Πιο κοντά από ποτέ η Αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου από την Εκκλησία της Γεωργίας


Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά βρίσκεται η Αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, από το Πατριαρχείο Γεωργίας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία φαίνεται ότι άγγιξε “ευαίσθητες χορδές” στους Ιεράρχες της Γεωργιανής Εκκλησίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου ήταν ο πρώτος Προκαθήμενος Ορθόδοξης Εκκλησίας που απηύθυνε έκκληση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, “αλλιώς θα εξελιχθούν σε παγκόσμια τραγωδία”.

Ακολούθησαν αρκετοί Επίσκοποι και Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Γεωργίας, που καταδίκαζαν την Εισβολή του Ρωσικού Στρατού στα εδάφη της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι “το 20% της χώρας μας είναι υπό κατοχή από τη Ρωσία”.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το θέμα δεν αποκλείεται να τεθεί από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Ηλία, στην επόμενη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όταν αυτή διεξαχθεί (πιθανότατα τον Μάιο).

Εκεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η πρόταση αναμένεται να τύχει συντριπτικής αποδοχής από τους Συνοδικούς Ιεράρχες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα έχουν ταχθεί Υπέρ της Αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου κ. Επιφανίου, μεταξύ των οποίων και 13 μόνιμα Μέλη της Συνόδου με Δικαίωμα Ψήφου.

Μπροστά σε ένα τέτοιο ορατό ενδεχόμενο, η αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας ήταν δεδομένη. Πληροφορείται από τις ίδιες πηγές ότι μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Μητροπολίτων και Επισκόπων της Εκκλησίας της Γεωργίας, το Πατριαρχείο Μόσχας έσπευσε ανήσυχο να επικοινωνήσει με την Τιφλίδα και να προειδοποιήσει να σταματήσουν οι κινήσεις για την Αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του wenews.ge, 13 είναι μέχρι στιγμής οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Γεωργίας, που έχουν μιλήσει Υπέρ της Αναγνωρίσεως της Εκκλησίας του Ουκρανίας του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου κ. Επιφανίου, μετά από τη χορήγηση του Τόμου, στις αρχές του 2019.

Αυτοί είναι ο Μητροπολίτης Ανανίας (Ζαπαρίτζε), ο Μητροπολίτης Βακχτάνγκ (Αχλβλεντιάνι), ο Μητροπολίτης Ζώσιμος (Σιοσβίλι), ο Μητροπολίτης Ιώβ (Ακιασβίλι), ο Μητροπολίτης Ιωσήφ (Κικβίντζε), ο Μητροπολίτης Γρηγόριος (Μπερμπιτσασβίλι), ο Μητροπολίτης Αντώνιος (Μπουλουκχία), ο Αρχιεπίσκοπος Ζήνων (Ζαραούλι), ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος (Γιακομπισβίλι), ο Επίσκοπος Μελχισεδέκ (Χατσίτζε), ο Επίσκοπος Δοσίθεος (Μπογκβεράτζε), ο Επίσκοπος Γεώργιος (Τζαμντελιάνι), ο Μητροπολίτης Σάββας (Ιντσκιρβέλι).

Visits: 14


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο