Πώς να φτιάξεις σκαλιστή κολοκύθα για το Halloween!


Trick or treat? Ούτε trick ούτε treat! Με μια φανταστική Do It Yourself κατασκευή θα ασχοληθούμε εδώ, με αφορμή την «τρομακτική» γιορτή Halloween, το πιο διασκεδαστικό δυτικό έθιμο, που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου!

Η γνωστή κολοκύθα-φανάρι –ή αλλιώς, Jack-O’-Lantern– μπορεί να φωτίσει όμορφα το βράδυ το εσωτερικό του τζακιού σας ή τα πλαϊνά του, την αυλή σας, το τραπέζι της βεράντας, του σαλονιού ή της κουζίνας σας! Για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, σκαλίστε και 2-3 κολοκύθες πιο μικρές, όχι μόνο μία μεγάλη, αν έχετε χρόνο και όρεξη!

Θα χρειαστείτε:
-Μια μεγάλη κολοκύθα
-1 κοφτερό μαχαίρι με στενή λεπίδα
-1 κουτάλι

Πάμε λοιπόν!
1. Αγοράζετε μια μεγάλη κολοκύθα από τον μανάβη σας (ή όπου αλλού ψωνίζετε), κατά προτίμηση χωρίς χαρακιές και χτυπήματα. Την πλένετε και τη σκουπίζετε καλά να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες.

2. Με ένα μαρκαδόρο σχεδιάζετε προσεκτικά το κυκλικό περίγραμμα του «καπακιού» της κολοκύθας, στο πάνω μέρος της. Κόβετε το «καπάκι» με κοφτερό μαχαίρι ή με εργαλείο με στενή κοφτερή λεπίδα, προσεκτικά να μην σπάσει, γιατί με αυτό θα σκεπάσετε ξανά το φανάρι σας. Αν σπάσει, ενώστε το με οδοντογλυφίδες.

3. Με ένα κουτάλι και με αρκετή υπομονή αφαιρείτε σπόρια και ψίχα. Καθαρίζετε καλά την κολοκύθα μέχρι τον πάτο. Μην πετάξετε την ψίχα! Μπορείτε να φτιάξετε μια πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα ή κολοκυθόσουπα!

4. Μετά, σχεδιάζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Για να είναι πιο τρομακτικό το αποτέλεσμα, σχεδιάστε μάτια και στόμα τραβώντας γραμμές σαν κεραυνούς, όχι ίσιες (βλ. φωτό). Τη μύτη την κάνετε τριγωνική. Κόβετε προσεκτικά και με υπομονή.

5. Τοποθετείτε μέσα στην κολοκύθα σας ένα κεράκι ρεσό ή, δύο αν χωρούν, σκεπάζετε με το «καπάκι» και ο Jack-O’-Lantern είναι έτοιμος! Μπουουου

Δείτε εδώ σε βίντεο πώς να σκαλίσετε την κολοκύθα σας:

Μα ποιος είναι αυτός ο Jack-O’-Lantern;
Σύμφωνα με κάποιον παλιό ιρλανδικό μύθο, ο Jack ήταν ένας μίζερος, πότης αγρότης που έκανε πλάκες σε όλο τον κόσμο, σε φίλους, στους γονείς του ακόμα και στον Διάβολο. Τον ξεγέλασε να ανέβει σε μια μηλιά και μετά κάρφωσε στις ρίζες του δέντρου σταυρούς, για να μην μπορεί να κατέβει! Του εξήγησε ότι θα τον αφήσει ελεύθερο αν του υποσχεθεί ότι δεν θα στείλει την ψυχή του στην Κόλαση όταν θα πέθαινε. Φυσικά, ο Διάβολος δέχτηκε!

Μόλις όμως ο κατεργάρης Jack πέθανε και χτύπησε τις πόρτες του Παραδείσου, ο Άγιος Πέτρος του αρνήθηκε την είσοδο γιατί όλη του τη ζωή ήταν κακός και άθλιος! Από την άλλη, ούτε στην Κόλαση μπορούσε να μπει γιατί ο Διάβολος τήρησε την υπόσχεσή του! Κι έτσι, από τότε, η ψυχή του Jack φτιάχνει αυτά τα φανάρια (lanterns) από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο