Δοκιμάστε τα ξακουστά, νηστίσιμα και πεντανόστιμα Σαρμαδάκια όπως τα κάνουν στο Βόιο και πιο συγκεκριμένα συνταγή από το Μικρόκαστρο Κοζάνης και την κ. Άννα Μπόσιακα.
Τα Σαρμαδάκια, όπως και οι σαρμάδες, είναι μια παραδοσιακή συνταγή που συνήθως την συναντούμε στο Νομό Κοζάνης. (αν και στην πόλη της Κοζάνης τα Σαρμάδια ή Σαρμάδες τα ονομάζουν γιαπράκια και Σαρμάδες τα τυλιγμένα με αμπελόφυλλα).
Στην Περιοχή της Σιάτιστας τα (και ευρύτερης περιοχής) Σαρμάδες ή Σαρμάδια είναι με την “αρμιά” (Τουρσί λάχανο) και το “αρμοζούμ’ ” (Αρμόζουμο, ζωμός από το λάχανο τουρσί).
Η Διαδικασία για να γίνει το τουρσί (αρμιά) από το φθινόπωρο συλλέγονται τα λάχανα και αφού κόψουν τα φύλα τα τοποθετούν σε δοχείο με νερό και Αλάτι.
Μετά από κάποιους μήνες αυτά τα λαχανόφυλλα γίνεται η “αρμιά” όπως χαρακτηριστικά λέγεται (Λάχανο τουρσί) και το υγρο περιεχόμενο του δοχείου είναι το “αρμοζούμι” όπως επίσης χαρακτηριστικά λέγεται.
Υλικά:
Λάχανο τουρσί (“αρμιά”) σε φύλα 3 Φλυτζ.
Ρύζι καρολίνα1 1/2 Φλυτζ.
Κρεμμύδι τεμαχισμένο 1 Φλυτζ.
Καρότο τριμμένο 4 κουτ. σούπ.
Ντοπατοπολτό1 1/2 φλυτζ. περίπου Ελαιόλαδο
Μπαχαρικά: αλάτι, μαυρο πιπέρι,
Κόκκους μοσχοπίπερορίγανι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
Χυμό από ένα λεμόνι
Δείτε το βίντεο με την Συνταγή:
Views: 9