
Ρεπορτάζ Θεσσαλονίκη
Η νόσος του covid-19 ταλαιπωρεί σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την υφήλιο. Έχει καταφέρει να πλήξει πολλούς τομείς, ανάμεσα σε αυτούς και την εστίαση. Επιχειρηματίες αγωνιούν για το μέλλον, καθώς είναι αβέβαιο και μετέωρο. Ακόμα και όταν ανοίξει τελικά η εστίαση, κανένας δε ξέρει ακριβώς πως θα είναι η επόμενη μέρα.
Ο επί 11 χρόνια ιδιοκτήτης Κ.Ζ, της καφετέριας «Moca», η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Μενεμένης, είπε: «Για πολλούς επιχειρηματίες πιστεύω ότι θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Το ζήτημα είναι το οικονομικό, δηλαδή αν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τα βλέπω απαισιόδοξα τα πράγματα, ωστόσο ελπίζω στο καλύτερο».
Ακόμα, για την επόμενη μέρα στην εστίαση, εξέφρασε την άποψή του και ο Άκης Ψευτάκος, ιδιοκτήτης της κρεπερί, «Crepa Time», που βρίσκεται στην πλατεία της Μενεμένης. «Τα πράγματα στην αγορά είναι δύσκολα, καθώς και ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ειδικά μετά και από την οικονομική κρίση. Μάλιστα, ακόμα και να παραμέναμε ανοιχτά είμαστε 40%-50% κάτω στο τζίρο. Για αυτό κάποια μαγαζιά αποφάσισαν μετά και την άρση του lockdown, να παραμείνουν κλειστά. Πολλοί επιχειρηματίες δε θα τολμήσουν να ανοίξουν. Αυτή την εικόνα θα τη δούμε ακόμα και στο εξωτερικό. Επίσης, δεν μπορούν να στηρίξουν μόνοι τους το προσωπικό, ειδικά χωρίς κρατική βοήθεια. Οπότε θα υπάρξουν απολύσεις». Επιπλέον, είπε: «Άλλωστε είναι μία αλυσίδα. Εφόσον οι άνεργοι αυξηθούν και περισσότεροι άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δε θα ξοδεύουν τα χρήματά τους για να βγουν έξω. Η εστίαση εξάλλου είναι μία πολυτέλεια. Είμαστε ένας κλάδος που δουλεύει όταν ο κόσμος έχει οικονομική άνεση, όχι όταν προσπαθεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, όπως θα συμβεί μετά τον κορονοϊό. Για παράδειγμα κάποιος πελάτης που παράγγελνε 3 με 4 φορές την εβδομάδα, τώρα παραγγέλνει μία φορά τον μήνα. Ακόμα η εστίαση βασίζονταν και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες τα Σαββατοκύριακα. Τώρα στηριζόμαστε μόνο στο ντελίβερι. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ανακάμψουμε. Πιστεύω 1 με 2 χρόνια. Μακάρι να μη γίνει κάτι άλλο μετά. Όποιος αντέξει μέχρι τότε. Πάντως προσπαθούμε να μείνουμε ανοιχτοί. Πως μπορώ να είμαι όμως αισιόδοξος;».
Τέλος, για το μέλλον της εστίασης μίλησε και ο Α.Σ, ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ «Σάρωθρον», το οποίο μπορεί να το βρει κανείς στα Λαδάδικα. «Η επόμενη μέρα στην εστίαση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη για όλα τα μαγαζιά. Στην χειρότερη θέση βρίσκονται αυτά που δε διαθέτουν μεγάλο εξωτερικό χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και γενικότερα αυτά που θεωρούνται χειμερινά. Τα υπόλοιπα θα δουλέψουν, αλλά σίγουρα όχι με τους ρυθμούς των προηγούμενων χρόνων. Τα πράγματα αναμένονται δύσκολα για όλα τα μαγαζιά με φαγητό, γιατί μετά από έναν ολόκληρο χρόνο κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Έλληνες έχουν ξεμάθει τα εστιατόρια. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι μία γενναία οικονομική υποστήριξη από το κράτος με την μορφή ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Είναι πολύ σημαντικό, οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να κρατήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και να μπορέσουν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδά τους μέχρι να ξεπεράσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
Πηγή: https://labelnews.gr
Views: 0